Naturalnie i zdrowo

Okładka książki Naturalnie i zdrowo Sarah Britton
Okładka książki Naturalnie i zdrowo
Sarah Britton Wydawnictwo: Marginesy kulinaria, przepisy kulinarne
240 str. 4 godz. 0 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Tytuł oryginału:
Naturally Nourished
Wydawnictwo:
Marginesy
Data wydania:
2018-06-06
Data 1. wyd. pol.:
2018-06-06
Liczba stron:
240
Czas czytania
4 godz. 0 min.
Język:
polski
ISBN:
9788365973474
Tłumacz:
Dariusz Żukowski
Średnia ocen

8,3 8,3 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
8,3 / 10
9 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
101
23

Na półkach:

7 / 10

7 / 10

Pokaż mimo to

avatar
1534
1216

Na półkach:

Wiele osób postrzega dietę wegetariańską jako bardzo skomplikowaną, w której gotowanie i przygotowywanie posiłków to istna katorga. Odpowiednie dobranie składników, zbilansowane dania, znalezienie wymyślnych produktów w sklepie… Nic bardziej mylnego! Ponad połowę swojego życia jestem wegetarianką i jest to naprawdę bardzo prosta sprawa! Przyznam szczerze, że już bardziej przerażająca wydaje mi się być dieta wegańska, choć też niejednokrotnie przygotowywałam posiłki tego typu i okazało się, że nie jest to wcale takie okropne, wręcz przeciwnie! Wiem jednak, że w niektórych książkach kulinarnych podawane są tak wymyślne przepisy i ich składniki, że niektórzy czują się zagubieni. Ale wtedy z pomocą przychodzą książki takie jak „Naturalnie i zdrowo” Sary Britton. Trzeba przyznać, że autorka naprawdę postawiła na prostotę, aczkolwiek prezentowane przez nią dania mimo wszystko wyglądają na dosyć wyszukane! To dopiero sztuka – wyczarować coś takiego z tak prostych składników, które bez problemu znajdziecie w każdym markecie! Sarah Britton pokazuje, że dieta wegetariańska jest prosta i przyjemna, a co więcej – łatwo dostępna, szybka i tania. Jej książka ma idealny dla mnie format, dokładnie taki, jaki powinna posiadać książka kucharska – piękne zdjęcie dania, a obok przejrzysty przepis. Nie brakuje tutaj oznaczeń, które dają nam znać o tym, czy danie jest bezglutenowe, wegańskie czy wegetariańskie. Autorka dorzuca nawet propozycje urozmaicania owych dań, a co ważniejsze, możliwości wykorzystania nadwyżek. Sam tytuł naprawdę dobrze odzwierciedla zawartość tej książki, bowiem nie doświadczycie tutaj używania produktów wysoce przetworzonych. Sarah Britton stawia na moc natury i naturalnych dodatków, które podsycają smak dań i nie szkodzą zdrowiu. Wyrzucamy całą chemię z naszej diety i czerpiemy korzyści z tego, co oferuje nam Matka Natura. Czerpiemy z niej samo zdrowie, dzięki dobrze zbilansowanej i kolorowej diecie. I choć przyznaję, że wszystkie zdjęcia, które zostały tutaj umieszczone, działają na kubki smakowe i wyobraźnię, to jednak nie znalazłam tutaj przepisu, który naprawdę by mnie przekonał. To chyba pierwszy tego typu przypadek i nie wiem, z czego wynika. Lubię zdrową kuchnię, uwielbiam warzywa, ale wizje autorki chyba nie do końca przypadły mi do gustu. Pojawiło się kilka dań, którymi mogłabym się zainspirować, ale nie jestem pewna, czy trzymałabym się stricte któregokolwiek z nich. Jestem jednak przekonana, że znajdą one swoich zwolenników. Z pewnością największą zaletą przepisów autorki jest to, że są w pełni naturalne i właściwie proste w wykonaniu. To naprawdę jest bardzo ważny aspekt dla wszystkich, którzy chcą zacząć swoją przygodę z wegetarianizmem. Jest to nawet istotne dla wegetarian z długim stażem, którzy niekoniecznie lubią spędzaj dużo czasu w kuchni, a jednak chcieliby pozostać przy zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diecie. W ogólnym rozrachunku naprawdę polecam – książka jest przejrzysta, ma dobrą formę i na pewno wiele osób znajdzie tutaj coś dla siebie.

