Łaskun

Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Łaskun
Katarzyna Puzyńska
Logo plebiscytu Książka Roku Nominacja w Plebiscycie 2016
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Cykl: Lipowo (tom 6) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Lipowo (tom 6)
Wydawnictwo:
Prószyński i S-ka
2016-06-07
2016-06-07
Tagi:
kryminał literatura polska manipulacja niebezpieczeństwo policjant strach śledztwo tajemnica ucieczka zabójca zabójstwo zagadka kryminalna
Inne

Patronaty LC

Książki autora

Oficjalne recenzje i

W okolicach Lipowa bez zmian

28 1 62

Po rozstaniu z pania psycholog i informacji o spodziewanym kolejnym dziecku Daniel wpada w alkoholizm, jest stalym bywalcem klubu dla mezczyzn i na samym poczatku- jest podejrzanym o morderstwo!
Co za zwrot akcji w porownaniu do poprzednich tomow...
Glownym motywem w tej czesci sa zmasakrowana ciala ofiar, morderca tworzy przerazajace ludzkie lalki.
Bardzo ciekawie wplatany motyw zielarstwa/narkotykow oraz osobowosci wielorakiej, gdyz poza bohaterami czytelnik zmaga sie tez z alterego jednego z nich.
Mimo ze ksiazka wydaje sie obszerna-czyta sie bardzo szybko. Wielowatkowosc, ale na jasnym i wysokim poziomie.

Co za zwrot akcji w porownaniu do poprzednich tomow...
Bardzo ciekawie...

Początkowe wrażenie...przydługa. Nic bardziej mylnego. Czytać, czytać, czytać 😊

Początkowe wrażenie...przydługa. Nic bardziej mylnego. Czytać, czytać, czytać 😊

Bardzo pokręcona, wielowątkowa i niespodziewana. Bardzo dobrze się bawiłam i szybko pochłonęłam

Kolejny rewelacyjny tom. Nieprzewidywalny, trzymajacy w napięciu i zaskakujący. Pani Kasia znowu zostawiła lekko uchyloną furtkę do kolejnego tomu z serii o Lipowie... a już myślałam że uda mi się zrobić przerwę i sięgnąć po innego autora zanim wrócę do Lipowa

Małe rozczarowanie. Historia trochę za długa i przekombinowana. Mam nadzieję, że to zwykły błąd przy pracy.

Well well well, cóż za zmiana! Idziemy w dobrym kierunku, Pani Katarzyno!

Well well well, cóż za zmiana! Idziemy w dobrym kierunku, Pani Katarzyno!

Przez 2/3 książki wszystko było jak najlepiej: jeden z głównych bohaterów pięknie wkręcony w morderstwa, poszukiwania, ucieczki, zwroty akcji. I gdy ciągle nie miałem pojęcie "kto zabił" i cieszyłem się z tej zagadki autorka nagle wyciągnęła z kapelusza mordercę i... czar prysł! Reguły dobrego kryminału zostały złamane. Pozostały wyjaśnienia, tłumaczenia, domykanie mylących tropów, rozczarowanie... Gdyby można było dałbym dwie oceny: 10/10 za pierwszą część i 2/10 za tą drugą.

Mimo ponad 800 stron, pochłonęłam ten tom w 1.5 dnia. Niektóre o wiele krótsze męczyłam po kilka dni. Kolejna udana część. Nieco gorsza niż Utopce czy Dom Czwarty, ale nadal jest w trójce moich ulubionych.

Każdy kolejny tom sagi o Lipowie lepszy od poprzedniego. Właśnie skończyłem Łaskuna i jak dla mnie jest świetny. Natychmiast sięgam po kolejny tom, a ten serdecznie polecam.

Moja ulubiona część Sagi o Lipowie

Moja ulubiona część Sagi o Lipowie