A Tempest of Tea

- Krew i herbata (tom 1)
- 2024-02-20
- 2024-02-20
- angielski
From the New York Times–bestselling author of We Hunt the Flame comes the first book in a hotly-anticipated fantasy duology teeming with romance and revenge, led by an orphan girl willing to do whatever it takes to save her self-made kingdom.
On the streets of White Roaring, Arthie Casimir is a criminal mastermind and collector of secrets. Her prestigious tearoom transforms into an illegal bloodhouse by night, catering to the vampires feared by society. But when her establishment is threatened, Arthie is forced to strike an unlikely deal with an alluring adversary to save it—she can’t do the job alone.
Calling on some of the city’s most skilled outcasts, Arthie hatches a plan to infiltrate the sinister, glittering vampire society known as the Athereum. But not everyone in her ragtag crew is on her side, and as the truth behind the heist unfolds, Arthie finds herself in the midst of a conspiracy that will threaten the world as she knows it. Dark, action-packed, and swoonworthy, this is Hafsah Faizal better than ever.
Kup A Tempest of Tea w ulubionej księgarni
Oceny książki A Tempest of Tea
890 użytkowników ma tytuł A Tempest of Tea na półkach głównych- Chcę przeczytać 486
- 2024 47
- Legimi 24
- Fantastyka 12
- Fantasy 12
- 2025 11

OPINIE i DYSKUSJE o książce A Tempest of Tea
Bałam się, że ładna okładka to tylko wabik do słabej książki, ale zaskoczyłam się pozytywnie. Całkiem ciekawy świat, wampiry w książkach zawsze na plus, kilka fajnych plot twistów, chociaż kalki z prawdziwych wydarzeń czy strojów trochę przypominały mi niezbyt miłe Wojny Makowe, to autorka dała radę całkiem z tego wybrnąć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo przeczytania tej pozycji zbierałam się dość długo. Od dawna odkładałam lekturę, jednak obietnice klimatu “Szóstki Wron” sprawiły, że w końcu sięgnęłam po tę pozycję.
Książka jest utrzymana w klimacie lat 20 XX w. Mieszanka Peaky Blinders z Szóstką Wron to moje pierwsze skojarzenie jakie dała mi ta historia. I to był totalny strzał w 10 bo ten niesamowity vibe utrzymywał się przez całą książkę.
Styl pisania autorki jest bardzo przystępny. A sama historia bardzo wciąga. Pomysł na połączenie herbaciarni z “wampirzą jadłodajnią” jest niesamowicie oryginalny a same nawiązania i wspominki na temat herbaty były genialne!
Mamy tu dużo intryg, motyw found family, wartką akcję, masę plot twistów i historię, która do ostatnich stron trzyma czytelnika w napięciu i sprawia że książka jest praktycznie nieodkładalna.
Finałowy plot twist totalnie zmiótł mnie z planszy i z niecierpliwością czekam na kolejny tom! Jestem bardzo ciekawa tego jak dalej potoczy się ta historia. Zdecydowanie Wam ją polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest utrzymana w klimacie lat 20 XX w. Mieszanka Peaky Blinders z Szóstką Wron to moje pierwsze skojarzenie jakie dała mi ta historia. I to był totalny strzał w 10 bo ten niesamowity vibe...
🌸 𝚁𝚎𝚌𝚎𝚗𝚣𝚓𝚊 🌸
🅃🅈🅃🅄🄻: Herbaciany sztorm
🄰🅄🅃🄾🅁: Faizal Hafsah
🅂🄴🅁🄸🄰: Krew i herbata
🅆🅈🄳🄰🅆🄽🄸🄲🅃🅆🄾: @nowestrony
🄾🄲🄴🄽🄰: 8/10⭐️
33/2025📚
Arthie Casimir w ciągu dnia, prowadzi popularną i bardzo ekskluzywną herbaciarnię, która pod osłoną nocy zmienia swoje menu. Dziewczyna jest znaną przestępczynią, a szczególnie upodobała sobie handlowanie sekretami. Pewnego dnia okazuje się jednak, że jej biznesowi grozi zamknięcie. Postanawia wziąć sprawy w swoje ręce i uratować dobytek swojego życia. Nie będzie jednak w stanie dokonać tego samodzielnie.
Słyszałam od wielu osób, że jest to historia bardzo mocno inspirowana „Szóstką Wron”. Ja powiem wam tak - Nie wiem, bo nie czytałam😅 - ale jeśli faktycznie tak jest, to MUSZĘ w końcu zdobyć tę dylogię i ją przeczytać.
Jest to naprawdę ciekawa historia z zaskakującymi plottwistami, intrygującymi i oryginalnymi postaciami oraz z naprawdę ciekawie stworzonym światem. Historię w tej książce mamy opisaną z perspektywy kilku bohaterów. Zazwyczaj nie jestem fanką takiego rozwiązania, jednak tutaj sprawdziło się to naprawdę dobrze. Widać też, że autorka miała pomysł na tę historię, dzięki czemu płyniemy przez nią.
Świat pełen intryg, tajemnic i wampirów to coś, co lubię i w tego książce tego nie brakuje!
Gorąco polecam każdemu i wyczekuję z niecierpliwością kolejnego tomu!