www.bookeaterreality.blogspot.com

Wiele osób postrzega dietę wegetariańską jako bardzo skomplikowaną, w której gotowanie i przygotowywanie posiłków to istna katorga. Odpowiednie dobranie składników, zbilansowane dania, znalezienie wymyślnych produktów w sklepie… Nic bardziej mylnego! Ponad połowę swojego życia jestem wegetarianką i jest to naprawdę bardzo prosta sprawa! Przyznam szczerze, że już bardziej...

więcej Pokaż mimo to

avatar
604
602

Na półkach:

Zbilansowana dieta, zdrowe, pożywne posiłki to energia na cały dzień i dobre samopoczucie. Zdrowa żywność kojarzy się jednak często z wysoką ceną, wyszukanymi produktami oraz długim czasem przygotowania. Nie każdy może sobie na to pozwolić. Okazuje się, że wcale nie trzeba aż tylu komplikacji, by przygotować zdrowe i smaczne potrawy. Wystarczą ogólnodostępne i niedrogie produkty. Jakie? W jaki sposób je przyrządzić? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedzi w tej inspirującej książce.

Sarah Britton – dietetyczka, pisarka, fotografka i autorka znanego bloga kulinarnego mynewroots.org, który otrzymał w 2014 roku nagrodę magazynu „Saveur”. Autorka bierze udział w licznych warsztatach dotyczących żywienia, pisze do różnych czasopism i wydała „My New Roots”.

Szkielet książki stanowi pięć głównych działów. Przepisy w nich zawarte można przyrządzać przez cały rok, chociaż niektóre produkty łatwiej dostępne są sezonowo. Ważny jest też wstęp, w którym autorka opowiada, w jaki sposób wszystko zorganizować, by uprościć przygotowywanie codziennych posiłków oraz w jaki sposób radzić sobie z nadwyżkami.

Każdy z przepisów znajdujących się w książce jest dokładnie przedstawiony. Rozpoczyna się krótkim wstępem, w którym znajdują się pewne porady, poniżej którego opisany jest sposób przygotowania potrawy oraz lista potrzebnych składników. Dodatkowo znajdują się oznaczenia: V – jako kuchnia wegańska oraz BG jako bezglutenowa S surowa, BZ bezzbożowa. Jest też informacja o ilości porcji oraz wskazówki, co można zrobić z resztą potrawy, która nam po posiłku zostanie. Obok przepisów znajdują się piękne zdjęcia gotowego posiłku. Książka jest ładnie, estetycznie i przejrzyście wydana, co dodatkowo zachęca do jej przeglądania i czerpania inspiracji z przepisów w niej zawartych. Patrząc na niektóre zdjęcia można od razu poczuć się głodnym.

Z uwagi na to, że bardzo lubię zupy, pierwszy rozdział od razu przyciągnął moją uwagę. Znajduje się w nim piętnaście przepisów i większość z nich stanowić będzie dla mnie nowe, kulinarne doświadczenie, tak jak chociażby zupa imbirowo - grochowa, eteryczna zupa czosnkowa, czy złoty dal z kokosem i curry.

Rozdział drugi to sałatki. Patrząc na składniki myślę, że niektóre są tak pożywne, że z powodzeniem mogą stanowić danie główne, jak chociażby grillowana sałatka Cezar z grzankami z ciecierzycy, czy tęczowy humus. Kolejny rozdział zawiera przepisy na jeszcze bardziej sycące dania, takie jak risotto z dynią i szałwią, czy jednogarnkowe oczyszczające kiczadi.

