Weźmisz czarno kure...

- fantasy, science fiction
- Oblicza Wędrowycza (tom 3)
- Bestsellery polskiej fantastyki
- Fabryka Słów
- 2011-01-01
- 2002-11-02
- Jakub Wędrowycz egzorcysta bimbrownik Chlewki słowiańska fantasy
Fragmenty "Słowa Fabryki", organu prasowego "Fabryki Słów":
Przegląd prasy - z kraju i z zaświatów.
Z kąta recenzenta
Dziś, w naszym wrednym kącie kulturalnym literata ocenia literat. W filmowym skrócie. „Weźmisz czarno kure...” to „Blade Runner” opisany w klimacie „Samych swoich” – podsumowuje Andrzej Ziemiański.
Hymn bimbrownika
Wytwórnie płytowe już biją się o to nagranie. Po wczorajszej konferencji prasowej związanej z aferą podsłuchową w stodole Jakuba W., znanego bimbrownika i wiejskiego egzorcysty, nasz reporter, na dyktafon wszyty w ucho, nagrał piosenkę nuconą pod nosem przez Rafała A. Ziemkiewicza. Oto treść zapisu:
Powtarza mi codziennie moja luba:
dlaczego ty nie przypominasz mi Jakuba?
A ty maszeruj, maszeruj, głośno krzycz:
Niech żyje nam Jakub Wędrowycz. (x2)
Jakub Wędrowycz to wspaniały egzorcysta,
A jego bimber lepszy jest niż wódka czysta
A ty maszeruj .... etc.
Powtarza mi codziennie moja luba:
dlaczego ty nie przypominasz mi Jakuba?
A ty maszeruj, maszeruj, głośno krzycz
Niech żyje nam Jakub Wędrowycz (x2)
Jakub Wędrowycz to wspaniały egzorcysta
A jego bimber lepszy jest niż wódka czysta
A ty maszeruj... etc.
Rafał A. Ziemkiewicz
- 11 303
- 1 952
- 1 530
Nie, no nie mogę Jakub Wędrowycz oficjalnie zostaje moim idolem.
Ale w tym wszystkim jest też drugie dno, bo niestety pod tą warstwą śmiechu i różnych dziwactw ukrywa się polska mentalność. Chociaż chyba jednak w trochę wyolbrzymiony sposób przedstawiona.
Ale książka rewelacyjna.
Nie, no nie mogę Jakub Wędrowycz oficjalnie zostaje moim idolem.
więcej Pokaż mimo toZa mną już trzeci tom opowieści o domorosłym egzorcyście. Opowiadania są mniej lub bardziej zabawne i różnej długości ale żadne nie nudzi. Co może wyjść ze współpracy Jakuba z agentem 007? Przecież jemu nie straszny ani Lenin ani Bin Laden.
Ale w tym wszystkim jest też drugie dno, bo niestety pod tą...
Kolejna porywająca pozycja o przygodach Jakuba Wędrowycza, egzorcysty amatora, bimbrownika. Z tej książki dowiadujemy się jak to nasz bohater trafił do tajnej siedziby KGB, wskrzesił do życia Towarzysza Lenina, pokonał Hrabiego Wampira, czy w jakich to okolicznościach zatonął Titanic. Spowiedź Egzorcysty również jest ciekawym doświadczeniem. Przygody Jakuba i jego kolegów od kieliszka wciągają i uzależniają, że aż chce się sięgać po kolejne części, a czytając ostatnią stronę odczuwa się pustkę „jak to już konie?”. Humor jak zawsze nie zawodzi i naprawdę nie potrafię zrozumieć osób hejtujących Pana Pilipiuka za jego twórczość. A ta jest ogromna i warta przeczytania. Już nie mogę się doczekać aż kolejna książka z serii Wędrowycza wpadnie mi w ręce.
więcej Pokaż mimo toPierwsze dwa tomy dużo ciekawsze. Moim zdaniem trzeci jakby pisany bardziej na siłę. Jedne opowiadania dorównują tym z poprzednich części, inne mogłyby się w ogóle nie pojawiać. Czasami pojawiał się spory chaos i trochę można się pogubić.
Pokaż mimo toSędziwy egzorcysta, kosmici, dużo bimbru, a to wszystko przeplatane historycznymi postaciami i surrealistycznymi wydarzeniami. Tego typu książki trzeba lubić. Nie każdemu się spodobają.
Pokaż mimo toJaki Wędrowycz jest każdy widzi. Uwielbiam tę serię. Bawiłam się przednio!
Jaki Wędrowycz jest każdy widzi. Uwielbiam tę serię. Bawiłam się przednio!
Pokaż mimo toAni to śmieszne, ani straszne, ani zaskakujące. I na dodatek bez jakiejkolwiek puenty.
Pokaż mimo toTakie historie to wymyślaliśmy z kolegami w czwartej, piątej klasie podstawówki. Później już nie bo to obciach byłby.
Kolejny bardzo fajny zbiór opowiadań z życia Wędrowycza. Tym razem zbiór 19 krótkich opowiadań. Uśmiałam się przednie. Bardzo dobra książka na odstresowanie i złapanie dystansu do siebie i świata.
Pokaż mimo toAbsurdalne, czasem trochę głupie są te opowiadania, ale jakoś tak fajnie i lekko się je czyta, często przy tym wybuchając obłąkańczym śmiechem. Może w dzisiejszych czasach politycznej poprawności książka w której bohaterowie chleją na umór i jeszcze sobie to chwalą niejednego może zniesmaczyć, ale kogo to interesuje... Wędrowicz to niezły gagatek i w teorii żaden materiał na bohatera, a tu okazuje się, że pozory mylą. Książka zawiera naprawdę fajne opowiadania i mogę zdecydowanie polecić na weekendowe odmóżdżenie.
Absurdalne, czasem trochę głupie są te opowiadania, ale jakoś tak fajnie i lekko się je czyta, często przy tym wybuchając obłąkańczym śmiechem. Może w dzisiejszych czasach politycznej poprawności książka w której bohaterowie chleją na umór i jeszcze sobie to chwalą niejednego może zniesmaczyć, ale kogo to interesuje... Wędrowicz to niezły gagatek i w teorii żaden materiał...
więcej Pokaż mimo toLubię
Lubię
Pokaż mimo toŚwietna, polecam zwłaszcza na poprawę nastroju ;)
Świetna, polecam zwłaszcza na poprawę nastroju ;)