Pax

- 2016-10-26
- 2016-02-02
- Dorota Dziewońska
- Inne
Książka nagrodzona tytułem Książki Roku 2016 lubimyczytać.pl w kategorii Literatura dziecięca. Odkąd Peter uratował osieroconego liska, on i Pax byli nierozłączni. Pewnego dnia dzieje się jednak coś, czego Peter nigdy by się nie spodziewał: jego ojciec idzie do wojska i chłopiec musi się przeprowadzić do dziadka, którego słabo zna i raczej nie lubi (ze wzajemnością) – a lisa wypuścić do lasu.
Jednak już pierwszej nocy Peter wymyka się z domu dziadka i wyrusza do swojego, oddalonego o 500 kilometrów, gdzie ma nadzieję zastać Paxa.
Lis w tym czasie musi się nauczyć, jak przetrwać w dzikim lesie, i na nowo odkryć świat ludzi i zwierząt. Nigdy jednak nie traci nadziei, że jego chłopiec po niego wróci.
Czy dwunastolatek dotrze sam do domu? I czy odnajdzie tam Paxa?
Mogą Ciebie zainteresować
Oficjalne recenzje
„Pax” – w poszukiwaniu pokoju
„Pax” to opowieść o wielkiej przyjaźni, odpowiedzialności, tęsknocie i radzeniu sobie z bólem. Peter krótko po śmierci matki znajduje w lesie osieroconego liska, który szybko staje się jego najwierniejszym przyjacielem. Jednak przychodzi dzień, kiedy trzeba się z nim rozstać: w obliczu zbliżającej się wojny chłopiec ma zamieszkać u dziadka, a lis wrócić do lasu. Jednak decyzja o porzuceniu zwierzęcia, która wydawała się rozsądna w ustach dorosłych, okazuje się dla chłopca niewykonalna, dlatego już w pierwszą noc po rozstaniu wyrusza w długą drogę powrotną, aby odzyskać przyjaciela.
Książka wydaje się prostą historią o przyjaźni dziecka i zwierzęcia, w rzeczywistości porusza jednak o wiele głębsze i poważniejsze tematy. Pax, imię lisa, znaczy pokój. Szukając Paxa, Peter szuka równocześnie pokoju: pokoju w czasie wojny, pokoju po stracie matki, pokoju w relacjach z ojcem. Tego samego pokoju poszukuje również napotkana w czasie wędrówki Vola, inwalidka wojenna, od lat w samotności karząca się za dawne winy. Czy zraniona kobieta będzie potrafiła pomóc zranionemu chłopcu i czy sama przyjmie jego pomoc? Jak w nieznanym lesie poradzi sobie porzucony udomowiony lis?
Powieść podzielona jest na rozdziały opisujące świat widziany oczami Petera i oczami lisa, tworzące dwie dopełniające się opowieści, połączone wspólną tęsknotą. Zwłaszcza wizja świata ludzi „zarażonych wojną”, widzianego oczami lisa, skłania do refleksji. Książka jest co prawda smutna, momentami nawet brutalna, ale zarazem przepełniona nadzieją. Nastrój opowieści podkreślają znakomite ilustracje Jona Klassena, z małym dziełem sztuki na okładce na czele. Jedyne, co można byłoby dodać, to motto z „Małego Księcia”: „ Stajesz się na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś”.
Sara Pennypacker jest autorką kilkunastu powieści dla dzieci i młodzieży, zdobywczynią nagród Christopher Award i Golden Kite Award. Na polski została również przetłumaczona jej wcześniejsza książka pod tytułem „Klementynka”.
Agnieszka Kruk
Nie tego się spodziewałam. Od początku do końca. Ale historia Chłopca i jego Lisa lub Lisa i jego Chłopca porywa. Ta historia łamie serce milion razy i stanowi swoiste katharsis. Otwiera oczy na relacje, cierpienie i "cenę wojny". Chyba nic mi w życiu tak dobrze nie uświadomiło, ze należy cieszyć się z pozornie małych rzeczy jak ta chwilami wyciskająca łzy opowieść. Niesamowite koleje losu i przeplatające się historie. Obowiązkowa lektura, aby przypomnieć sobie, czym jest miłość, lojalność, odpowiedzialnośc, odwaga i człowieczeństwo.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomimo tego, że "Pax" jest przedstawicielem literatury dziecięcej, to bardzo chciałam go przeczytać, co niniejszym zrobiłam. Historia pięknej przyjaźni pomiędzy zwierzęciem a dzieckiem, smutna opowieść o wojnie i jej konsekwencjach. Czasami żeby poczuć się lepiej i dać czuć się lepiej innym należy wypuścić tego kogoś ze swoich ramion i dać mu żyć swoim życiem.
Pokaż mimo toBardzo wciągająca historia
Bardzo wciągająca historia
Pokaż mimo toAbsolutnie zachwycająca i urzekająca opowieść o przyjaźni i dojrzewaniu. Nagrodzona tytułem Książki Roku 2016 lubimyczytać.pl w kategorii "Literatura dziecięca". Przeznaczona dla dzieci i młodzieży powinna stać się obowiązkową pozycją każdego czytelnika.
"Pax" nie jest prostą historią o przyjaźni zwierzęcia i dziecka. To książka, która zagląda w głąb duszy ludzkiej i wyciąga z jej zakamarków prawdę o sobie samych.
