Łaskun
- Lipowo (tom 6)
- Prószyński i S-ka
- 2016-06-07
- 2016-06-07
- kryminał literatura polska manipulacja niebezpieczeństwo policjant strach śledztwo tajemnica ucieczka zabójca zabójstwo zagadka kryminalna
- Inne
Kolejny, szósty tom sagi o Danielu Podgórskim, Klementynie Kopp i innych policjantach z malowniczego Lipowa. Opowieści o Lipowie łączą w sobie elementy klasycznego kryminału i powieści obyczajowej z rozbudowanym wątkiem psychologicznym.
W domu pewnego bezrobotnego sędziego policja odkrywa makabryczną inscenizację. Sprawca stworzył postać składającą się z rozczłonkowanych zwłok prawnika i nieznanej kobiety. Wkrótce okazuje się, że na miejscu zbrodni znajduje się dowód inkryminujący aspiranta Daniela Podgórskiego. Odkrycie tożsamości drugiej ofiary tylko pogarsza sytuację policjanta. Czyżby to Daniel stał za morderstwami? A może to ktoś z komendy chce wrobić go w podwójne zabójstwo? Tylko skoro Podgórski jest niewinny, to dlaczego ucieka?
„
Oficjalne recenzje
W okolicach Lipowa bez zmian
Tempo z jakim Katarzyna Puzyńska wypuszcza kolejne książki jest iście zabójcze. To już szósty tom, którego akcja osadzona jest w Lipowie. Choć teoretycznie większość akcji dzieje się w „Łaskunie” w pobliskich miejscowościach, to i tak czuć cały czas ducha tego głównego, znanego już fanom pisarki miejsca. Tym razem akcja nabiera tempa od pierwszych stron, ale po drodze traci na dynamizmie. Nie warto jednak rozpatrywać tego jako wady, bo widać, że pisarka się rozwija.
Główną osią „Łaskuna” jest morderstwo sędziego Jaworskiego oraz pewnej kobiety – Swietłany. I wszystko toczyłoby się swoim normalnym, nieśpiesznym rytmem, gdyby nie jedna rzecz. Obie te osoby znał Daniel Podgórski. I wtedy pojawiają się komplikacje. Streszczenie zakończymy w tym momencie, bo choć książka liczy ponad 800 stron, to przetasowania fabularne są w niej wyjątkowo częste. Nie warto psuć sobie zabawy i odkrywać kart zbyt wcześnie. Szczególnie, że przeczytanie tego tomiszcza nie zajmuje zbyt dużo czasu. Można zaryzykować stwierdzenie, że wystarczy na to jedna noc. „Łaskun” to torpeda, która wbija się w czytelnika i nie pozwala mu na oderwanie się od lektury chociaż na chwilę.
Warto jednak zaznaczyć, że może to nie być książka dla każdego. W poprzednich tomach raczej bez problemu odnajdowaliśmy się w akcji. „Łaskun” jest skonstruowany trochę inaczej. Co chwila czytamy o wydarzeniach, które zmieniły życie bohaterów. Tylko, że osoby niezaznajomione z poprzednią częścią, nie będą wiedziały o co chodzi. Może być to drażniące. Warto więc sięgnąć po „Utopce” zanim otworzy się pierwszą stronę „Łaskuna”. Katarzyna Puzyńska lawiruje między bohaterami z łatwością. Jest ich całkiem pokaźna grupka, ale czytelnik bez większych trudności odnajdzie się w wykreowanym świecie i bohaterach. Wszyscy stworzeni zostali z pieczołowitością godną pozazdroszczenia, a my bez problemu wierzymy w ich czyny. Może nie zawsze, ale pamiętajmy, że to w końcu kryminał, który rządzi się swoimi prawami.
