Śmierć przychodzi nocą

Okładka książki Śmierć przychodzi nocą autora Helene Tursten, 9788371837968
Okładka książki Śmierć przychodzi nocą
Helene Tursten Wydawnictwo: Videograf II Cykl: Irene Huss (tom 2) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Irene Huss (tom 2)
Nattrond
2010-04-08
2010-04-08
Danuta Wencel

Kup Śmierć przychodzi nocą w ulubionej księgarnii

Oceny książki Śmierć przychodzi nocą

OPINIE i DYSKUSJE o książce Śmierć przychodzi nocą

Ciekawa.

Ciekawa.

Bardzo przyjemny kryminał. Jest tajemnica. Napięcie jest stosownie dozowane.
Przemyślany układ. Czyta się ją płynnie, czytelnik nie jest bombardowany mnóstwem wątków. Wątek kryminalny umiejętnie jest wkomponowany w tło obyczajowe i społeczne Szwecji.
Faktem jest, że stylistyka przypomina Mankella, co mi odpowiada, a tęsknię za Nim. Zdania ładnie budowane, z zasady brak wulgaryzmów i epatowania okrucieństwem. Ten kryminał nie jest przygnębiający.
Książka pisana jakiś czas temu, a mimo to postacie są bardzo realne, potrafią patrzeć krytycznie na wspólczesny świat. Tamta Szwecja jest trochę jak dzisiejsza Polska, ale tylko trochę :). Bohaterka, mimo iż przesiąknięta współczesnym myśleniem, potrafi skrytykować skutki neomarksistowskiego porządku świata.

Bardzo przyjemny kryminał. Jest tajemnica. Napięcie jest stosownie dozowane.

Bardzo zgrabna i wciągająca. Wartka akcja, niezły styl i lekkość pisania. Niby mroczna, ale nie ma tak "sztywnego i poprawnego" klimatu, jak inne skandynawskie (skądinąd uwielbiam ten mrok i sztywność ;) ). Bardzo dobry kryminał, jednym zdaniem :)

334 użytkowników ma tytuł Śmierć przychodzi nocą na półkach głównych
55 użytkowników ma tytuł Śmierć przychodzi nocą na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Śmierć przychodzi nocą

Cytaty z książki Śmierć przychodzi nocą

Dodaj cytat z książki Śmierć przychodzi nocą