Pax jest udomowionym lisem. Mieszka z Peterem i jego ojcem. Opowieść rozpoczyna się w momencie wybuchu wojny - ojciec zostaje zmobilizowany do wojska, w związku z czym Peter musi przeprowadzić się do dziadka. Nie może zabrać ze sobą lisa - ojciec podejmuje dramatyczną decyzję o porzuceniu zwierzęcia w lesie. Peter nie może pogodzić się z rozstaniem i ucieka z nowego domu. Udaje się na poszukiwanie swojego przyjaciela.
W tym samym czasie Pax wyrusza na poszukiwanie Petera.
Obaj wierzą, że znów się spotkają.
Naprzemiennie poznajemy losy Petera i Paxa, które przedstawione z perspektywy samych bohaterów, przybliżają nam myśli i emocje chłopca i lisa. Jednego i drugiego czeka długa droga, pełna niebezpieczeństw i niespodzianek. Dzięki tej drodze poznają prawdę o sobie samych. Prawdę, która zaważy na ich wzajemnych relacjach. Obaj odczuwają łączącą ich więź, jednak wędrówka w głąb siebie, jaką pokonają, swoje zwieńczenie znajdzie w finale książki.
"Pax" to opowieść wielowymiarowa. Wydarzenia przedstawione w kontekście wojny, przedstawiają ją jako niepotrzebną i niszczącą siłę. Taką, której skutki i konsekwencje odczuwają nie tylko ludzie.
Książka pozostaje na długo w pamięci czytelnika. Chwyta za serce, poraża szczerością i autentycznością. Ujmuje swobodą wypowiedzi i jednocześnie czaruje od pierwszej strony. To uniwersalna powieść dla każdego, a wśród literatury dziecięcej to prawdziwe arcydzieło.
więcej Pokaż mimo to"Pax" nie jest prostą historią o przyjaźni zwierzęcia i dziecka. To książka, która zagląda w głąb duszy ludzkiej i...
Powieść chwyta za serce czytelnika od początku. Książka kierowana do młodzieży ale absolutnie się z tym nie zgadzam każdy powinien przeczytać w/w tytuł.
Pokaż mimo toCałkiem ciekawa i lekka lektura. Po przeczytaniu tej książki trochę inaczej będę postrzegał więź między człowiekiem a zwierzęciem.
Pokaż mimo to🦊„Pax” to opowieść o przyjaźni. Lisa i człowieka. Od pierwszego spotkania, spędzali prawie bezustannie czas ze sobą. Choć nie umieli rozmawiać ze sobą słowami, doskonale się rozumieli. Byli nierozłączni. Do czasu… Dopóki nie zaczęła się wojna…
🦊Ojciec Petera, bo tak ma na imię przyjaciel liska - Paxa, pewnego dnia oznajmia, że musi wstąpić do wojska, a chłopak zamieszka u dziadka. Lis to jednak za duży obowiązek, przeszkadzał by dziadkowi, plątał by mu się pod nogami. Razem z chłopcem zostawiają lisa w lesie. Teraz tam będzie jego dom. Peter już pierwszej nocy u dziadka rozumie, że nie może żyć bez swojego czworonożnego przyjaciela i wyrusza na poszukiwania swojej bratniej duszy. Pax stoi pośrodku lasu, czeka, liczy, że przyjaciel wróci, czeka na niego. Jednak nie może nic nie jeść, musi jakoś nauczyć się żyć w lesie, żeby przeżyć.
🦊Historia pełna ciepła, poruszającego smutku i altruistycznej przyjaźni. Wzruszająca, na pewno pozostanie na długo w moim serduszku. Urzekło mnie „drugie dno” tej książki. Mogę z czystym sumieniem polecić ją każdemu! Mam nadzieje, że też Was dotknie. Chociaż muśnie, choć troszeczkę.
więcej Pokaż mimo to🦊Ojciec Petera, bo tak ma na imię przyjaciel liska - Paxa, pewnego dnia oznajmia, że musi wstąpić do wojska, a chłopak zamieszka u...
Książka w kategorii dla dzieci, jednak według mnie jest ona jak najbardziej dla dorosłego czytelnika. Myślę że jako dziecko czytając tak wzruszającą książkę nie zrozumiałabym wszystkiego i uczuć jakie stara się przekazać. Jedyna w swoim rodzaju historia, z którą warto się zaznajomić niezależnie od wieku. A takiego liska tylko by przytulać.
Pokaż mimo toKsiążka jest bardzo wzruszająca, piszę tę recenzję kilka minut po tym jak skończyłem ją czytać.
Peter był bardzo zły na ojca, więc uciekł z domu w poszukiwaniu swojego lisa.
Pokaż mimo toOpowieść przedstawia chłopca Petera i jego lisa Paxa. Ojciec chłopca powiedział synowi, że tylko jak Pax dorośnie trzeba go będzie wywieźć do lasu tak też zrobili.
Peter był bardzo zły na ojca, więc uciekł z domu w poszukiwaniu swojego lisa.
Bardzo ciepła historia, przynajmniej w moim starczym odczuciu, a jednocześnie dojrzała, bo i poruszająca poważniejsze problemy, i nieco wymagająca wobec młodszego czytelnika.