Pochowajcie mnie pod podłogą

Okładka książki Pochowajcie mnie pod podłogą autora Paweł Sanajew, 9788306031867
Okładka książki Pochowajcie mnie pod podłogą
Paweł Sanajew Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy Seria: Biblioteka Babel literatura piękna
Biblioteka Babel
Похороните меня за плинтусом
2009-01-01
2009-01-01
Izabela Korybut-Daszkiewicz

Kup Pochowajcie mnie pod podłogą w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pochowajcie mnie pod podłogą

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pochowajcie mnie pod podłogą

O wychowaniu zdecydowanie nie bezstresowym.
Oparta na motywach autobiograficznych historia dorastania chłopca wychowywanego przez niezrównoważoną psychicznie babcię i biernego wobec jej agresji, wycofanego dziadka. Mały Sasza jest dzieckiem dosyć chorowitym (choć można domniemywać, że babcia wyolbrzymia jego dolegliwości),przez co musi przestrzegać wielu reguł i ograniczeń - bierze jakieś dzikie ilości leków, nie wolno mu się spocić, prawie nie chodzi do szkoły i wciąż jest straszony rychłą śmiercią. Sama kąpiel to przedsięwzięcie w piętnastu punktach i z masą absolutnie niezbędnych rekwizytów. A to wciąż dziecko, nie zawsze udaje mu się zrobić wszystko zgodnie z wymaganiami - i wówczas musi liczyć się z dotkliwą karą.
Kluczową postacią jest tutaj babcia, terroryzująca całe swoje otoczenie, które nigdy nie jest pewne, co akurat wytrąci ją z równowagi (genialna jest jedna z końcowych scen monologu, w którym płynnie przechodzi przez całe spektrum swoich możliwości - od gróźb i wyzwisk, poprzez przymilanie się, błagania i przekupstwa, po wyrzekania i branie na litość, i tak kilka razy). Z jednej strony trudno ją za to do końca winić - to osoba dosyć poważnie psychicznie chora i zdecydowanie potrzebująca fachowej pomocy, a przy tym także w jakimś stopniu skrzywdzona przez los. Z drugiej, nie da się nie zauważyć, że życie z kimś takim to niemal dosłownie piekło.
Wielu rzeczy spodziewałam się po tej książce, ale nie tego, że jej lektura będzie mnie stresować. Atmosfera ciągłego konfliktu, miotanie się od czułości do agresji i nieustanne oczekiwanie na kolejny wybuch sprawiają, że czyta się to z gulą w gardle, w napięciu trudnym do zniesienia.
Książka bardzo dobra, ale zdecydowanie nieprzyjemna.

O wychowaniu zdecydowanie nie bezstresowym.

Bardzo poruszająca, wciągająca i szczera. Postacie psychologicznie bogato pokazane.

Przejmująca relacja z życia dziecka podana w gorzko-humorystyczny sposób, pozbawiona jakiejkolwiek ckliwości, przepełniona okrucieństwem i fałszywie rozumianą troską, która w rzeczywistości skrywa patologiczną rywalizację o prawo do dziecka i jego miłości. Jedna z najbardziej poruszających książek, jakie ostatnio czytałam.

623 użytkowników ma tytuł Pochowajcie mnie pod podłogą na półkach głównych
116 użytkowników ma tytuł Pochowajcie mnie pod podłogą na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pochowajcie mnie pod podłogą

Cytaty z książki Pochowajcie mnie pod podłogą