Pax
- 2016-10-26
- 2016-02-02
- Dorota Dziewońska
- Inne
Książka nagrodzona tytułem Książki Roku 2016 lubimyczytać.pl w kategorii Literatura dziecięca. Odkąd Peter uratował osieroconego liska, on i Pax byli nierozłączni. Pewnego dnia dzieje się jednak coś, czego Peter nigdy by się nie spodziewał: jego ojciec idzie do wojska i chłopiec musi się przeprowadzić do dziadka, którego słabo zna i raczej nie lubi (ze wzajemnością) – a lisa wypuścić do lasu.
Jednak już pierwszej nocy Peter wymyka się z domu dziadka i wyrusza do swojego, oddalonego o 500 kilometrów, gdzie ma nadzieję zastać Paxa.
Lis w tym czasie musi się nauczyć, jak przetrwać w dzikim lesie, i na nowo odkryć świat ludzi i zwierząt. Nigdy jednak nie traci nadziei, że jego chłopiec po niego wróci.
Czy dwunastolatek dotrze sam do domu? I czy odnajdzie tam Paxa?
Oficjalne recenzje
„Pax” – w poszukiwaniu pokoju
„Pax” to opowieść o wielkiej przyjaźni, odpowiedzialności, tęsknocie i radzeniu sobie z bólem. Peter krótko po śmierci matki znajduje w lesie osieroconego liska, który szybko staje się jego najwierniejszym przyjacielem. Jednak przychodzi dzień, kiedy trzeba się z nim rozstać: w obliczu zbliżającej się wojny chłopiec ma zamieszkać u dziadka, a lis wrócić do lasu. Jednak decyzja o porzuceniu zwierzęcia, która wydawała się rozsądna w ustach dorosłych, okazuje się dla chłopca niewykonalna, dlatego już w pierwszą noc po rozstaniu wyrusza w długą drogę powrotną, aby odzyskać przyjaciela.
Książka wydaje się prostą historią o przyjaźni dziecka i zwierzęcia, w rzeczywistości porusza jednak o wiele głębsze i poważniejsze tematy. Pax, imię lisa, znaczy pokój. Szukając Paxa, Peter szuka równocześnie pokoju: pokoju w czasie wojny, pokoju po stracie matki, pokoju w relacjach z ojcem. Tego samego pokoju poszukuje również napotkana w czasie wędrówki Vola, inwalidka wojenna, od lat w samotności karząca się za dawne winy. Czy zraniona kobieta będzie potrafiła pomóc zranionemu chłopcu i czy sama przyjmie jego pomoc? Jak w nieznanym lesie poradzi sobie porzucony udomowiony lis?
Powieść podzielona jest na rozdziały opisujące świat widziany oczami Petera i oczami lisa, tworzące dwie dopełniające się opowieści, połączone wspólną tęsknotą. Zwłaszcza wizja świata ludzi „zarażonych wojną”, widzianego oczami lisa, skłania do refleksji. Książka jest co prawda smutna, momentami nawet brutalna, ale zarazem przepełniona nadzieją. Nastrój opowieści podkreślają znakomite ilustracje Jona Klassena, z małym dziełem sztuki na okładce na czele. Jedyne, co można byłoby dodać, to motto z „Małego Księcia”: „ Stajesz się na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś”.
Sara Pennypacker jest autorką kilkunastu powieści dla dzieci i młodzieży, zdobywczynią nagród Christopher Award i Golden Kite Award. Na polski została również przetłumaczona jej wcześniejsza książka pod tytułem „Klementynka”.
Agnieszka Kruk
- 3 282
- 2 926
- 1 169
Nie oceniam tej książki ze względu na to, że nie jestem docelowym czytelnikiem.
W książce mamy dwóch bohaterów:
Lis Pax (znacie bajkę Disneya Lis i pies?).
Zwierzak zostaje wypuszczony na wolność, a że jest on niemalże oswojony lisiem, to jego przetrwanie w nowym środowisku staje pod znakiem zapytania.
