Goldenhand

Okładka książki Goldenhand autora Garth Nix, 9780061561580
Okładka książki Goldenhand
Garth Nix Wydawnictwo: HarperCollins Cykl: Stare Królestwo (tom 4) fantasy, science fiction
Stare Królestwo (tom 4)
Goldenhand
2016-10-11
2016-10-11
angielski

Kup Goldenhand w ulubionej księgarnii

Oceny książki Goldenhand

OPINIE i DYSKUSJE o książce Goldenhand

czy wiadomo coś o polskim tłumaczeniu? Będzie? Nie będzie?

czy wiadomo coś o polskim tłumaczeniu? Będzie? Nie będzie?

Kontynuacja trylogii o Starym Królestwie tegoż autora. Napisana z rozmachem i niezwykle wciągająca powieść fantasy, na którą czekaliśmy od dawna, chronologiczna kontynuacja tomu "Abhorsen" oraz krótkiego opowiadania "Creature in the Case" (jeszcze nie dostępna po polsku). Przypuszczalnie pod naciskiem czytelników Garth Nix postanowił pokazać dalsze losy bohaterów po wielkiej bitwie z Mocarzem Świetlistych Błyskawic. Trójka głównych postaci - Lirael, Nicolas oraz Sam stworzyli wówczas idealną kanwę do rozwinięcia historii. W "Goldenhand" autor idzie dalej, splatając ze sobą więcej wątków i postaci, choć opowieść wciąż koncentruje się na niespełna 20-letniej Lirael, następczyni tytułu Abhorsen. Podobnie jak w poprzednich tomach czytelnik jest momentalnie wciągnięty w akcję i wraz z bohaterami pokonuje drogę, dużo drogi, walczy, odkrywa, podejmuje kluczowe decyzje. Jeśli już poznaliśmy centrum Królestwa i ziemie południa, teraz czas na północne rubieże, gdzie prym wiodą klany a Magia Kodeksu słabnie na rzecz Wolnej Magii.
Są skrajne opinie czy książka dorównuje Trylogii, ale wg mnie idealnie wpasowuje się w całość. Może i jest nieco sentymentalna, może nieco niedopowiedziana, ale czyta się ją bardzo dobrze, oczywiście jak na razie w oryginale. Chciałbym tylko aby interakcje między bohaterami były bardziej rozbudowane, mimo to znalazłem wiele "smaczków" które docenią wielbiciele sagi.
Polecam! Szczególnie wieczorem, szczególnie przy kubku herbaty. Let the Charter guides You!

188 użytkowników ma tytuł Goldenhand na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Goldenhand na półkach dodatkowych

Okładka książki Christmas and Other Horrors: An Anthology of Solstice Horror Nadia Bulkin, Terry Dowling, Tananarive Due, Jeffrey Ford, Christopher Golden, Glen Hirshberg, Stephen Graham Jones, Richard Kadrey, Alma Katsu, Cassandra Khaw, John Langan, Josh Malerman, Nick Mamatas, Garth Nix, Benjamin Percy, M. Rickert, Kaaron Warren
Okładka książki Księga magii Eleanor Arnason, Elizabeth Bear, John Crowley, Gardner Dozois, Andy Duncan, Kate Elliott, Matthew Hughes, Megan Lindholm, Scott Lynch, George R.R. Martin, Garth Nix, K.J. Parker, Rachel Pollack, Tim Powers, Lavie Tidhar, Ysabeau S. Wilce, Liz Williams, Greg van Eekhout
Garth Nix
Garth Nix
Garth Richard Nix (ur. 19 lipca 1963 w Melbourne) – australijski pisarz fantasy, znany przede wszystkim z twórczości dla młodzieży. Wychował się w Canberze, studiował profesjonalne pisarstwo na University of Canberra, a przed rozpoczęciem kariery literackiej pracował m.in. jako księgarz, przedstawiciel handlowy, redaktor w HarperCollins i agent literacki. Od początku lat 2000 zajmuje się pisaniem zawodowo. Największą popularność przyniosła mu bestsellerowa seria „Stare Królestwo”, obejmująca powieści „Sabriel”, „Lirael”, „Abhorsen”, „Clariel”, „Goldenhand” i „Terciel and Elinor”, a także liczne opowiadania. Do jego ważniejszych cykli należą także „Siódma Wieża” i „Klucze do Królestwa”, a w nowszych latach „The Left-Handed Booksellers of London”. Nix jest również autorem samodzielnych powieści, takich jak „Shade’s Children”, „A Confusion of Princes”, „Frogkisser!” czy „Angel Mage”. Współtworzył także książki wraz z Seanem Williamsem, m.in. w ramach serii „Troubletwisters” i „Spirit Animals”. Jego krótsze formy prozatorskie były publikowane w licznych antologiach i czasopismach, a postacie Sir Herewarda i Mistera Fitza doczekały się własnego cyklu opowiadań. Oprócz literatury dla młodzieży pisał scenariusze i artykuły do gier fabularnych, m.in. „Dungeons & Dragons” i „Traveller”. Jego prace ukazywały się także w prasie informatycznej. Za zasługi dla literatury otrzymał w 2025 roku Medal Orderu Australii. Mieszka w Sydney z żoną Anną McFarlane, wydawczynią, i dwoma synami.

Cytaty z książki Goldenhand

Dodaj cytat z książki Goldenhand