Pax

Okładka książki Pax Jon Klassen, Sara Pennypacker Patronat LC
Zwycięzca w plebiscycie 2016
Okładka książki Pax
Jon KlassenSara Pennypacker Wydawnictwo:Iuvi Cykl: Pax (tom 1) literatura dziecięca
literatura dziecięca

Mogą Ciebie zainteresować

Oficjalne recenzje i

„Pax” – w poszukiwaniu pokoju

841 1 279

Nie tego się spodziewałam. Od początku do końca. Ale historia Chłopca i jego Lisa lub Lisa i jego Chłopca porywa. Ta historia łamie serce milion razy i stanowi swoiste katharsis. Otwiera oczy na relacje, cierpienie i "cenę wojny". Chyba nic mi w życiu tak dobrze nie uświadomiło, ze należy cieszyć się z pozornie małych rzeczy jak ta chwilami wyciskająca łzy opowieść. Niesamowite koleje losu i przeplatające się historie. Obowiązkowa lektura, aby przypomnieć sobie, czym jest miłość, lojalność, odpowiedzialnośc, odwaga i człowieczeństwo.

Pomimo tego, że "Pax" jest przedstawicielem literatury dziecięcej, to bardzo chciałam go przeczytać, co niniejszym zrobiłam. Historia pięknej przyjaźni pomiędzy zwierzęciem a dzieckiem, smutna opowieść o wojnie i jej konsekwencjach. Czasami żeby poczuć się lepiej i dać czuć się lepiej innym należy wypuścić tego kogoś ze swoich ramion i dać mu żyć swoim życiem.

Bardzo wciągająca historia

Bardzo wciągająca historia

Absolutnie zachwycająca i urzekająca opowieść o przyjaźni i dojrzewaniu. Nagrodzona tytułem Książki Roku 2016 lubimyczytać.pl w kategorii "Literatura dziecięca". Przeznaczona dla dzieci i młodzieży powinna stać się obowiązkową pozycją każdego czytelnika.

"Pax" nie jest prostą historią o przyjaźni zwierzęcia i dziecka. To książka, która zagląda w głąb duszy ludzkiej i wyciąga z jej zakamarków prawdę o sobie samych.

Pax jest udomowionym lisem. Mieszka z Peterem i jego ojcem. Opowieść rozpoczyna się w momencie wybuchu wojny - ojciec zostaje zmobilizowany do wojska, w związku z czym Peter musi przeprowadzić się do dziadka. Nie może zabrać ze sobą lisa - ojciec podejmuje dramatyczną decyzję o porzuceniu zwierzęcia w lesie. Peter nie może pogodzić się z rozstaniem i ucieka z nowego domu. Udaje się na poszukiwanie swojego przyjaciela.

W tym samym czasie Pax wyrusza na poszukiwanie Petera.
Obaj wierzą, że znów się spotkają.

Naprzemiennie poznajemy losy Petera i Paxa, które przedstawione z perspektywy samych bohaterów, przybliżają nam myśli i emocje chłopca i lisa. Jednego i drugiego czeka długa droga, pełna niebezpieczeństw i niespodzianek. Dzięki tej drodze poznają prawdę o sobie samych. Prawdę, która zaważy na ich wzajemnych relacjach. Obaj odczuwają łączącą ich więź, jednak wędrówka w głąb siebie, jaką pokonają, swoje zwieńczenie znajdzie w finale książki.

"Pax" to opowieść wielowymiarowa. Wydarzenia przedstawione w kontekście wojny, przedstawiają ją jako niepotrzebną i niszczącą siłę. Taką, której skutki i konsekwencje odczuwają nie tylko ludzie.

Książka pozostaje na długo w pamięci czytelnika. Chwyta za serce, poraża szczerością i autentycznością. Ujmuje swobodą wypowiedzi i jednocześnie czaruje od pierwszej strony. To uniwersalna powieść dla każdego, a wśród literatury dziecięcej to prawdziwe arcydzieło.

więcej Pokaż mimo to

Powieść chwyta za serce czytelnika od początku. Książka kierowana do młodzieży ale absolutnie się z tym nie zgadzam każdy powinien przeczytać w/w tytuł.

Całkiem ciekawa i lekka lektura. Po przeczytaniu tej książki trochę inaczej będę postrzegał więź między człowiekiem a zwierzęciem.

🦊„Pax” to opowieść o przyjaźni. Lisa i człowieka. Od pierwszego spotkania, spędzali prawie bezustannie czas ze sobą. Choć nie umieli rozmawiać ze sobą słowami, doskonale się rozumieli. Byli nierozłączni. Do czasu… Dopóki nie zaczęła się wojna…
🦊Ojciec Petera, bo tak ma na imię przyjaciel liska - Paxa, pewnego dnia oznajmia, że musi wstąpić do wojska, a chłopak zamieszka u dziadka. Lis to jednak za duży obowiązek, przeszkadzał by dziadkowi, plątał by mu się pod nogami. Razem z chłopcem zostawiają lisa w lesie. Teraz tam będzie jego dom. Peter już pierwszej nocy u dziadka rozumie, że nie może żyć bez swojego czworonożnego przyjaciela i wyrusza na poszukiwania swojej bratniej duszy. Pax stoi pośrodku lasu, czeka, liczy, że przyjaciel wróci, czeka na niego. Jednak nie może nic nie jeść, musi jakoś nauczyć się żyć w lesie, żeby przeżyć.
🦊Historia pełna ciepła, poruszającego smutku i altruistycznej przyjaźni. Wzruszająca, na pewno pozostanie na długo w moim serduszku. Urzekło mnie „drugie dno” tej książki. Mogę z czystym sumieniem polecić ją każdemu! Mam nadzieje, że też Was dotknie. Chociaż muśnie, choć troszeczkę.

więcej Pokaż mimo to

Książka w kategorii dla dzieci, jednak według mnie jest ona jak najbardziej dla dorosłego czytelnika. Myślę że jako dziecko czytając tak wzruszającą książkę nie zrozumiałabym wszystkiego i uczuć jakie stara się przekazać. Jedyna w swoim rodzaju historia, z którą warto się zaznajomić niezależnie od wieku. A takiego liska tylko by przytulać.

Książka jest bardzo wzruszająca, piszę tę recenzję kilka minut po tym jak skończyłem ją czytać.
Opowieść przedstawia chłopca Petera i jego lisa Paxa. Ojciec chłopca powiedział synowi, że tylko jak Pax dorośnie trzeba go będzie wywieźć do lasu tak też zrobili.
Peter był bardzo zły na ojca, więc uciekł z domu w poszukiwaniu swojego lisa.

Peter był bardzo zły na ojca, więc uciekł z domu w poszukiwaniu swojego lisa.

Bardzo ciepła historia, przynajmniej w moim starczym odczuciu, a jednocześnie dojrzała, bo i poruszająca poważniejsze problemy, i nieco wymagająca wobec młodszego czytelnika.

Video

Video