Mnisi wojny
- 2007-01-01
- 2007-01-01
- wojskowość powszechna
Wydanie zmienione i uzupełnione
Militarne zakony religijne pojawiły się podczas wypraw krzyżowych jako "oddziały szturmowe" chrześcijaństwa w zaciekłym konflikcie z islamem. Niektóre z nich istnieją do dziś, tyle że zajmują się działalnoscią charytatywną. Mnisi wojny to pierwsza oparta na źródłach historia tych zakonów. Templariusze, joannici, czyli kawalerowie maltańscy, Krzyżacy, zakon Calatrava i członkowie zakonów portugalskich byli "arystokratami, którzy składali śluby ubóstwa, czystości i posłuszeństwa, pędzili ascetyczne życie w klasztorach, będących równocześnie koszarami, i toczyli wojny z wrogami Krzyża". Zakony te były tak naprawdę pierwszymi zdyscyplinowanymi zachodnimi oddziałami wojskowymi od czasów cesarstwa rzymskiego i odegrały wielką rolę w obronie królestwa chrześcijańskiego w Jerozolimie, krucjat bałtyckich, w wyniku których powstały Prusy, w długiej wojnie hiszpańskiej przeciwko Maurom i w walkach z "niewiernymi" aż do czasów napoleońskich. Głośna książka Desmonda Sewarda ukazuje wszystkie te fascynujące historie, odtwarzając takie opowieści, jak oblężenie Rodos czy Malty oraz wytępienie templariuszy przez inkwizycję. Ta od początku przyjęta z zachwytem na całym śiewcie książka została obecnie uaktualniona o kronikę działalności dawnych zakonów rycerskich aż do lat dziewięćdziesiątych XX wieku.
"Pomimo szczegółowych badań ta fascynująca książka napisana została z myślą raczej o szerokiej rzeszy czytelników niż uczonych. Polecam ją z całego serca".
FRA' MATTHEW FESTING
WIELKI PRZEOR ANGLII
Książka została podzielona na osiem części, a na końcu znajduje się aneks. W swojej pracy Seward skupia się na genezie i rozwoju zakonów rycerskich od XI wieku, aż do czasów nam współczesnych. Opisuje on głównie zakony: templariuszy, szpitalników (joannitów),krzyżaków, kawalerów mieczowych, calatrawy, santiago i innych. Książka napisana jest w sposób chronologiczny, poczynając od krucjat do Ziemi Świętej, poprzez rekonkwistę, renesans, a kończąc na reformie zakonów w XIX i XX wieku.
Książka opatrzona jest licznymi mapami i grafikami uatrakcyjniającymi jej czytanie. Język jest poprawny, aczkolwiek w części czwartej znajduje się bardzo dużo cytatów zaczerpniętych z języka hiszpańskiego i łaciny, które nie zostały przetłumaczone w tekście lub przypisach. W tekście pojawiają się również błędy merytoryczne. Szczególnie dało się to zauważyć na przykładzie historii Polski, gdzie niektóre daty są błędnie zapisane, a pewne postaci niewłaściwie przedstawione. Na końcu książki Seward zamieścił aneks zawierający informacje na temat aktualnej sytuacji omawianych w pracy zakonów.
Podsumowanie
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak jak mówili inni czytelnicy, ta książka jest bardzo dobrym wstępem do rozleglejszego czytania o zakonach rycerskich. Po przeczytaniu jej ma się dobrą podstawę do dokładniejszego zrozumienia monografii. Jak i miłym dodatkiem jest opisanie dziejów zakonów rycerskich, po średniowieczu aż do czasów współczesnych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka pewnie nie wiele wnosi dla czytelnika, który czytał już o templariuszach, joannitach czy zakonie krzyżackim (może się dla niektórych okazać słabsza niż inne tytuły w tej tematyce).
Na uwagę zasługują rozdziały dotyczące, pomijanych raczej w literaturze, zakonów rycerskich Hiszpanii. Można poczytać o ich udziale w rekonkwiście na Półwyspie Iberyjskim oraz o ich wpływach na dworze (m.in o udziale w różnych konfliktach międzypaństwowych czy dynastycznych XIII-XV wieku).
Co nieco w temacie udziału zakonów w rekonkwiście można też już znaleźć w innych książkach:
-Historia chrześcijaństwa Tom 5. Ekspansja Kościoła Rzymskiego 1054-1274. Bagliani A.P., Parisse M.
-Rekonkwista. Krucjaty w średniowiecznej Hiszpanii Joseph F. O'Callaghan
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa uwagę zasługują rozdziały dotyczące, pomijanych raczej w literaturze, zakonów rycerskich Hiszpanii. Można poczytać o ich udziale w rekonkwiście na Półwyspie Iberyjskim oraz o ich...
Bardzo dobra książka o zakonach rycerskich, polecam:)
Bardzo dobra książka o zakonach rycerskich, polecam:)