Agonia

- reportaż
- Wielka Litera
- 2018-09-19
- 2018-09-19
- literatura polska reportaż praca ratownicy medyczni lekarze rezydenci pielęgniarki pacjenci transplantolodzy procedury
- Inne
2240,00 zł (dwa tysiące dwieście czterdzieści złotych, zero groszy).
Oto wypłata za ponad 80 interwencji w miesiącu, w tym wyjazdy do czterech ciężkich wypadków samochodowych, pięć reanimacji i cztery osoby własnoręcznie skradzione śmierci. Paragon na ludzkie życie opiewa w Polsce na 14 złotych netto za godzinę.
Ratownicy medyczni, lekarze, lekarze rezydenci, pielęgniarki, transplantolodzy, funkcjonariusze służby więziennej, wreszcie – pacjenci. Opowiadają o rzeczywistości rodem z filmu akcji, w którym grają bagatelizowane role drugoplanowe. Na pierwszym planie zawsze jest jednak system. Oni z kolei, oprócz wkładania nadludzkiego wysiłku w ratowanie ludzkiego życia, próbują na co dzień ratować systemowe niedoróbki. Za wszelką cenę, czasem wbrew procedurom walczą, by zminimalizować straty. Również w ludziach.
Paweł Kapusta śledzi ciąg skandalicznych absurdów i procedur utrudniających życie zarówno pacjentom, jak i lekarzom. Absurdów stanowiących często bezpośrednie zagrożenie dla ludzkiego życia, wycenianego przez urzędników niżej niż dzień pracy na kasie w supermarkecie. Lekarze – chronicznie zmęczeni, lawirujący między rzucanymi przez system kłodami – popadają we frustrację. Albo po prostu – wyjeżdżają na Zachód.
Bliskie spotkania z codziennością personelu medycznego w reportażach Kapusty tworzą przejmujący obraz polskiej rzeczywistości szpitalno-ratunkowej. I bezlitośnie wskazują systemowe czarne dziury, za które płaci się zdrowiem, a czasem życiem.
Sięgnąłem po książkę bez wahania, znając ”Spowiedź klawisza”. Druga pozycja od Pawła Kapusty, która w mojej opinii jest bardzo udana. Tym razem autor bierze pod lupę służbę zdrowia NFZ i ratownictwo medyczne – ukazując nagą prawdę, szereg uchybień i chyba najgorsze – brak szacunku do ludzi ratujących na co dzień życie ludzkie. Książka jest zbiorem reportaży opisujących różne sytuacje, w których wspólnym mianownikiem – są chore procedury i lata zaniedbań. Procedury tworzone często przez ludzi w garniturach, którzy nie powinni zabierać się za coś o czym nie mają pojęcia.
Podoba mi się sposób pisania autora – dosadny język budujący adekwatne napięcie do sytuacji, lekkość pisania i wciągająca akcja, pomimo że jest to zbiór reportaży. Książka z tych którą musiałem skończyć pomimo późnej pory :)
Teraz czas na „Pandemię”.
więcej Pokaż mimo toGenialnie zrobiony reportaż pokazujący patologie występujące w NFZ.
Genialnie zrobiony reportaż pokazujący patologie występujące w NFZ.
Pokaż mimo toCykl reportaży na temat pewnych zawodowych niuansów i napięć, które powstały w wyniku zmian przepisów i sytuacji prawnych w medycynie ratunkowej (głównie ale nie tylko). Na początku troszkę zaskoczył mnie szorstki głos lektora (Jacek Lenartowicz) ale teraz nie wyobrażam sobie tej książki inaczej przeczytanej, bo wpasował się i wykonał ją idealnie. Słucha się tego z lekkim niepokojem, wciąga zupełnie i kończy się zbyt szybko. Potwierdzam klimat i stosunki w kulisach służby zdrowia jako realnie opisane i oddające klimat oraz powody dla których jest to branża niewdzięczna i chłodno traktująca pacjentów. Jednak robią co powinni i znają się na leczeniu, a wsparcie emocjonalne to zadanie bliskich pacjenta - należy wystrzegać się zamieniania rolami i kompetencjami tych grup, aby się nie rozczarowywać i nie siać dodatkowego zamieszania.
