Alan Cole nie tańczy

Michał Zacharzewski

Kup Alan Cole nie tańczy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Alan Cole nie tańczy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Alan Cole nie tańczy

Książki o Alanie Cole'u były dla mnie nie małym zaskoczeniem, ponieważ po tylu negatywnych opiniach spodziewałam się czegoś słabego, a tymczasem książki przypadły mi o wiele bardziej do gustu niż uwielbialny Simon. Czytało mi się je bardzo dobrze oraz szybko, a sama historia w nich opisana mnie zaciekawiła. Wiadomo, że nie można było od tych pozycji wymagać niewiadomo czego, ale jeśli ktoś potrzebuję odpocząć przy miłej oraz lekkiej lekturze to nadadzą się one w sam raz. Poleciłabym je na pewno młodszej młodzieży, ponieważ tym starszym już może się aż tak nie spodobać. Powiem wam, że gdy teraz myślę o postaciach w nich ukazanych to trochę mi do nich tęskno. Nie czuję może wielkich chęci powrotu do tych pozycji, ale bohaterowie mieli coś takiego w sobie, że człowiek chcąc nie chcąc się do nich trochę przywiązał.

Moja ocena to 8/10 za fabułę, 5/10 za wykonanie. Była naprawdę wciągająca i szybko się ją czytało, ale poprowadzenie całego wątku z przemocą było tak bardzo słabe. Główny bohater (Alan) pokonał przeciwników mocą dobroci i jakby okej, myśle że do tego Connora mogło to dotrzeć, ale do pozostałych wątpię. W rzeczywistości taki prześladowca prędzej by wyśmiał to całe przedsięwzięcie niż zaczął nad tym rozmyślać. Jeszcze cała sprawa z toksycznym ojcem. To było tak słabe. Ci bracia go chcieli zmienić siłą woli, a nie realnym działaniem. Tam nie było żadnej rozmowy, żadnego działania, oprócz jednego momentu kiedy brat głównego bohatera (Nathan) nie wytrzymał i powiedział co myśli. Chociaż uważam że dobrze zostało pokazane to jak ten ojciec wpływał na zachowanie Nathana. Zack, przyjaciel Alana był super napisany. I to serio uważam, że to była najlepiej napisana postać w tej książce. Od razu było widać jaką jest osobą, nie miał żadnych odchyłów od swojego charakteru, żeby to pasowało do akcji. I serio był taki wyraźny. Drugi przyjaciel Madison był też fajnie napisany i cały jego wątek był naprawdę ciekawy, wszystkie motywacje zostały wyjaśnione. Alan za to był momentami wkurzający. „Był zbyt miły” jak to zostało opisane w książce. No to było momentami irytujące. Ron go leje, a ten próbuje mu dobrocią przemówić do rozsądku. Pobicia nikomu nie zgłosił, bo po co, lepiej robić akcje na całą szkołę, żeby publicznie, myślami zmieniać ludzi. Serio, Ron potrzebował pomocy kogoś dorosłego, a nie publicznego nie wiem czego. Jeszcze był Odin, który był taki tajemniczy, niezbyt miły na początku i wgl, ostatecznie chyba chłopak Alana, chociaż nie ustalili tego. W jego przypadku nie zostało wyjaśnione dokładnie co mu się stało w przeszłości i dlaczego taki jest. Pewnie dlatego że jest to napisane z pierwszej osoby, a Alan też nie dopytywał. No ale trochę mam niedosyt, że nie wiem dokładnie. Tu był jeszcze taki bardzo mocny akcent sztuki i że Alan jest artystą. Spoko, tylko były momenty kiedy mnie zaczęło zastanawiać jak duże zdolności może mieć 12 latek, skąd je ma jak nie chodził na żadne artystyczne zajęcia, jak ćwiczył, jak się uczył malowania. I tez to jak z Odinem zaczęli wspólnie robić ostateczny projekt, 30 portretów w ciągu 5 dni. W książce było że 1 portret zajmował im pół godziny. To jest w ogóle możliwe? Podkreślam, że oni to malowali, to nie były zwykłe szkice. Wydaje mi się że pół godziny to może jest wykonalne dla osoby dorosłej, która jest profesjonalistą w malarstwie. Chociaż No też zastanawia mnie to że niby te portrety były bardzo szczegółowe, realistyczne, po prostu wydaje mi się to troxhe przesadzone że tylko pół godziny na jedną prace. I jeszcze to że ta sztuka tu jest bardzo ważnym elementem, ale nie ma żadnych tego opisów, żadnego opisu w jakim stylu Alan maluje, jak to wygląda, jaki jest proces. Po prostu siadał i malował. Oni mieli po 12-13 lat. Wszystkie te przemyślenia jakie tu są, nie są na poziomie 12 latka. Oczywiście widać to że zachowują się jak dzieci w pewnych momentach, ale serio były fragmenty gdzie ja widziałam starszych nastolatków, a nie dzieci, szczególnie w niektórych dialogach. Oni wszyscy byli zbyt dojrzali jak na swój wiek. Serio uważam że te książki były dobre, ale zdecydowanie nie są dla dzieci, tylko dla kogoś kto zrozumie problem jaki tu jest, zrozumie drobne szczegóły i wyciągnie z tego wnioski. Tu są poruszone zbyt ciężkie tematy dla dzieci, ale jednocześnie widać że autor nie zgłębił problemu, nie pokazał realnych sposobów jak sobie z tym radzić, potraktował te wątki bardzo lekceważąco. Podobała mi sie ta książka ale mam mieszane odczucia co do wielu wątków tu zawartych. Jeszcze to że to prześladowanie na Alana jakby nie wpływa. W szkole pojawia się plotka że całował się z Odinem, to zupełnie nie zrobiło na nim wrażenia. Po odinie było widać że ma jakąś traumę i postanowił zostać w domu na kilka dni, a Alan zupełnie nic. Miał tam jakieś przemyślenia, ale na zasadzie „to plotki tylko, zaraz pojawi się jakaś nowa i znowu nikt na mnie uwagi nie zwróci”

Urokliwie książka, zabawna i ucząca tolerancji szczególnie młodych ludzi.

Urokliwie książka, zabawna i ucząca tolerancji szczególnie młodych ludzi.

371 użytkowników ma tytuł Alan Cole nie tańczy na półkach głównych
101 użytkowników ma tytuł Alan Cole nie tańczy na półkach dodatkowych

Eric Bell
Eric Bell
Eric Bell ukończył Robert E. Collins College na Indiana University of Pennsylvania, ze stopniem z psychologii i anglistyki. Pewnego dnia odkrył, jak wielką przyjemność sprawia mu opowiadanie historii – wtedy rozpoczął swoją przygodę z pisarstwem. Kiedy nie pisze książek dla młodzieży, odkrywa uroki pracy copywritera.

Cytaty z książki Alan Cole nie tańczy

Eric Bell Alan Cole nie tańczy Zobacz więcej