Żywność – twój cudowny lek
- Kategoria:
- zdrowie, medycyna
- Wydawnictwo:
- Vesper
- Data wydania:
- 2008-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2008-01-01
- Liczba stron:
- 496
- Czas czytania
- 8 godz. 16 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788361524083
O książce: Jean Carper jest amerykańską publicystką, zajmującą się popularyzacją badań naukowych na temat żywności i żywienia. Opublikowała liczne artykuły i książki z tej dziedziny, zrealizowała nagradzane reportaże medyczne dla sieci CNN. Żywność a twój cudowny lek to przełomowa książka omawiająca zagadnienia żywności i żywienia. Napisana na podstawie wnikliwych badań naukowych, przedstawia wszechstronny obraz leczniczego oddziaływania żywności, która może być skutecznym lekiem na wszelkiego rodzaju przypadłości i choroby, począwszy od zwykłych przeziębień, a na chorobach nowotworowych skończywszy. zdecydowanie najlepsza książka o powiązaniach między stanem zdrowia a dietąa a John Naisbitt, publicysta Każdy, kto je, powinien sięgnąć po tę książkę! a Richard Grossman, Centrum Medyczne Montefiore Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że pokarmy działają tak samo jak leki, oraz że żywność może pomagać w zwalczaniu chorób i przedłużać życie. Wiedzę tę posiadała od dawna medycyna ludowa, lecz dopiero najnowsze odkrycia naukowe w pełni potwierdziły dobroczynny wpływ diety na zdrowie człowieka. Czy wiesz, że cebula może być lekiem nasercowym, czosnek preparatem przeciwkrzepliwym, a chili pomaga w walce z przeziębieniema Owszem! Udowadniają to najnowsze badania naukowe opracowane przez Jean Carper i przedstawione w książce Żywność a twój cudowny lek. Fragment książki: Jeżeli boisz się choroby serca a a któż się jej nie boi w kraju, w którym każdego roku zabiera ona około 179 000 istnień ludzkich a musisz posiąść wiedzę konieczną do przeżycia. Jest to wiedza o tym, co jedzą ludzie, którzy nie mają chorób serca, i co jedli ci, którzy z powodu choroby serca umarli. Predyspozycje genetyczne i płeć to czynniki, które mają oczywiście znaczenie, podobnie jak styl życia a palenie, wysiłek, stres. Gdy jednak naukowcy rozpatrują poszczególne czynniki ryzyka wystąpienia chorób serca, to okazuje się, że dieta nadal jest niezwykle istotna dla drożności naszych naczyń i sprawności naszych serc. Powstrzymanie postępu miażdżycy naczyń, niezmiennie związanej ze starzeniem się, jest niezwykle istotne dla uniknięcia zawałów serca i udarów mózgu. Najnowsze badania świadczą jednak, że jeśli nawet nie było się ostrożnym we wcześniejszych latach życia, tak że wystąpił już zawał serca, zmiana diety może być pomocna. Może zapobiec ponownej akatastrofie sercoweja, zatrzymując postęp miażdżycy naczyń, może też poprawić stan uszkodzonych tętnic. Nigdy nie jest za wcześnie ani za późno. JAK TęTNICE STAJĄ SIę NIEDROŻNE I JAK DIETA MOŻE TO POWSTRzYMAć zaraz po urodzeniu tętnice są czyste, drożne i elastyczne. Proces zarastania tętnic, znany pod nazwą arteriosklerozy (miażdżycy naczyń),zaczyna się wcześnie. Jeśli dotyczy naczyń serca, powoduje chorobę wieńcową. Pojawiają się pasma tłuszczu w komórkach tworzących ścianę naczyń i pod nimi. Stopniowo pasma te przekształcają się w tzw. blaszki miażdżycowe a tłustą tkankę bliznowatą, która wpukla się do światła tętnicy, hamując przepływ krwi. Jeśli któraś z tych blaszek oderwie się, może spowodować zator. Jeśli jest wystarczająco duża, wstrzymuje przepływ krwi, powodując niedokrwienie dużych obszarów mięśnia serca: to właśnie jest zawał serca. Upośledzony przepływ krwi może także wyzwolić nieprawidłowe rytmy serca: tachykardię (przyspieszenie czynności serca) i migotanie a niekiedy będące przyczyną nagłego zgonu. Jeśli zostają zatkane lub uszkodzone naczynia mózgowe, mówimy o udarze mózgu. Dieta w bardzo znacznym stopniu decyduje o tym, jak szybko nasze tętnice ulegną miażdżycy. Prawidłowa dieta pomaga utrzymać drożność i elastyczność naczyń i zmniejsza ryzyko zatorów. Dzieje się to dzięki wpływowi na budowę cholesterolu (i innych tłuszczów) oraz na różne obecne we krwi czynniki biorące udział w zarastaniu naczyń. Oto co jedzą ludzie, którzy nie chorują na serce a według przeprowadzonych na całym świecie badań. Kciuki w górę RYBY a UNIWERSALNY LEK NA SERCE Najlepszy
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 85
- 38
- 17
- 4
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Wedle dzisiejszej wiedzy medycznej książka jest przestarzała. Promuje witaminy lub minerały. Poparte badaniami medycznymi. Polecam np. "Ukryte terapie" Zięby. Różnica jest taka jak między tanim bardzo słabo przyswajalnym lub wręcz szkodliwym syntetykiem, a prawdziwą korzystną witaminą
Wedle dzisiejszej wiedzy medycznej książka jest przestarzała. Promuje witaminy lub minerały. Poparte badaniami medycznymi. Polecam np. "Ukryte terapie" Zięby. Różnica jest taka jak między tanim bardzo słabo przyswajalnym lub wręcz szkodliwym syntetykiem, a prawdziwą korzystną witaminą
Pokaż mimo toKompedium wiedzy dla osób, które chcą odżywiać się zdrowiej, jeść mniej lekarstw i mniej chorować.