🌸 𝚁𝚎𝚌𝚎𝚗𝚣𝚓𝚊 🌸
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🅃🅈🅃🅄🄻: Herbaciany sztorm
🄰🅄🅃🄾🅁: Faizal Hafsah
🅂🄴🅁🄸🄰: Krew i herbata
🅆🅈🄳🄰🅆🄽🄸🄲🅃🅆🄾: @nowestrony
🄾🄲🄴🄽🄰: 8/10⭐️
33/2025📚
Czasami są takie książki, przy których już na samym początku powinnam zrobić DNF, ale jako, że jestem uparta, dalej w nie brnę, mimo, że kompletnie mi się nie podobają. Taką pozycją był właśnie Herbaciany sztorm. Standardowo, decydując się na tego audiobooka, nie wiedziałam kompletnie o czym jest. Przyciągnęła mnie do niego okładka, która trzeba przyznać, jest naprawdę bardzo ładna. Jednak jeżeli chcecie wiedzieć, ja do dzisiaj mam wrażenie, że nie wiem o czym była ta książka. Nijak nie mogłam skupić się na fabule. Całość jakby działa się gdzieś obok, wszystkie wątki były w moim mniemaniu chaotyczne. Nie było żadnego impulsu, który sprawiłby, że zaparłoby mi dech w piersi i z zapartym tchem wyczekiwałabym rozwiązania całej książki. Jeżeli w Polsce zostanie wydana następna część, raczej już po nią nie sięgnę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężko mi było wciągnąć się w tę książkę, choć nie mam konkretnych uwag. Ma dobre plot twisty, złe plot twisty, ciekawe postacie i nieciekawe interakcje między nimi. Oraz za dużo romansu. Nie zapowiadało się na dużo heteroseksualnego (i trochę pensjonarskiego) romansu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie mogę doczekać się kolejnej części !
Nie mogę doczekać się kolejnej części !
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli lubisz intrygi, wampiry i opowieści o dozgonnej przyjaźni jest to must have ;)
Mocno przeciętnie. Widać, że był pomysł na tą opowieść, ale męczące i nieustające opisy uczuć bohaterów niszczą cały klimat. Uważam, że całość wypada nieco infantylnie. Nie wiem czy nie lepiej dla tej pozycji byłoby, gdyby autorka zrobiła parę drobnych zmian w fabule i skierowała "Herbaciany sztorm" do młodzieży. Postaci mają potencjał i są zdecydowanie najlepszą częścią książki, ale nawet one wypadają nieco kreskówkowo. Fabuła jest całkiem pomysłowa, ale nie najlepiej zrealizowana. Praktycznie wszystkie interesujące wydarzenia upchane są na końcu książki, podczas, gdy środek jest wręcz nudny. Pewne zwroty akcji się bronią, inne są do przewidzenia od samego początku, a pozostałe nie mają sensu i są po to by akcja się kręciła.
"Herbaciany sztorm" bardzo chciałby być "szóstką wron", ale nie jest. Nie jest tragicznie, ale po drugi tom zdecydowanie nie sięgnę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWitamy w herbaciarni Spindrift, słynącej z jaśminowej herbaty, wiśniowych ciast i... krwi typu AB z wodą kokosową. ☕🩸
Brzmi intrygująco? Niestety, tylko w teorii.
Świat, w którym liczy się wysokie urodzenie i bijące serce, a bez tego trzeba być mistrzem przetrwania i manipulacji, miał ogromny potencjał. W praktyce jednak został spłaszczony do dekoracji z kartonu. Miasto? Równie dobrze mogłoby się ograniczać do jednej ulicy z herbaciarnią, rezydencją Matteo i siedzibą wampirów. I to by było na tyle.
To, co przytrzymało mnie przy tej książce, to relacja Arthie i Jina – dwojga nastolatków z tragiczną przeszłością, którzy stworzyli dla siebie nowy dom i są dla siebie prawdziwym oparciem.
Problem w tym, że przez większość czasu bohaterowie zachowują się jak dzieciaki. Mamy tu prawdziwy festiwal maślanych spojrzeń – w każdym rozdziale, po kilkanaście razy. Jakby autorka bała się, że czytelnik przegapi element romansu. Po kilku takich scenach trudno traktować te postacie poważnie i uwierzyć w ich rzekomą geniusz przestępczy.
Jeśli liczycie na wielkie sekrety, intrygi czy zaskakujące zwroty akcji, lepiej ostudzić oczekiwania. Narracja jest prowadzona bez krzty subtelności, a to skutecznie zabija napięcie i atmosferę.
„Herbaciarnia Spindrift” mogła być książką pełną klimatu, intryg i krwi w filiżance. Zamiast tego dostajemy romansujące dzieciaki w scenerii z makiety. To pozycja, która ma swoje momenty – głównie dzięki Arthie i Jinowi – ale jako całość zostawia sporo niedosytu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBrzmi intrygująco? Niestety, tylko w teorii.
"Herbaciany sztorm" to fascynująca mieszanka intryg, mrocznego klimatu i nietuzinkowej fabuły. Ten pierwszy tom cyklu wyróżnia się oryginalnym pomysłem herbaciarni dla wampirów, gangsterskiego tła i skrupulatnie wybudowanego świata.
To solidny, klimatyczny start serii, który zachęca do sięgnięcia po kolejne części - zwłaszcza jeśli cenisz świat pełen tajemnic, nieoczywistych sojuszy i dramatycznych zwrotów akcji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo solidny, klimatyczny start serii, który zachęca do sięgnięcia po kolejne części - zwłaszcza jeśli cenisz świat pełen tajemnic,...
4,5 to nie jest niestety 5/5 ale widze potencjal aby nastepny tom taki byl DAWNO NIE CZYTALAM TAKICH PLOT TWISTOW tesknilam za dobra fantastykaaaa