Czwarty rozdział zawiera przepisy na zdrowe przystawki. Niektóre to ciekawe połączenia smaków, jak chociażby rzodkiewki z awokado, czy ciecierzycy z grillowanym szczypiorem. Równie smakowicie zapowiada się ostatni rozdział, w którym znajdują się przepisy na smaczne przekąski takie jak puszyste lody bananowo - migdałowe.

Cieszę się, że w ostatnim czasie powstaje sporo takich ciekawych i inspirujących książek zachęcających do większego zwracania uwagi na przygotowywane posiłki. Zachęcających do korzystania z mocy warzyw i owoców, które wzbogacają potrawy i wydobywają z nich nowe smaki. Niektórych produktów wymienionych w tej książce jeszcze nie dodawałam do posiłków, ale można je przecież zastąpić lub spróbować użyć.

„Naturalnie i zdrowo” to jak tytuł wskazuje książka zachęcająca do czerpania z darów natury, które nas otaczają, czyli warzyw, owoców, czy ziół. Poświęcona jest w całości kuchni wegetariańskiej. Znajduje się w niej sto przepisów na barwne, zdrowe i proste do przygotowania potrawy. Warto się zainspirować i spróbować z nich skorzystać.

http://wyczytane-ksiazki.blogspot.com/2018/07/naturalnie-i-zdrowo-sarah-britton.html

Zbilansowana dieta, zdrowe, pożywne posiłki to energia na cały dzień i dobre samopoczucie. Zdrowa żywność kojarzy się jednak często z wysoką ceną, wyszukanymi produktami oraz długim czasem przygotowania. Nie każdy może sobie na to pozwolić. Okazuje się, że wcale nie trzeba aż tylu komplikacji, by przygotować zdrowe i smaczne potrawy. Wystarczą ogólnodostępne i niedrogie...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1729
1712

Na półkach: ,

Naturalnie i zdrowo to kolejna pięknie wydana przez oficynę Marginesy książka kucharsko-życiowa.
Dlaczego kucharsko-życiowa? Kucharska ze względu na 100 zawartych w niej przepisów. A życiowa ze względu na zamieszczone w niej rady, wtręty, refleksje, które są ciekawym uzupełnieniem przepisów, ale także pewną wskazówką jak żyć i gotować zdrowo.
Tak, jak wspomniałam w książce znajdziecie 100 przepisów na dania wegetariańskie. Są to dania główne, dodatki, zupy, sałatki i przekąski.
Co istotne, są one normalne (nieudziwnione),dostosowane do każdej nieomal kuchni, każdych finansów, proste w przygotowaniu, a składniki na nie znajdziemy we własnych domach lub pobliskich sklepach. Każdy z przepisów zawiera też sporą garść pomysłów, jak wykorzystać drobne resztki jedzenia sprzed 1-2 dni, które same w sobie są niewielka porcją, ale dodane do kilku innych składników stworzą ciekawe, smaczne, zdrowe danie. I co ważne, uchronimy sporą część żywności od zmarnowanie się.
Każdy przepis jest uzupełniony pięknym zdjęciem. Aż ślinka leci.
Zachęcające do gotowania są także nazwy potraw. Np. sałatka ze szmaragdowego ogrodu, tęczowy hummus, imbirowa salsa owocowa, nieokiełznane letnie wrapy, balsamiczne śliwki.
Naturalnie i zdrowo to wspaniała, piękna książka – pełna smacznych zdjęć, doskonałych przepisów i porad. Udowadnia ona, że gotować można z radością, a nie w pocie czoła. Że nie jest to droga przez mękę, a wielka przyjemność i sposób na ekonomiczne, zdrowe życie.

