Kuba-Miami. Ucieczki i powroty

- reportaż
- Seria reporterska
- 2018-09-19
- 2018-09-19
90 mil. Tyle oddziela Kubę od Florydy.
Dwudziestojednoletnia Biviana nie wróciła na noc do domu. Po kilku dniach nerwowego oczekiwania, matka dziewczyny modliła się już tylko o list od córki z Miami. Było dla niej jasne: Biviana po raz kolejny wypłynęła tratwą na morze. Wiadomość nadeszła jednak z Guantanamo – amerykańskiej bazy na Kubie. Bill Clinton nie godził się już na przyjmowanie uciekinierów, których straż przybrzeżna schwytała na morzu. Biviana znalazła się wśród tysięcy Kubańczyków, których los zależał od wyniku rozmów Castro z Clintonem.
Emigrantów takich jak Biviana, Fidel Castro nazywał robactwem, które nie kocha własnego kraju.
Migracje Kubańczyków na Florydę to historie pełne tęsknoty, trudnych wyborów i poświęceń. Historie rozstań i powrotów, które wciąż wywierają ogromny wpływ na życie wielu mieszkańców Kuby.
Kup Kuba-Miami. Ucieczki i powroty w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Kuba-Miami. Ucieczki i powroty
Książkę otwierałam z lękiem, obawiałam się, że będzie to kolejny chłodny reportaż, w którym znajdować się będzie połowa informacji z Wikipedii, a druga połowa z innych źródeł. Oczywiście historia, czy polityka Kuby są interesujące, ale lubię gdy fakty wychodzą w trakcie, przy okazji, a nie gdy całe strony, rozdziały zapełnione są niczym podręcznik szkolny. Chwała za to, że tak nie jest! Joanna Szyndler nie jest biernym gapiem spisującym rzeczywistość, ona uczestniczy w tej rzeczywistości. Bierze udział w dziewięćdziesiątych pierwszych (pośmiertnych) urodzinach Fidela Castro, pobyt na uroczystości relacjonuje potem wśród osób, u których gości. Prezentuje swoje dialogi z Kubańczykami, którzy na tratwach, lub w inny sposób próbowali przedostać się do USA, jak również z tymi, którym udało się uciec, i których odwiedza w Stanach, spaceruje po parku rozmawiając z ludźmi, którzy aby przez godzinę posurfować w necie, muszą stać w długiej kolejce, słucha wielu historii, a kubańskie społeczeństwo ma o czym mówić. Jednym słowem bierze czynny udział poznając i przekazując dalej kubańską codzienność, i tylko czasami w delikatny sposób nawiązuje do historii tejże wyspy. Bardzo ludzko napisana. Nie chaotyczna. Rozdziały nie są rozwlekane. W sposób przyjemny dowiadujemy się o absurdach Kuby, ale czasami też specyficznych ustaleniach i podejściu do uchodźców ze strony USA. Na pewno Joannie łatwiej jest dostać się do niektórych miejsc, czy poruszyć pewną tematykę, z racji tego iż jej mąż pochodzi z Kuby. Za sprawą tegoż męża więcej wie, więcej rozumie i na pewno niejeden szczegół z nim omówiła. Dzięki temu, obraz Kuby odsłania nam w całej okazałości. Dla jednych negatywny, dla drugich pozytywny, ale z całą pewnością prawdziwy.
Oceny książki Kuba-Miami. Ucieczki i powroty
551 użytkowników ma tytuł Kuba-Miami. Ucieczki i powroty na półkach głównych- Chcę przeczytać 281
- Reportaż 10
- 2023 7
- 2019 6
- Audiobooki 6
- 2022 6
- Literatura faktu 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kuba-Miami. Ucieczki i powroty
Fascynująca opowieść o dwóch światach, które dzieli zaledwie 150 kilometrów, a przepaść między nimi wydaje się nie do pokonania. Autorka z niezwykłą wrażliwością pokazuje losy Kubańczyków rozpiętych między nostalgią za ojczyzną a pragnieniem wolności i lepszego życia w Miami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę otwierałam z lękiem, obawiałam się, że będzie to kolejny chłodny reportaż, w którym znajdować się będzie połowa informacji z Wikipedii, a druga połowa z innych źródeł. Oczywiście historia, czy polityka Kuby są interesujące, ale lubię gdy fakty wychodzą w trakcie, przy okazji, a nie gdy całe strony, rozdziały zapełnione są niczym podręcznik szkolny.
Chwała za to, że tak nie jest!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChwała za to, że...
Bardzo dobry reportaż pozwalający zrozumieć sytuację Kubańczyków i ich motywacje. Autorka świetnie przedstawiła psychikę mieszkańców Kuby, ich sposób myślenia. Poruszające są motywy postępowania i historie tych ludzi, które niejednokrotnie nie są wcale wesołe. Naprawdę niektóre opisane tu sytuacje bardzo mnie poruszyły i szczerze współczuję tym ludziom. Ten reportaż mnie wciągnął i nie mogłam się od niego oderwać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka, poruszająca ważne tematy na temat sytuacji politycznej Kuby. Informacje z pierwszej ręki opowiedziane w ciekawy sposób.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie, osoby, która o historii Kuby wie mniej, niż więcej, była to bardzo wartościowa lektura.