Cykl reportaży na temat pewnych zawodowych niuansów i napięć, które powstały w wyniku zmian przepisów i sytuacji prawnych w medycynie ratunkowej (głównie ale nie tylko). Na początku troszkę zaskoczył mnie szorstki głos lektora (Jacek Lenartowicz) ale teraz nie wyobrażam sobie tej książki inaczej przeczytanej, bo wpasował się i wykonał ją idealnie. Słucha się tego z lekkim...
więcej Pokaż mimo toRewelacja! (Podobnie jak Gad- tegoż autora!). Trudne tematy opisane w bardzo ciekawy sposób, bez zadęcia i oceniania, ot, tak jak po prostu jest. Smaczki słowne i lekkość składania wyrazów w ciekawe zdania ( niektóre sobie wypisałam i poprawiają mi humor lub skłaniają do chwilowej zadumy typu "pięknie powiedziane") to dodatkowy (wielki)plus tej książki. Nie ma co reklamować- TRZEBA PRZECZYTAĆ i sięgnąć po GADA (jeśli ktoś nie czytał).
Panie Pawle! Niech Pan pisze, pisze, pisze !
Rewelacja! (Podobnie jak Gad- tegoż autora!). Trudne tematy opisane w bardzo ciekawy sposób, bez zadęcia i oceniania, ot, tak jak po prostu jest. Smaczki słowne i lekkość składania wyrazów w ciekawe zdania ( niektóre sobie wypisałam i poprawiają mi humor lub skłaniają do chwilowej zadumy typu "pięknie powiedziane") to dodatkowy (wielki)plus tej książki. Nie ma co...
więcej Pokaż mimo toOwą książkę przeczytałem jako drugą i w moim odczuciu kolejna jest o wiele lepsza niż "Agonia". Być może gdybym zmienił kolejność, inaczej bym na to patrzył, jednakże w obecnej sytuacji widzę wyraźną różnicę, przez co pierwsza pozycja autora nie porwała mnie już tak bardzo. Po "Agonii", nie sięgnąłbym już raczej tak ochoczo po "Gady", jak w odwrotnej kolejności.
Ową książkę przeczytałem jako drugą i w moim odczuciu kolejna jest o wiele lepsza niż "Agonia". Być może gdybym zmienił kolejność, inaczej bym na to patrzył, jednakże w obecnej sytuacji widzę wyraźną różnicę, przez co pierwsza pozycja autora nie porwała mnie już tak bardzo. Po "Agonii", nie sięgnąłbym już raczej tak ochoczo po "Gady", jak w odwrotnej...
więcej Pokaż mimo toPowala i miażdży.
Powala i miażdży.
Pokaż mimo toPowala. Powala i miażdży.
Powala. Powala i miażdży.
Pokaż mimo toNajgorsze po przeczytaniu tej książki jest to, że i tak nic się nie zmieni w naszej służbie zdrowia :(
Książka dobra, niektóre historie przerażające. Warto przeczytać
Pokaż mimo toKsiążka dobra, niektóre historie przerażające. Warto przeczytać
Czytałam już wiele książek-reportaży na temat polskiej służby zdrowia. Bałam się, że ta książka będzie bardzo podobna a przez to nudna. Okazała się rewelacyjna, wciągająca i prawdziwa. Nie ma tu przesady w żadną stronę a o to nie trudno. Forma bardzo mi się spodobała - autor niczego nie przeciąga, nie ma bardzo długich opisów. Czasami opisy są bardzo skrótowe ale przy tym bardzo dobrze oddają realia i rzeczywistość. Słuchałam w audiobooku i głos p. Jacka Lenartowicza pasuje tu jak ulał. Polecam
więcej Pokaż mimo toŚwietne ujęcie reportażowe stanu polskiej służby ochrony zdrowia. Polecam szczególnie w formie audiobooka na Storytel