http://pasje-fascynacje-mola-ksiazkowego.blogspot.com/

Naturalnie i zdrowo to kolejna pięknie wydana przez oficynę Marginesy książka kucharsko-życiowa.
Dlaczego kucharsko-życiowa? Kucharska ze względu na 100 zawartych w niej przepisów. A życiowa ze względu na zamieszczone w niej rady, wtręty, refleksje, które są ciekawym uzupełnieniem przepisów, ale także pewną wskazówką jak żyć i gotować zdrowo.
Tak, jak wspomniałam w książce...

więcej Pokaż mimo to

avatar
77
73

Na półkach: ,

Początek książki to porady autorki dotyczące przechowywania produktów, oraz podpowiedzi żeby łączyć różne składniki/smaki np. kwaśne ze słodkim (sos pomidorowy i cukier),autorka zachęca też do marynowania składników i mrożenia ich. Kolejny rozdział to przepisy na wszystkie pory roku. Zaczynamy przepisami wiosennymi i kończymy na zimowych. Plusem jest to, że wszystkie proponowane przez autorkę przepisy można przyrządzać kiedy mamy na nie ochotę w dowolnym sezonie. Dwa pierwsze rozdziały to Pyszne Zupy i Okazałe Sałatki. Przepisy które tutaj znajdziemy są sycące i mogą stanowić główny posiłek lub przystawkę. Jak kto woli. Kolejny rozdział to Sycące Dania i tutaj przepisy, a raczej pomysły autorki jak przerobić proste składniki w ekscytujące obiady. Po obiadku mamy Proste Przystawki i Małe Co Nie Co, to takie które robi się z kilku składników i w naprawdę kilka chwil, ale jak podkreśla autorka zaskakują mocnym, wyrazistym smakiem i każdy przepis można zmienić w danie główne dzięki poradom które autorka zamieściła w rubryce "Na bogato". Ostatni rozdział to Przekąski Wytrawne i Słodkie, takie które można przegryźć między lunchem a obiadem. Wszystkie przysmaki zdrowe, nawet te na słodko. Oprócz słodkości znajdziemy tu dipy, pasty, czy krakersy.

Jeśli lubicie proste, smaczne potrawy, które ucieszą wasze podniebienie, a składniki do nich kupicie w każdym sklepie, dodatkowo z tego co Wam zostanie możecie zrobić posiłek na kolejne dni i lubicie kuchnię bez mięsa to książkę Wam szczerze polecam. Polecam ja również tym, którzy szukają inspiracji na nowe, ciekawe i pyszne potrawy. Każdy przepis opatrzony jest skrótami, dzięki temu znajdziemy w szybki sposób dania które nas interesują a są to: wegańskie, bez glutenu, bez zboża. Do tego cudne zdjęcie przygotowanych potraw. Wiele przepisów, które tu znajdziemy kończy tzw. nadwyżka chodzi o nadmiar niektórych składników, które nam zostają, a które możemy wykorzystać do przygotowania nowego dania, które proponuje autorka. Przepisów jest 100 więc myślę, że każdy znajdzie wiele inspiracji dla siebie. Przepisy na każdy dzień tygodnia i dla każdego, to nam oferuje ta pozycja. Polecam :-)

Początek książki to porady autorki dotyczące przechowywania produktów, oraz podpowiedzi żeby łączyć różne składniki/smaki np. kwaśne ze słodkim (sos pomidorowy i cukier),autorka zachęca też do marynowania składników i mrożenia ich. Kolejny rozdział to przepisy na wszystkie pory roku. Zaczynamy przepisami wiosennymi i kończymy na zimowych. Plusem jest to, że wszystkie...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    37
  • Przeczytane
    13
  • Posiadam
    6
  • Kuchnia
    2
  • Dieta i rozwój
    1
  • Chcę w prezencie
    1
  • Kulinarne Ekspresje
    1
  • Okładka twarda
    1
  • Kucharskie
    1
  • Ula
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Naturalnie i zdrowo


Podobne książki

Przeczytaj także