- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- The mummy at the dining room table. Eminent therapists reveal their most unusual cases
- Paradygmat
- 2013-01-01
- 2013-01-01
- Katarzyna Strzałkowska
Autorzy książki, Jeffrey A. Kottler i Jon Carlson, zapytali trzydziestu słynnych terapeutów o najbardziej niezwykłych pacjentów, z jakimi zdarzyło się im pracować. Do ich opowieści dołączyli wspomnienia z własnej kariery zawodowej. Powstał bogaty zbiór niepowtarzalnych, fascynujących historii o ludziach, którzy mieli niezwykłe problemy lub w niezwykły sposób starali się sobie radzić z życiowymi trudnościami, oraz o terapeutach, którzy często musieli zastosować niezwykłe metody pomocy tym ludziom. Wszystkie te historie opisano barwnym, często pełnym humoru językiem, nie ujmując szacunku ich bohaterom. Ciekawa lektura zarówno dla osób zawodowo zajmujących się pomocą psychologiczną, jak i wszystkich zainteresowanych tajnikami psychoterapii.
Dodaj cytat z książki Mumia przy rodzinnym stole. Mistrzowie psychoterapii i ich najbardziej niezwykłe przypadki
Dodaj cytat
Świetna książka nie tylko dla przyszłych psychologów (ja),ale również dla tych pracujących już w zawodzie.
To nie tylko źródło wiedzy, ale pokazanie, że oprócz ustalonych schematów pracy w danym nurcie psychologicznym, liczy się indywidualne podejście do osoby z którą się współpracuje.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorytety, specjaliści, którzy stali się wzorami dla studentów, opowiadają o swoich najbardziej zaskakujących pacjentach/klientach z którymi pracowali na przestrzeni lat swojej praktyki.
To nie tylko źródło wiedzy, ale pokazanie, że oprócz ustalonych schematów...
Niestety poniżej oczekiwań - trochę ciekawych opisów przypadków, ale spodziewałem się czegoś bardziej specjalistycznego ... Wartość dla psychologa co najwyżej mierna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tobardzo dobra. szybko się czyta. idealna dla psychologów.
bardzo dobra. szybko się czyta. idealna dla psychologów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietne, bogate i bardzo prawdziwe :) A najlepsze jest pokazanie, że nawet bardzo zawiłe problemy można rozwiązać - tylko trzeba znaleźć do nich klucz. A ten może mieć bardzo różny kształt.