Zagadka do samego końca pozostaje dla czytelnika tajemnicą i nie warto zaprzątać sobie nią głowy, bo to co uważamy za pewnik, po kilkunastu stronach staje się tylko fantazją. Pisarka gra z czytelnikiem wyjątkowo dobrze. Brawo. Męczyć może jedynie to, że praktycznie każdy rozdział kończy się tajemnicą. Czymś, co ma zmusić czytelnika do kolejnego przewrócenia kartki. Po kilkunastu takich rozwiązaniach staje się to przewidywalne. Trochę mniej tego typu zagrań, a będzie idealnie. „Łaskun” to kolejne potwierdzenie, że Katarzyna Puzyńska potrafi pisać i wie jak przyciągnąć czytelnika.
Bartosz Szczygielski
- 6 072
- 1 762
Po rozstaniu z pania psycholog i informacji o spodziewanym kolejnym dziecku Daniel wpada w alkoholizm, jest stalym bywalcem klubu dla mezczyzn i na samym poczatku- jest podejrzanym o morderstwo!
Co za zwrot akcji w porownaniu do poprzednich tomow...
Glownym motywem w tej czesci sa zmasakrowana ciala ofiar, morderca tworzy przerazajace ludzkie lalki.
Bardzo ciekawie wplatany motyw zielarstwa/narkotykow oraz osobowosci wielorakiej, gdyz poza bohaterami czytelnik zmaga sie tez z alterego jednego z nich.
Mimo ze ksiazka wydaje sie obszerna-czyta sie bardzo szybko. Wielowatkowosc, ale na jasnym i wysokim poziomie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo za zwrot akcji w porownaniu do poprzednich tomow...
Bardzo ciekawie...
Początkowe wrażenie...przydługa. Nic bardziej mylnego. Czytać, czytać, czytać 😊
Początkowe wrażenie...przydługa. Nic bardziej mylnego. Czytać, czytać, czytać 😊
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo pokręcona, wielowątkowa i niespodziewana. Bardzo dobrze się bawiłam i szybko pochłonęłam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny rewelacyjny tom. Nieprzewidywalny, trzymajacy w napięciu i zaskakujący. Pani Kasia znowu zostawiła lekko uchyloną furtkę do kolejnego tomu z serii o Lipowie... a już myślałam że uda mi się zrobić przerwę i sięgnąć po innego autora zanim wrócę do Lipowa
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMałe rozczarowanie. Historia trochę za długa i przekombinowana. Mam nadzieję, że to zwykły błąd przy pracy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWell well well, cóż za zmiana! Idziemy w dobrym kierunku, Pani Katarzyno!
Well well well, cóż za zmiana! Idziemy w dobrym kierunku, Pani Katarzyno!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzez 2/3 książki wszystko było jak najlepiej: jeden z głównych bohaterów pięknie wkręcony w morderstwa, poszukiwania, ucieczki, zwroty akcji. I gdy ciągle nie miałem pojęcie "kto zabił" i cieszyłem się z tej zagadki autorka nagle wyciągnęła z kapelusza mordercę i... czar prysł! Reguły dobrego kryminału zostały złamane. Pozostały wyjaśnienia, tłumaczenia, domykanie mylących tropów, rozczarowanie... Gdyby można było dałbym dwie oceny: 10/10 za pierwszą część i 2/10 za tą drugą.
Przez 2/3 książki wszystko było jak najlepiej: jeden z głównych bohaterów pięknie wkręcony w morderstwa, poszukiwania, ucieczki, zwroty akcji. I gdy ciągle nie miałem pojęcie "kto zabił" i cieszyłem się z tej zagadki autorka nagle wyciągnęła z kapelusza mordercę i... czar prysł! Reguły dobrego kryminału zostały złamane. Pozostały wyjaśnienia, tłumaczenia, domykanie mylących...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo ponad 800 stron, pochłonęłam ten tom w 1.5 dnia. Niektóre o wiele krótsze męczyłam po kilka dni. Kolejna udana część. Nieco gorsza niż Utopce czy Dom Czwarty, ale nadal jest w trójce moich ulubionych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażdy kolejny tom sagi o Lipowie lepszy od poprzedniego. Właśnie skończyłem Łaskuna i jak dla mnie jest świetny. Natychmiast sięgam po kolejny tom, a ten serdecznie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja ulubiona część Sagi o Lipowie
Moja ulubiona część Sagi o Lipowie