Autorka zrobiła świetny research, którego dokładność pozwala zrozumieć co się działo i dzieje w Kubie. Dlaczego ludzie stamtąd wyjeżdżają? Dlaczego zostają? Skąd różnica w poglądach wśród mieszkańców i mieszkanek? Dlaczego te różnice są widoczne także pokoleniowo? To tylko niektóre z pytań, na które znajdziecie odpowiedzi w trakcie lektury.
A świetny warsztat autorki pozwala w trochę prostszy sposób przyswajać tak ciężkie tematy. Bo to kolejny reportaż napisany bardzo, bardzo dobrze.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka zrobiła świetny research, którego dokładność pozwala zrozumieć co się działo i dzieje w Kubie. Dlaczego ludzie stamtąd wyjeżdżają? Dlaczego zostają? Skąd różnica w poglądach wśród mieszkańców i mieszkanek? Dlaczego te różnice są widoczne także pokoleniowo? To tylko...
Bardzo dobra książka. Opowiada o Kubańczykach, którzy narażając życie decydują się na ucieczkę do USA. Opisuje relacje między dwoma krajami i o życiu na Kubie. Wspaniałe i wzruszające historie. Niestety zabrakło mi kilku słów wprowadzenia o sytuacji na Kubie, o przedstawieniu Fidela nie tylko jako komunisty, ale jego historii i o jego celach które miał, kiedy stawał na czele rewolucji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawe historie i ciekawostki historyczne. Pomimo że nie była to moja pierwsza czy druga książka o Kubie nadal dowiadywałam się czegoś nowego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajnie napisany reportaż o kraju o którym tylko słyszałam i to co widziałam w necie. I choć większość bohaterów tej książki opowiada jak próbują oni lub ich rodziny przedostać się do Ameryki to jest reportaż pełen nadziei. Nadziei na lepsze życie. Tylko czy dostają je po przybyciu do Miami? Mamy tutaj też opowieść o tych dla których Kuba jest tym krajem w którym zostaną pomimo, że Castro zarządzał tym krajem w taki sposób ... Mamy pokazane życie tych ludzi i np. jak próbują porozmawiać z rodzinami przez komunikatory, zwykłe ich życie (pranie przez kobiety - dziękujmy za to co mamy!),zarobki i pracę. Polecam !
Bardzo fajnie napisany reportaż o kraju o którym tylko słyszałam i to co widziałam w necie. I choć większość bohaterów tej książki opowiada jak próbują oni lub ich rodziny przedostać się do Ameryki to jest reportaż pełen nadziei. Nadziei na lepsze życie. Tylko czy dostają je po przybyciu do Miami? Mamy tutaj też opowieść o tych dla których Kuba jest tym krajem w którym...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCześć!
Autorka w interesujący sposób przedstawia historie ludzi, którzy opuszczają wyspę, by szukać szczęścia na Florydzie. Książka skupia się na emocjonalnych aspektach migracji, takich jak tęsknota za bliskimi, poczucie zagubienia w nowym miejscu oraz walka o przetrwanie w obcym kraju. Autentyczność i szczerość opowieści sprawiają, że czytelnik z łatwością wczuwa się w losy bohaterów i przeżywa z nimi ich trudne chwile.
Książka "Kuba-Miami. Ucieczki i powroty" to lektura, która skłania do refleksji na temat kwestii migracji oraz zrozumienia i empatii dla ludzi, którzy podejmują trudną decyzję o opuszczeniu swojego kraju. Gorąco polecamy!
Cześć!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziś przychodzimy do Was z fascynującym reportażem, którego słuchał ostatnio Mariusz. Książka "Kuba-Miami. Ucieczki i powroty" autorstwa Joanny Szyndler to poruszająca i wciągająca opowieść o trudnej drodze migracji, jaką podejmują bohaterowie, pragnący zacząć nowe życie w innym kraju.
Autorka w interesujący sposób przedstawia historie ludzi, którzy opuszczają...
Czy ja mówiłam, że mi się marzy wyjazd na Kubę?
No to moje marzenie znacznie się zmniejszyło, aby nie powiedzieć że zniknęło :(
Bo książka ta to zbiór rozmów z osobami, które uciekły, próbowały uciekać lub próbują przetrwać na Kubie. Uciekające głównie do tytułowego Miami, pomagające bliskim którzy musieli zostać. I w sumie wszystko brzmi jak klasyczna migracja. Szkoda tylko, że kraj który został pokazany odpycha mnie całkiem i społecznie i ekonomicznie. Niestety moje piękne wyobrażenie o filmowej muzycznej Kubie nie ma śladu.
Jest szansa, że kiedyś tam zajadę, ale obecnie nie mam pewności czy chce stracić dobre wspomnienia mojej własnej wyobraźni. Mimo to książkę polecam :)
Czy ja mówiłam, że mi się marzy wyjazd na Kubę?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo to moje marzenie znacznie się zmniejszyło, aby nie powiedzieć że zniknęło :(