Biuro M

- literatura obyczajowa, romans
- Filia
- 2018-05-09
- 2018-05-09
- humor literatura polska odmiana losu poszukiwanie szczęścia powieść obyczajowa relacje damsko-męskie spotkanie uczucie
On - życiowy pechowiec. Czego się nie tknie, zamienia w katastrofę. Na szczęście, zawsze może liczyć na pocieszenie w kobiecych ramionach.
Ona - kiedyś całkiem ładna dziewczyna, dziś ukryta pod kilkoma warstwami szaroburych swetrów i strasząca wiecznie naburmuszonym wyrazem twarzy. Nie wierzy w miłość i związki. Jedynym mężczyzną w jej życiu jest pozbawiony męskości kot.
Oboje zaczynają pracę w biurze matrymonialnym, prowadzonym przez szefową z piekła rodem. I choć wydaje im się, że ich zajęcie będzie miłe, proste, a nawet nieco nudne, to szybko przekonują się, że kojarzenie par to wyjątkowo trudne zadanie. I że można przy nim nie tylko przeżyć przygody jak z filmu grozy, to jeszcze nabrać wątpliwości, czy w dzisiejszych czasach romantyzm to coś więcej niż tylko hasło w słowniku...
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Oficjalne recenzje
Jesteś pewien, że chcesz szukać miłości?
Baśka z zawodu jest informatykiem, prywatnie kobietą z bagażem kilku nieszczęśliwych związków. Chcąc rozpocząć nowe życie w okolicznościach nieprzypominających jej o byłych partnerach, przeprowadza się do Miasteczka, razem ze swoją nową miłością życia – kotem Puszysławem.
Jacek również nie miał zbyt wiele szczęścia w życiu – ani w miłości, ani w pracy. Nie udało mu się stworzyć niczego trwałego. Podobnie jak Barbara, przyjeżdża do Miasteczka, gdzie ponoć szczęście jest bardziej osiągalne niż w innych zakątkach świata.
Los wiedzie bohaterów do biura matrymonialnego, które łączy ich na dłużej – oboje zostają w nim zatrudnieni. Choć początkowo traktują tę pracę jako niewymagającą większego wkładu z ich strony, to dosyć szybko okazuje się, że łączenie ludzi w pary nie jest ani proste, ani nudne, a dodatkowo dla nich także może być korzystne...
„Biuro M” to kolejna książka napisana przez Magdalenę Witkiewicz i Alka Rogozińskiego. Autorzy mają skłonności do urozmaicania swoim bohaterom życia, co oczywiście również ma miejsce w tej pozycji. Jest to powieść, w której niby przewodzi wątek romantyczny, jednak przez przybranie go humorystycznymi sytuacjami nie wydaje się on tak wiodący. Tutaj każdą potencjalną parę spotyka zdarzenie, którego sami nie chcielibyśmy przeżyć na randce, ale zaśmiewalibyśmy się z niej, gdyby opowiadał nam o nim kolega. Baśkę i Jacka można właśnie tak potraktować – jak znajomych, którym praca codziennie dostarcza anegdoty do opowiadania w czasie spotkań towarzyskich.
Mrugnięciem oka w stronę czytelników, którzy są z tym duetem od ich poprzedniej książki – „Pudełka z marzeniami”, a także dla grupy osób zaznajomionych z „Pracownią dobrych myśli” Magdaleny Witkiewicz, jest umiejscowienie akcji w znanej z wymienionych powieści miejscowości – Miasteczku. Osoby zapoznane z mieszkańcami tego miejsca wiedzą, jak barwnymi są postaciami. Barbara i Jacek, chociaż są w nim nowi, dorównują im barwnymi osobowościami oraz niecodzienną zaradnością w niespodziewanych sytuacjach. Należy wspomnieć, że jedna z postaci z poprzednich książek, także w „Biurze M” ma swoje pięć minut.
Dla kogo jest „Biuro M”? Dla czytelników chcących przełamać czytelniczą rutynę ciepłą i nieschematyczną powieścią obyczajową, a przy okazji dysponują kilkoma wolnymi godzinami, aby przeczytać ją za jednym razem. Bo po co zwlekać z poprawieniem sobie humoru?
Katarzyna Muszyńska
Popieram [ 22 ] Link do recenzji
Świetna odskocznia od codzienności, bardzo przyjemna lektura.
Świetna odskocznia od codzienności, bardzo przyjemna lektura.
Pokaż mimo toTaka sobie historyjka. Na odmóżdżenie.
Taka sobie historyjka. Na odmóżdżenie.
Pokaż mimo toMyślałem, że będzie śmieszniej, bo potencjał tematu (biuro matrymonialne i jego klienci) jest ogromny. Oczywiście były momenty śmieszne, ale były i głupawe; takie sobie pitu-pitu.
Pokaż mimo toTo przerysowana, ale absolutnie urocza i lekka książka o pracownikach pewnego biura Minerwa z szefową z piekła rodem, która założyła je głównie po to aby dla siebie znaleźć męża. W dodatku Basia, nowa pracownica biura, której jedynym mężczyzną jest kot pozbawiony męskości wymyśliła i wprowadził system, który kojarzył pary i choć jak wiadomo miłości nie da się zważyć, zmierzyć i zaprogramować on zadziałał. To jest zdecydowanie lektura, jakiej trzeba w przerwie pomiędzy cięższymi książkami. Czytając śmiałam się sama do siebie.