Na tyle ile doczytałam, w wątku Paxa poruszane są takie tematy jak egoizm ludzkości (niszczenie środowiska naturalnego),brutalność (polowanie na lisy),bezmyślność (ludzie patrzą by im było dobrze, ale nie patrz na inne istoty) itd.
Dodatkowo mamy tez pokazaną bezwarunkowa miłość chłopca do lisa, ich relacja, oddanie.
Chłopiec.
Chłopiec przeszedł nieco w życiu i widać po kim, że pewne traumy nie zostały przepracowane. Wychowywany przez ojca, z którym nie umie się porozumieć, odstawiony do dziadka, który jest dla niego obcy.
Chłopiec jednak charakteryzuje się jednak dojrzałym i mądrym podejściem*.
*** ucieczka z domu nie jest mądra
Chłopak postanawia wyruszyć w dorge powrotną do domu. Nie rzuca się jednak w podróż z nadzieją, że jakoś to będzie.
Nieco się pakuje, myśli nad tym co mu jest potrzebne i w czasie marszu wyrzuca sobie błędy (dziękuję autorowi za to, że chłopak jest myślący i te podstawy survivalu jakkolwiek masz bohater znał i wykorzystał).
Kiedy jest w sytuacji zagrożenia, znów, myśli i łapie za nóż (dziękuję autorowi, że nie zrobił, bohatera rozlazłej kluchy. Pierwszy odruch i chłopak wie, że musi się czymś bronić, jednak nie byłby wstanie użyć narzędzia. Dla mnie ta scena hula realistyczna).
Podsumowanie:
Opowieść raczej jest przewidziana dla młodszych czytelników, ale autor nie robi dla nich Disneyowskiej historii (chłopiec weźmie plecak i będzie szedł raźnym krokiem w stronę zachodzącego słońca).
Nie. Mamy tu chłopaka, który myśli, który cierpi, który wie, że popełnił błąd a mimo to jest uparty, lojalny i dobry.
Książka zapewne niesie ze sobą pewne przesłania, mądrości.
Niestety ja już za stara jestem na takie opowieści.
Nie oceniam tej książki ze względu na to, że nie jestem docelowym czytelnikiem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW książce mamy dwóch bohaterów:
Lis Pax (znacie bajkę Disneya Lis i pies?).
Na tyle ile doczytałam, w wątku Paxa poruszane są takie tematy jak...
Wzruszająca
Wzruszająca
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy raz z książką się zetknęłam w szkolnym podręczniku. Gdy omówiliśmy fragment, od razu się udałam po nią do biblioteki. Śliczna książka ukazująca silną więź między dorastającym chłopcem i jego lisem oraz szarość wojny
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo opowieść o chłopcu i jego lisie. Oraz o lisie i jego chłopcu. Pax i Peter są nierozłączni. Odkąd chłopak znalazł go małego nie opuszczają się ani na moment. Wyjątek stanowią wyjścia do szkoły ale Peter zawsze wraca. Pax uwielbia wyjazdy do lasu ze swoim chłopcem i jego ojcem. Może się wtedy wybiegać i pobawić. Jednak ten dzień był inny. Ten dzień zmienił wszystko. Ojciec chłopca ma jakiś nowy strój, a sam chłopiec płacze. Pax nie wie co się dzieje i czemu jest smutny. Przecież jadą do lasu się bawić! Peter rzucił mu zabawkę, a on ją przyniesie tak jak zawsze! Ale tym razem nie było jak zawsze. Pax musi zostać sam w lesie. Nadchodzi wojna, a Peter musi wyjechać do dziadka, bo jego ojciec idzie do wojska. Robi się bardzo niebezpiecznie ale chłopak nie tym się przejmuje. Przecież Pax sobie nie poradzi! Ile zdoła poświęcić ten chłopiec by odnaleźć przyjaciela?
Kochani! Ta historia bardzo przypomina mi Małego Księcia. Tylko bez Róży, ani bez pilota. Tylko lis i chłopiec. Jest to bardzo wzruszająca powieść, a to, że dzieje się podczas wojny jeszcze bardziej potęguje emocje. Mimo tego, że znalazłam ja w mojej bibliotece w dziale dziecięcym zdecydowanie nie jest to lekka historia dla sześciolatków.
