Dzikie kiszonki i inne fermentacje
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Pascal
- Data wydania:
- 2018-09-05
- Data 1. wyd. pol.:
- 2018-09-05
- Liczba stron:
- 336
- Czas czytania
- 5 godz. 36 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788381032506
Fermentacja to sztuka i prawdziwa przygoda! I ogromne pole do eksperymentowania!
Z powodzeniem można kisić nie tylko popularne warzywa, ale także dzikie rośliny, a nawet grzyby.
Kaja Nowakowska i Gosia Ruszkowska, blogerki znane jako Mead Ladies, radzą, jak BEZPIECZNIE i smacznie fermentować to, co rośnie wokół nas (dzika marchew, lipa, bez lilak, boczniak, rdestowiec, żółtlica, głóg, stokrotka i wiele innych).
Kiszonki i fermentacje to nie tylko kulinarna fantazja!
To przede wszystkim samo zdrowie – kiszonki i inne fermentacje pozytywnie wpływają na nasz organizm: wzmacniają jelita, poprawiają trawienie i zwiększają odporność.
Poznaj również Dzikie smaki. Kuchnię zwariowanego zbieracza roślin, w której znajdziesz przepisy na pyszne dania z grzybów, korzeni, liści, owoców, nasion i kwiatów.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 26
- 5
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
To pierwsza moja książka o kiszeniu. Szukałem pozycji w której znajdę przepisy jak kisić popularne warzywa. Niestety takich przepisów jest tutaj zaledwie kilka. Pozostałe zaś są mocno udziwnione. Nie wykluczam, że książka ta może spodobać się osobie zaawansowanej w temacie. Jeśli ktoś jest już znudzony kiszeniem zwykłych warzyw to niewykluczone, że takie "dzikie" podejście do tematu go zainspiruje do nowych eksperymentów. Jednak jeśli jesteś nowicjuszem to nie polecam.
To pierwsza moja książka o kiszeniu. Szukałem pozycji w której znajdę przepisy jak kisić popularne warzywa. Niestety takich przepisów jest tutaj zaledwie kilka. Pozostałe zaś są mocno udziwnione. Nie wykluczam, że książka ta może spodobać się osobie zaawansowanej w temacie. Jeśli ktoś jest już znudzony kiszeniem zwykłych warzyw to niewykluczone, że takie "dzikie"...
więcej Pokaż mimo toBardzo chciałam mieć książkę o kiszonkach i dostałam. Niestety ta książka mnie rozczarowała. Zaczyna się bardzo przyzwoicie, bo na początku jest rozdział o ogólnych zasadach fermentacji, ich typach, higienie itp jednak wszystko pobieżnie "liźnięte". I zaczyna się wkradać coś, czego bardzo nie lubię, a teraz jest jakimś chyba trendem, szczególnie w książkach wydawanych przez blogerów, youtuberów, celebrytów. Jeden przepis na jednej stronie, a na drugiej całej stronie zdjęcie. Nawet jeśli przepis mieści się w jednej linijce, zajmuje całą stronę. Dlatego książkę czyta się niezmiernie szybko, bo mało jest w niej treści. Szkoda mi papieru i miejsca na półce na takie wydanie książki, która ma być użytkowa. Poza tym do samych przepisów też mam ogromne zastrzeżenia. Większość roślin, które zostały wykorzystane, są tak dzikie, że nigdy wcześniej nie słyszałam ich nazwy. Brak też zdjęć tych roślin oraz opisu gdzie je znaleźć, jak wyglądają, czy nie pomylą się z podobnymi niejadalnymi. Zdjęcia przy przepisach to duże zbliżenia nastawionych kiszonek, więc kształty są często nierozpoznawalne. Nie wiem co mam zrobić z tymi przepisami. Żeby użyć tej książki potrzebna jest druga książka - botaniczna. Na szczęście kilka przepisów z tej książki było ciekawych, z roślin które rozpoznaję i z chęcią je wykorzystam.
Raczej nie polecam tej książki. Nawet jeśli ktoś jest botanikiem, to wiele przepisów nie jest ciekawych.
Bardzo chciałam mieć książkę o kiszonkach i dostałam. Niestety ta książka mnie rozczarowała. Zaczyna się bardzo przyzwoicie, bo na początku jest rozdział o ogólnych zasadach fermentacji, ich typach, higienie itp jednak wszystko pobieżnie "liźnięte". I zaczyna się wkradać coś, czego bardzo nie lubię, a teraz jest jakimś chyba trendem, szczególnie w książkach wydawanych przez...
więcej Pokaż mimo to