Kompedium wiedzy dla osób, które chcą odżywiać się zdrowiej, jeść mniej lekarstw i mniej chorować.
Pokaż mimo toBardzo dobra książka, w porównaniu do innych o podobnej tematyce wypada całkiem nieźle. Faktycznie dzięki niej można pomóc sobie i innym, opisy są jasne, osoba niezwiązana z medycyną także wszystko zrozumie. Bardzo przydatna kiedy nie chcemy faszerować się lekami, lub nie mamy chwilowo do nich dostępu, a dolegliwość nie jest na tyle przykra, by jechać od razu do szpitala. Uważam, że w każdym domu powinna być podobna książka, bo zazwyczaj 'babcine sposoby' na różne dolegliwości są tanie, zdrowe i przede wszystkim skuteczne. Każdy, kto przejmuje się swoim zdrowiem i chce się czuć dobrze oraz nie truć się w przyszłości lekami, powinien sobie taką lekturę sprawić. Jest w niej mnóstwo najczęstszych dolegliwości i prostych oraz skutecznych sposobów na nie.
Bardzo dobra książka, w porównaniu do innych o podobnej tematyce wypada całkiem nieźle. Faktycznie dzięki niej można pomóc sobie i innym, opisy są jasne, osoba niezwiązana z medycyną także wszystko zrozumie. Bardzo przydatna kiedy nie chcemy faszerować się lekami, lub nie mamy chwilowo do nich dostępu, a dolegliwość nie jest na tyle przykra, by jechać od razu do szpitala....
więcej Pokaż mimo toTo była moja pierwsza poważna książka poruszająca temat diety i odżywiania się. I muszę stwierdzić, że się nie zawiodłem. Lektura podzielona jest na rozdziały dotyczące dolegliwości, które mogą wystąpić u człowieka. W każdym z tych działów autorka przytacza badania naukowe dotyczące produktów, które pomagały leczyć daną dolegliwość. To tworzy wielkie kompendium wiedzy na temat zdrowego odżywiania się.
Myślę, że każda osoba, która się odżywia (czyli wszyscy) powinna sięgnąć po tą pozycję. Dzięki temu uniknęlibyśmy tak wielu chorób i problemów ze zdrowiem. Niesamowite jest to, że tak prostymi sposobami można uchronić swoją starość od poważnych schorzeń. Jeśli nawet już jesteśmy chorzy to możemy pomóc naszemu ciału w walce z chorobą.
Dlatego proszę, sięgnijcie po tę książkę i bądźcie zdrowi na starość.
To była moja pierwsza poważna książka poruszająca temat diety i odżywiania się. I muszę stwierdzić, że się nie zawiodłem. Lektura podzielona jest na rozdziały dotyczące dolegliwości, które mogą wystąpić u człowieka. W każdym z tych działów autorka przytacza badania naukowe dotyczące produktów, które pomagały leczyć daną dolegliwość. To tworzy wielkie kompendium wiedzy na...
więcej Pokaż mimo toksiążka która bardzo pomogła mi obrać właściwy kierunek w naprawianiu oskrzeli :)
książka która bardzo pomogła mi obrać właściwy kierunek w naprawianiu oskrzeli :)
Pokaż mimo toŚwietna książka. Bardzo pomocna przy zmianie nawyków odżywiania i próbie leczenia schorzeń zbilansowaną dietą. Przystępnie napisana. Kto ją ma, ten wraca do niej często. Polecam!
Świetna książka. Bardzo pomocna przy zmianie nawyków odżywiania i próbie leczenia schorzeń zbilansowaną dietą. Przystępnie napisana. Kto ją ma, ten wraca do niej często. Polecam!
Pokaż mimo toBardzo pomocna aby wesprzeć leczenie odpowiednią dietą lub zapobiegać chorobom.
Przy każdym opisanym schorzeniu podano produkty, które sprzyjają leczeniu oraz te, które mogą je zakłócić.
Warto zapoznać się, chociażby z fragmentami.
Bardzo pomocna aby wesprzeć leczenie odpowiednią dietą lub zapobiegać chorobom.
Pokaż mimo toPrzy każdym opisanym schorzeniu podano produkty, które sprzyjają leczeniu oraz te, które mogą je zakłócić.
Warto zapoznać się, chociażby z fragmentami.