Podróż z Syjamu do Tajlandii

- Książka i Wiedza
- 1982-01-01
- 1982-01-01
- Tajlandia Syjam Azja Południowo-Wschodnia historia Azji
"...Zobaczyłem tajemnicze brzegi, cichą wodę, kraje brunatnych ludów, gdzie Nemezis czyha w ukryciu, ściga, dopada tak wielu z rasy zwycięskiej, pyszniącej się mądrością, swą wiedzą, swą siłą" - tak pisał Józef Conrad w opowiadaniu "Młodość". Ale Nemezis czyhając w Tajlandii na Europejczyków jest również katem tych, co się tutaj urodzili. Ukrywa się pod postaciami bezrobocia, lichwiarstwa, amusements, heroiny i marihuany.
Lecz pomimo tych przeciwności losu Tajowie są serdeczni i uprzejmi dla siebie i dla cudzoziemców. Może dlatego, że nigdy nie dźwigali jarzma kolonializmu, a może taką mają naturę? Ryż w tym kraju rodzi się obficie, szkół stale przybywa - są więc powody do optymizmu i nadziei, tym bardziej że już dzisiaj Tajlandia jest wśród krajów ASEAN pierwszym eksportem ryżu i zajmuje czwarte miejsce pod względem produkcji energii elektrycznej oraz dochodu narodowego na jednego mieszkańca.
Ciężko się czyta. Jest nudna, pełna nieznanych nazw i niewyjaśnionych terminów.
Ciężko się czyta. Jest nudna, pełna nieznanych nazw i niewyjaśnionych terminów.