Kości Pająka

- Temperance Brennan (tom 13)
- Kości
- Spider Bones
- Sonia Draga
- 2013-03-20
- 2013-03-20
- 2011-07-07
- Przemysław Hejmej
- katastrofa ciało zwłoki tajemnica
John Lowery został zidentyfikowany jako jedna z ofiar śmiertelnych katastrofy śmigłowca wojskowego, do której doszło w 1968 r. w Wietnamie. Jego ciało przez wiele lat spoczywało na cmentarzu w Karolinie Północnej. Cztery dekady po wypadku Temperance Brennan przybywa do miasta Hemmingford w kanadyjskim Quebecu, gdzie znaleziono zwłoki utopionego mężczyzny. Ofiara zginęła podczas oddawania się dziwacznym praktykom seksualnym. Ciało zostaje zidentyfikowane jako John Lowery. Ale jak Lowery mógł umrzeć dwukrotnie i w jaki sposób amerykański żołnierz znalazł się w Kanadzie?
Wkrótce śledczy z Biura ds. Jeńców Wojennych i Zaginionego Personelu Wojskowego Departamentu Obrony USA znajdują kolejne szczątki pochodzące z czasów wojny wietnamskiej, a przy nich nieśmiertelnik Lowery'ego. Są więc już trzy ciała zidentyfikowane jako Lowery…
Na plus miejsce akcji - Hawaje :) Ale ogólnie czytałam bez większych emocji, owszem są zrywy czy zaskakujące wątki (chimera),ale też zagmatwane dłużyzny :)
Pokaż mimo toSama się sobie dziwię, że chociaż jest to już 13 tom z serii czytało mi się go z taką przyjemnością. Może schemat budowania powieści podobny do wcześniejszych części ale dzięki zmianie lokalizacji (akcja dzieje się na Hawajach) i wprowadzeniu kilku nowych postaci, książka nie trąci myszką tylko zaciekawia czytelnika. Plus jak zwykle można dowiedzieć się ciekawych rzeczy o pracy antropologa, a w tej części również na temat działań jakie USA podejmuje żeby sprowadzić ciała zabitych na wojnie żołnierzy do kraju.
Sama się sobie dziwię, że chociaż jest to już 13 tom z serii czytało mi się go z taką przyjemnością. Może schemat budowania powieści podobny do wcześniejszych części ale dzięki zmianie lokalizacji (akcja dzieje się na Hawajach) i wprowadzeniu kilku nowych postaci, książka nie trąci myszką tylko zaciekawia czytelnika. Plus jak zwykle można dowiedzieć się ciekawych rzeczy o...
więcej Pokaż mimo toCiekawa, dość zaplątana historia, opowiedziana w imieniu autorki która sama zajmuje się antropologią. Spójne i wyczerpujące zakończenie. Dużo szczegółów z medycyny sądowej. Na pewno spodoba się komuś kto lubi kryminały.
Pokaż mimo toNuda, nuda, nuda, nie mój klimat.
Nuda, nuda, nuda, nie mój klimat.
Pokaż mimo toJak zwykle wiele wątków, jak zwykle Tempe dostaje po głowie i to nie raz.
Sama historia niezła i zajmująca. Dobrze się czytało.
Jak zwykle wiele wątków, jak zwykle Tempe dostaje po głowie i to nie raz.
Pokaż mimo toSama historia niezła i zajmująca. Dobrze się czytało.
Świetny kryminał jak zwykle z tłumaczeniem ciekawostek z anatomii.
Świetny kryminał jak zwykle z tłumaczeniem ciekawostek z anatomii.
Pokaż mimo toPołączenie teraźniejszości z przeszłością oraz dawnej zbrodni z nową. Interesująca i pełna ciekawostek z dziedziny medycyny sądowej książka, po którą warto sięgnąć, gdy jest się miłośnikiem kryminałów i sensacji.
Pokaż mimo toOkoliczności: poszłam, z półki wzięłam, wypożyczyłam.
Rodzaj: książka drukowana, skróty fabuły zachęcające.
Gatunek: przekartkowałam, przeczytałam.
Uczucia towarzyszące: zrazu zaciekawienie, później (niestety) zniesmaczenie.
Konkluzja: strata czasu i energii.
Okoliczności: poszłam, z półki wzięłam, wypożyczyłam.
Pokaż mimo toRodzaj: książka drukowana, skróty fabuły zachęcające.
Gatunek: przekartkowałam, przeczytałam.
Uczucia towarzyszące: zrazu zaciekawienie, później (niestety) zniesmaczenie.
Konkluzja: strata czasu i energii.
Takie sobie, przegadane
Takie sobie, przegadane
Pokaż mimo toJak zwykle Tempe mnie nie zawiodła. Skomplikowane śledztwo pani antropolog przyniosło wiele nowych informacji na temat jej pracy. A do tego okoliczności przyrody Hawajów... sama słodycz, bo w opisach autorki czuć to słońce, które świeci nad plażami i tę bryzę wiejącą na plaży.
Najbardziej podobał mi się wątek, w którym Kathy Reichs opisuje matkę i jej dzieci, które po badaniach genetycznych nie są jej, a przecież je urodziła. Galimatias panie!
Jednak na końcu jak zwykle wszystkie wątki wpadły w odpowiednie szufladki i stworzyły obraz całkowity dla pozornie niepasujących do siebie kawałków.
Bardzo mi się ta część podobała i cieszę się na następne przygody z panią antropolog.
więcej Pokaż mimo toNajbardziej podobał mi się wątek, w którym Kathy Reichs opisuje matkę i jej dzieci, które po...