To przerysowana, ale absolutnie urocza i lekka książka o pracownikach pewnego biura Minerwa z szefową z piekła rodem, która założyła je głównie po to aby dla siebie znaleźć męża. W dodatku Basia, nowa pracownica biura, której jedynym mężczyzną jest kot pozbawiony męskości wymyśliła i wprowadził system, który kojarzył pary i choć jak wiadomo miłości nie da się zważyć,...
więcej Pokaż mimo toKsiążka lekka i z humorem. Historia wręcz nieprawdopodobna. Polecam na długie, zimowe wieczory.
Pokaż mimo toIdealna książka na podły nastrój i jesienną pogodę. Pewnie, że to bajeczka, pewnie, że niezbyt ambitna, nierealna, przerysowana, ale absolutnie urocza i lekka. Dokładnie taka, jakiej trzeba w przerwie pomiędzy cięższymi książkami.
Pokaż mimo toCałkiem zabawna komedia duetu M.Witkiewicz i A. Rogozińskiego. On - pechowiec, który nie jest w stanie utrzymać żadnej pracy, a Ona - niebrzydka dziewczyna, która po nieudancyh związkach kryje się pod workowatymi ubraniami.
Obydwoje zaczynają pracę w biurze matrymonialnym, które jak się okazuje nie jest do końca normalnym miejscem pracy. Nadpobudliwa szefowa, sąsiedztwo wróżki i zielarza oraz oryginalni kliencie sprawią że książkę czyta się wyjątkwo lekko, są oczywiście zabawne sytuacje, ale jeśli ktoś liczy na ambitną lekturę - to radzę poszukać czegoś innego ;)
więcej Pokaż mimo toObydwoje zaczynają pracę w biurze matrymonialnym, które jak się okazuje nie jest do końca normalnym miejscem pracy. Nadpobudliwa szefowa, sąsiedztwo...
Nie wiem. Naprawdę nie wiem, kto wypuszcza niektóre książki do druku? Dlaczego na niektórych z nich nie ma notatki "Uwaga! Nudne do porzygu"? Przecież jaka to byłaby oszczędność czasu i nerwów... Podobna notka powinna widnieć na tej książce. Witkiewicz i Rogoziński. Para, która napisała razem książkę. Biuro M. Książka o biurze matrymonialnym. Tak nudna i tak nijaka, że szkoda czasu. Nie polecam.
więcej Pokaż mimo toOn - życiowy pechowiec. Czego się nie tknie, zamienia w nieszczęście. Jednakże zawsze może liczyć na pocieszenie w kobiecych ramionach.
Oboje podejmują pracę w biurze matrymonialnym, który prowadzi Krystyna - szefowa z piekła rodem. Choć praca na pozór wydaje im się łatwa i przyjemna, to szybko przekonują się, iż kojarzenie par to bardzo trudne zadanie.
"Biuro M" to komedia romantyczna autorstwa Małgorzaty Witkiewicz i Alka Rogozińskiego.
Główna bohaterka - Barbara - to kobieta mająca za sobą kilka nieudanych związków. Na drodze jej miłości zawsze stawała Elwira - koleżanka z przeszłości. Basia z zawodu jest informatykiem. Stwarza program do kojarzenia par. Jednak, gdy w systemie pojawi się któryś z jej byłych mężczyzn - program załącza alarm. Drugą postacią jest Jacek - fajtłapa, któremu ciężko utrzymać się w pracy na dłużej. Z Urzędu Pracy trafia do biura matrymonialnego prowadzonego przez Krystynę.
Szefowa biura to stara singielka, mająca staroświeckie podejście do prowadzenia swojej firmy.
Obok biura znajduje się sklep zielarski prowadzony przez pana Waldemara oraz pokój wróżki Naishy, której wróżby zawsze się sprawdzają.
Książka ta jest bardzo lekka i przyjemna. Szybko się ją czyta, gdyż zabawne wydarzenia sprawiają, iż czytelnika zżera ciekawość, jak się potoczą dalsze losy bohaterów i ich znajomych. Jest to powieść z dużą dawką humoru, a zarazem świetna odskocznia od ciężkich książek. Czytałam inne książki zarówno Magdaleny Witkiewicz , jak i Alka Rogozińskiego. Bardzo mi się podobały, ale ten duet to dopiero istna petarda!
więcej Pokaż mimo toOna - kiedyś całkiem ładna dziewczyna, dziś ukryta pod kilkoma warstwami szaroburych swetrów. Nie wierzy w miłość i związki. Jedynym mężczyzną w jej życiu jest kot Puszysław.
Oboje podejmują pracę w biurze matrymonialnym, który prowadzi...
Lekka i zabawna historyjka. Zostałam fanką szefowej :)
Książkę (w formie audio) czytała Katarzyna Zielińska i muszę przyznać, że nawet nieźle jej to wyszło :)
Lekka i zabawna historyjka. Zostałam fanką szefowej :)
Pokaż mimo toJedyne czego mogę się czepiać, to nieco po macoszemu potraktowana końcówka (kilka ostatnich rozdziałów) - za szybko i po łebkach. No i szefowej też mniej i tak jakby jej postać została nieco spłycona.