Bajka o rozczarowanym rumaku Romualdzie

- 2016-01-01
- 2016-01-01
- 21 min.
Czar rumaka Romualda
Któż nie zna lub nie lubi bajek… O zamkach, pięknych, więzionych w wysokich wieżach królewnach i przygodach dzielnych rycerzy, którzy, pokonując wiele przeszkód, przybywają im na ratunek, a wszystko dobrze się kończy. Czas zatem na bajkę – jednak inną od wszystkich znanych.
Bo oto jej bohaterem, dość niespodziewanie nawet dla siebie samego, zostaje nie rycerz, a jego koń – Romuald. Wzywany na ratunek, spieszy wyzwolić – jak mu się wydaje – piękną królewnę przetrzymywaną w… No właśnie – nie w wieży, a w wieżowcu. Gdy pokonuje wszelkie przeciwności i dociera na miejsce, potrzebującą pomocy okazuje się być mucha o imieniu Marzena.
W „rozczarowanym rumaku Romualdzie” z dużym wdziękiem zostaje złamany schemat bajek dotyczący obsady ról, rekwizytów, przebiegu zdarzeń. Współczesność miesza się z baśniowością, codzienność z niezwykłością. Przyjemność w poznawaniu tej opowieści odnajdą zarówno dzieci, jak i towarzyszący im w czytaniu dorośli. Malina Prześluga stworzyła bowiem niezwykle zabawną, ciepłą i mądrą przypowieść o tym, że każdy może zostać bohaterem, a najbardziej pospolite okoliczności mogą wyzwolić w nim niepospolite cechy. Również o tym, że rozczarowanie rzeczywistością i samym sobą wynika z projekcji wyobrażeń i oczekiwań na codzienne życie, z potrzeby przeżywania niezwykłości, ale też z przywiązania do schematów, nadawania znaczenia dekoracjom, zamiast temu, co się w ich otoczeniu dzieje. To prosta i lekko opowiedziana historia o budowaniu wiary w siebie, dojrzewaniu do samodzielności i radości z odkrywania własnej sprawczości.
Tę opowieść nie tylko dobrze się czyta, ale i z wielką przyjemnością ogląda. Przemawiające kolorami (choć w stonowanej tonacji) i geometrycznymi kształtami ilustracje fantastycznie komponują się z wartką akcją. Pomysłowy skład wywołuje wrażenie „wychodzenia” czytelnikowi na spotkanie, by porwać go i pozwolić mu być jeszcze bliżej akcji, stać się jej częścią.
Warto czytać bajki – dzieciom i z dziećmi. Zwłaszcza te mądre i dobrze napisane. O szczęściu można zaś mówić, gdy trafi się dodatkowo na historię zaskakującą, brawurową i zabawną – taką, jak „rozczarowany rumak Romuald”.
Nieco przewrotna bajka o trzecioplanowym bohaterze wszystkich klasycznych bajkowych opowieści.
Przewrotny humor i nieoczywiste ilustracje. Zabawa gwarantowana!
Pokaż mimo toPrzewrotny humor i nieoczywiste ilustracje. Zabawa gwarantowana!
"Bajka o rozczarowanym rumaku Romualdzie" Maliny Prześlugi
Ma duży format i teoretycznie skierowana jest do małych dzieci.
Ale i starsi będą mieli dużo (więcej) uciechy przy jej czytaniu.
Zwłaszcza przy głośnym czytaniu!
Głośnym i szybkim.
Żeby było można poczuć ten rytm,
żeby było słychać tętent końskich kopyt,
i wołanie "Ratunku!" oraz "Hop-hooop?!"
i tym podobne okrzyki ;-)
Tak, tak, sprawdziłam! Głośno czyta się to świetnie!
Nawet nastoletniej córce :-)
Rumak Romuald czuje się niedoceniony.
Jest zawiedziony i rozczarowany, że w bajkach nie poświęca się koniom należnej im uwagi.
A przecież bez koni ci wszyscy królewicze, książęta i inni bohaterowie, niewiele by zdziałali!
I oto nadarza się okazja, by on sam stał się bohaterem,
albowiem słyszy wołanie o pomoc.
Rusza więc (z pewnym niedowierzaniem) z odsieczą!
Nie zdradzę, co było dalej.
Historia nie jest długa.
Można przeczytać jeszcze raz.
I jeszcze :-)
Bardzo polecam małym, średnim i dużym :-)
"Bajka o rozczarowanym rumaku Romualdzie" Maliny Prześlugi
więcej Pokaż mimo toto rewelacyjna książka! Skrzy się dowcipem i wabi ilustracjami Jagi Słowińskiej.
Ma duży format i teoretycznie skierowana jest do małych dzieci.
Ale i starsi będą mieli dużo (więcej) uciechy przy jej czytaniu.
Zwłaszcza przy głośnym czytaniu!
Głośnym i szybkim.
Żeby było można poczuć ten rytm,
żeby było słychać...
Świetna, nieprzewidywalna, śmieszna, zaskakująca :)
Świetna, nieprzewidywalna, śmieszna, zaskakująca :)
śmieszna
Pokaż mimo toPłakałam ze śmiechu! :) Polecam wszystkim małym i dużym! :)
Płakałam ze śmiechu! :) Polecam wszystkim małym i dużym! :)
Pokaż mimo toDawno tak się nie uśmiałam! Książka rewelacyjna, szkoda tylko, że taka króciutka. Piękne ilustracje, za to troszkę za wysoka cena ;/ Biorąc książkę do ręki, nie spodziewałam się tego co tam znalazłam :) a co znalazłam? nie powiem, bo koniecznie musicie to przeczytać!