To opowieść o chłopcu i jego lisie. Oraz o lisie i jego chłopcu. Pax i Peter są nierozłączni. Odkąd chłopak znalazł go małego nie opuszczają się ani na moment. Wyjątek stanowią wyjścia do szkoły ale Peter zawsze wraca. Pax uwielbia wyjazdy do lasu ze swoim chłopcem i jego ojcem. Może się wtedy wybiegać i pobawić. Jednak ten dzień był inny. Ten dzień zmienił wszystko. Ojciec...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo towzruszająca i głęboka
wzruszająca i głęboka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem co sądzić o tej książce.
Warto się zapoznać z historią, bo można ją określić tym słynnym mianem "wartościowej" pozycji, ale mnie całościowo nie urzekła.
Nie wiem co sądzić o tej książce.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie powiedziałabym, że jest to gatunek middle grade - dzieciom raczej bym jej nie dała, ze względu na tematykę wojny i dość drastyczne opisy. Nie wzruszyła mnie tak, jak sądziłam, że wzruszy.
Bardzo przyjemnie i szybko czytająca się opowieść o chłopcu i przyjaźni do znalezionego liska.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ta to piękna opowieść o chłopcu i jego lisku którzy zostają rozdzieleni przez pobór jego ojca na do wojska. Autorka bardzo ciekawie przedstawiła historię ponieważ jest ona podzielona na dwie perspektywy chłopca oraz lisa. Według mnie autorka przez ciekawą i zabawną opowieść o lisku który chce wrócić do swojego ludzkiego przyjaciela, chce nam pokazać jakie szkody stwarzają wojny np. zostawione miasta lub zwierzęta na pastwę losu bez jedzenie oraz picia. W książce zostały też zawarte elementy mówiące o ludziach którzy przez wojnę ''stracili umysł'' i zapomnieli kim naprawdę są. Autorka możliwe że chciała pokazać prawdziwe oblicze lisów i to że w tych czasach nie szkodliwe jak kiedyś i bardziej boją się nas niż my ich. Bardzo polecam
Książka ta to piękna opowieść o chłopcu i jego lisku którzy zostają rozdzieleni przez pobór jego ojca na do wojska. Autorka bardzo ciekawie przedstawiła historię ponieważ jest ona podzielona na dwie perspektywy chłopca oraz lisa. Według mnie autorka przez ciekawą i zabawną opowieść o lisku który chce wrócić do swojego ludzkiego przyjaciela, chce nam pokazać jakie szkody...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo mi się podoba. Wzruszyła mnie.
Bardzo mi się podoba. Wzruszyła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoruszająca opowieść o przyjaźni, odpowiedzialności, poszukiwaniu własnej tożsamości, ale także - o wojnie, o złu, jakie ze sobą przynosi, o ofiarach, które ze sobą niesie.
Opowieść toczy się tu dwutorowo. Z jednej strony poznajemy opowieść Petera - chłopca, zmuszonego przez ojca do porzucenia swojego przyjaciela - lisa - w lesie. Peter wyrusza w kilkusetkilometrową podróż, aby Paxa odszukać, samemu po drodze wpadając w liczne tarapaty, ale też poznając Volę - kobietę, na której wojna odcisnęła swoje wyraźne piętno.
Z drugiej strony mamy opowieść o ty, co działo się z porzuconym w lesie Paxem. Jak sobie radził w nowym środowisku, jak poznał inne lisy, jak musiał nauczyć się rozpoznawać nowe zagrożenia i z nimi walczyć. I jak przekonał się, że człowiek jest jednym z największych zagrożeń...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowieść toczy się tu dwutorowo. Z jednej strony poznajemy opowieść Petera - chłopca, zmuszonego przez ojca do porzucenia swojego przyjaciela - lisa - w lesie. Peter wyrusza w kilkusetkilometrową...