Nocą drony są szczególnie głośne. Reportaże ze stref kryzysu
To książka o wojnach, które toczą się na całym świecie. Tych głośnych i tych marginalizowanych, budzących tylko chwilowe współczucie. O ludziach, którzy żyją w poczuciu strachu i beznadziei, próbując odnaleźć sens w otaczającej ich brutalnej rzeczywistości. To raport ze stref kryzysu. Bauer wybiera je w sposób nieoczywisty. Opisuje klęskę głodu w Sudanie, pomaga wrócić do domu uprowadzonym pakistańskim żeglarzom, towarzyszy somalijskim rodzicom czuwającym przy łóżkach umierających dzieci.
Reportaże Wolfganga Bauera z lat 2010–2017 to zbiór obrazów rozpadającego się świata, społeczno-polityczna mapa współczesnych zagrożeń. Autor z pełnym przekonaniem angażuje się w losy swoich bohaterów i niestrudzenie apeluje: „Nie traćmy wrażliwości na ludzkie krzywdy”.
Kup Nocą drony są szczególnie głośne. Reportaże ze stref kryzysu w ulubionej księgarni
Oceny książki Nocą drony są szczególnie głośne. Reportaże ze stref kryzysu
965 użytkowników ma tytuł Nocą drony są szczególnie głośne. Reportaże ze stref kryzysu na półkach głównych- Chcę przeczytać 555
- Reportaż 16
- Reportaże 13
- 2020 13
- Literatura faktu 10
- 2021 9
- 2020 7
Tagi i tematy do książki Nocą drony są szczególnie głośne. Reportaże ze stref kryzysu
Cytaty z książki Nocą drony są szczególnie głośne. Reportaże ze stref kryzysu
Jak znaleźć język, który uczyni zrozumiałym okrucieństwo, skoro mnie samemu brakuje słów, by je pojąć. Jak oddać w języku strach? Strach tra...
RozwińOpowieść o wojnach jest dziś szczególnie ważna. Gdy grozi nam, wywołana przez Alternatywę dla Niemiec, Wolnościową Partię Austrii, Trumpa i ...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nocą drony są szczególnie głośne. Reportaże ze stref kryzysu
Czytasz i zdajesz sobie sprawę, że świat nie kończy się za rogiem twojej ulicy, za tablicą z nazwą twojej miejscowości, a nawet za granicą kraju, w którym mieszkasz. Gdzieś tam, kilometry stąd dzieją się rzeczy niewyobrażalne. Wojna, głód, bieda, konflikt wydają się nas nie dotyczyć ale istnieją, a te reportaże sprawiają, że stają się namacalne. Mimo, że często wydają się wyrwane z większej historii, nieodpowiedziane, to tworzą obraz wielkich tragedii. Autor zwrócił moją uwagę i chyba o to chodzi
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawy i dobrze napisany cykl reportaży z różnych stron świata. Wiele interesujących faktów gdyż autor skupia się na historiach których próżno szukać w głównych wydaniach wiadomości. Losy ludzi podczas konfliktów o których traktują reportaże czasem są przerażające, czasem niesamowite. Co człowiek to inna historia. Wojna rzadko bywa happyendem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWstrząsające i poruszające reportaże z miejsc, gdzie życie nie ma zbyt wielu kolorów. Czasem ma tylko jeden cel - przeżyć. Czasem totalny brak nadziei; brak szans; sprawiedliwości.
Gdy myślę o dziennikarstwie społecznym to widzę tę książkę. Arcydzieło i najwyższa forma dziennikarskiego poświęcenia w imię tego, co jest naprawdę ważne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPozwala spojrzeć na świat i życie z innej perspektywy. Docenić i pokochać swoje jak wygrany los na loterii. Miliony osób nie miały tyle szczęścia.
Gdy myślę o dziennikarstwie społecznym to...
Kolejna ciekawa książka opisująca życie w sytuacji konfliktów oraz powojennej rzeczywistości. Dobra i ciekawa książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoruszająca seria reportaży, o miejscach spowitych konflikt ami zbrojnymi, które często i gęsto są owiane woalem tajemnicy przez międzynarodowe rządy. Klęski wojen domowych, suszy. Ataki z wykorzystaniem dronów na ludność cywilną. Bieda, głód oraz brak dostępu do podstawowej opieki medycznej i zostawienie zwykłych ludzi samym sobie. Przerażające i dające do myślenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZapraszam na recenzje :D
Zapraszam na recenzje :D
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDNF
DNF
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyta się dobrze, styl autora mi odpowiada, ale chyba mam dość czytania o tragedii i cierpieniu, więc musiałem dać sobie spokój. Może kiedyś wrócę.
Książka przypomina zbior artykułów napisanych do weekendowego wydania jakiegoś dziennika. Niektóre są ciekawe, inne sprawiają wrażenie jakby znalazły się w książce dla wypełnienia objętości. Takie czytadło. Autor porusza bardzo istotne kwestie, ale robi to pobieżnie. Jakby nie mógł się zdecydować czy pisać o niesprawiedliwościach Świata, czy opowiadać o indywidualnych dramatach. Raczej nie polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTematy o których właściwie każdy wolałby nie słyszeć i nie poruszać ich w przestrzeni publicznej.
Aleppo? Pakistan, Irak, Iran. Też piach. I kozy.
Korea? Kimchi, Huawei i Samsung.
Bauer pokazuje jednak coś więcej. Tak po prawdzie to każdy z opisywanych tematów to tylko przystawka i można by z niej napisać porządną książkę. Można odczuć, że informacji mało, że po łebkach. Ale dobre i tyle. Niech piszą o tym jak najwięcej. Od czego trzeba zacząć, świata się tym nie naprawi ale próbować warto.
Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAfryka? Piach, lwy, czarnoskórzy. Piraci? Pewnie tylko z Karaibów. Sierra Leone, Sudan, jakaś Somalia? Kogo to obchodzi.
Aleppo? Pakistan, Irak, Iran. Też piach. I kozy.
Korea? Kimchi, Huawei i Samsung.
Bauer pokazuje jednak coś więcej. Tak po prawdzie to każdy z...
Spodziewałam się bardziej porywających reportażu. Te w książce są poprawne, dość ciekawe, niemniej jednak daleko tej książce do klasyki gatunku.