Przez morze. Z Syryjczykami do Europy

Okładka książki Przez morze. Z Syryjczykami do Europy autora Wolfgang Bauer, 9788380492332
Okładka książki Przez morze. Z Syryjczykami do Europy
Elżbieta Kalinowska-Styczeń

Kup Przez morze. Z Syryjczykami do Europy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Przez morze. Z Syryjczykami do Europy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przez morze. Z Syryjczykami do Europy

Książka nie powala, nie jest jakaś wybitna. Autor ukazuje trudny los imigrantów z południowej części basenu morza śródziemnego i jednocześnie można się dopatrzeć ciekawej rzeczy po europejskiej stronie. Jak dla mnie trochę za krótki i po łebkach napisany, momentami chaotyczna.

Ten krótki reportaż to tak naprawdę apel do osób, które są przeciwne przyjmowaniu uchodźców z Afryki i Bliskiego Wschodu w Europie. Autor zarysowuje genezę konfliktów m. in. w Syrii i przedstawia dramatyczną sytuację osób, które decydują się na ucieczkę - wraz z grupką Syryjczyków próbuje znaleźć przemytników i przedostać się przez morze do Europy. To nie jest obiektywny reportaż, bo autor poznał uciekających, ich rodziny, wraz z nimi przeżywał kolejne porażki, oszustwa i więzienie. W opisie ich przeprawy jest pełno emocji - strachu, smutku, rezygnacji. I pokazuje to ogrom dramatu osób, które decydują się na ucieczkę, godząc się, że mogą tej podróży nie przeżyć. Według mnie - warto poświęcić te 2-3 godziny, żeby przeżyć tę podróż wraz z nimi.

zawiedliśmy. o poszukiwaniu życia bez strachu

gdzie przebiega granica człowieczeństwa?
w Europie wydaje się, że człowiek gdzieś się kończy, a granica - wyznaczona jest przez granice państwa, a może - odpowiednia odległość od Europy sprawia, że granice ludzkiego istnienia się kończą na rzecz ludzkiego panowania.
czemu osoba zza bliskiej granicy jest bratem, uchodźcą wojny, a odbieramy to miano tym, którzy uciekają od wojny - tylko takiej trochę dalej, takiej, która bezpośrednio nam nie zagraża? czy oboje nie zasługują na miano brata?
Przez morze mówi o ludziach, uchodźcach z wojny, zostawiających swój dom, dobytek, pracę, a niekiedy i rodzinę, w celu znalezienia bezpieczeństwa w obcym świecie - czym to różni się od wojny na Ukrainie? za daleko?
a może czujemy się zbyt bezpiecznie wobec Syrii - nie czujemy dymu wojny, nie czujemy zapachu krwi, nie słyszymy krzyku matek zabitych dzieci i rozpaczy rozdzielonych rodzin. zagrożenie, jakie czuje Europa, ma być ekonomiczne. jak ciężar przerzucają się kraje odpowiedzialnością. z Jugosławią - pomogliśmy, dlaczego nie zrobić tego znowu? wobec Syrii? obcy - za obcy kraj, kultura odmienna - za odmienna? a nie chełpimy się naszą tolerancją, dobrocią, po prostu - wyższością.
a może to jednak strach - nie przed wojną, nie przed ekonomią, ale przed "obcym", którego nigdy nie chcieliśmy poznać?

to bardzo emocjonalna książka; na pewno to nie przykład reportażu, gdzie autor jest praktycznie nieobecny, a słowa suche, gdzie pozwala się, aby to sama treść oddziaływała. nie ma w tym nic dziwnego - Bauer był z tymi ludźmi, poznał ich, rozmawiał z nimi. a cierpienie zbliża ludzi. nie odbiera to nic książce.
nie brak reporterskiej roboty - danych, kosztów, statystyk. zarazem to jeden z tych reportaży, gdzie uznano, że mniej znaczy więcej. pewnie dałoby się ją rozwinąć, znaleźć więcej przykładów, ale to nadal solidna pozycja.

ta książka to próba przebudzenia, którego potrzebuje Europa - ale być może nie była w stanie trafić tam, gdzie powinna.

zawiedliśmy. o poszukiwaniu życia bez strachu

gdzie przebiega granica człowieczeństwa?
czemu osoba zza bliskiej granicy jest bratem, uchodźcą wojny,...

887 użytkowników ma tytuł Przez morze. Z Syryjczykami do Europy na półkach głównych
124 użytkowników ma tytuł Przez morze. Z Syryjczykami do Europy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Przez morze. Z Syryjczykami do Europy

Okładka książki Mistrzowie opowieści o morzu. Z głębin do brzegu Hans Christian Andersen, Alhierd Bacharewicz, Wolfgang Bauer, Lucia Berlin, Italo Calvino, Rimantas Černiauskas, Petros Charis, Chen Chuncheng, Thórdís Helgadóttir, Tove Jansson, Konstandinos Kawafis, Andrus Kivirähk, Mychajło Kociubynski, Yanick Lahens, Ursula K. Le Guin, Clarice Lispector, Luigi Malerba, Peter Mickwitz, Sharon Millar, Edo Popović, Mercè Rodoreda, Maria Elizabeth Rothmann, Judith Schalansky, Adania Shibli, William Somerset Maugham, Tomas Tranströmer, John Updike, Deborah Vogel

Cytaty z książki Przez morze. Z Syryjczykami do Europy