Białe trufle

Okładka książki Białe trufle
N.M. Kelby Wydawnictwo: Znak Literanova literatura piękna
336 str. 5 godz. 36 min.
Kategoria:
literatura piękna
Tytuł oryginału:
White Truffles in Winter
Wydawnictwo:
Znak Literanova
Data wydania:
2013-01-21
Data 1. wyd. pol.:
2013-01-21
Liczba stron:
336
Czas czytania
5 godz. 36 min.
Język:
polski
ISBN:
9788324023318
Tłumacz:
Marta Pająk
Tagi:
kucharz Francja miłość jedzenie
Dodaj do pakietu
Dodaj do pakietu

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Reklama
Reklama

Książki autora

Podobne książki

Reklama

Oceny

Średnia ocen
5,8 / 10
251 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
284
213

Na półkach:

Do przeczytania książki zachęcił mnie tytuł. Nic nie wyraża zawiłości życia trafniej niż jedzenie. Ucztować to żyć. Cieszę się, że dane mi było uczestniczyć w tak wykwintnym bankiecie.

Nie zdawałam sobie sprawy, że jedzeniem można uwodzić i czarować. Kęs jajek na maśle oprószonym truflami to prawdziwa rozkosz.
Delektowałam się wyszukanymi i oryginalnymi potrawami za sprawą najsłynniejszego szefa kuchni francuskiej przełomu XIX i XX wieku Augusta Escoffiera.
Pasja z jaką przygotowywał i podawał unikalne dania jest godna podziwu, a określenie, że to cesarz szefów kuchni jest jak najbardziej zasłużone.

Ten pamiętnik pisany potrawami był dla mnie miłą odskocznią od wielu szablonowych powieści. Nie jest może porywający ale jest prawdziwy.

Do przeczytania książki zachęcił mnie tytuł. Nic nie wyraża zawiłości życia trafniej niż jedzenie. Ucztować to żyć. Cieszę się, że dane mi było uczestniczyć w tak wykwintnym bankiecie.

Nie zdawałam sobie sprawy, że jedzeniem można uwodzić i czarować. Kęs jajek na maśle oprószonym truflami to prawdziwa rozkosz.
Delektowałam się wyszukanymi i oryginalnymi potrawami za...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1690
1078

Na półkach: , ,

Po przeczytaniu notki wydawniczej i początkowych stron wydawało mi się, że trafiłam na wyjątkową książkę.
Nie zmieniłam zdania. Książka N.M. Kelby na pewno wyróżnia się na tle innych.
Jedynie mój entuzjazm nieco osłabł.
Książka ma mnóstwo zalet: piękne opisy przyrody, smakowite przepisy, wyśmienite potrawy, czary odprawiane w kuchni.
Autorka dobrze nakreśliła też tło historyczne i społeczne Francji przełomu XIX i XX wieku oraz wpływ, jaki na kuchnię wywarły trudności związane z wojną oraz postęp techniczny, który wpłynął na pewne udoskonalenia prac w kuchni.
I to prac na wielką skalę, bo chodzi tu o olbrzymie kuchnie w dużych renomowanych hotelach, dla których dobra restauracja to prestiż.

Ale to wszystko nieważne, bo w końcu najważniejsza jest tu postać najsłynniejszego francuskiego kucharza Escoffiera.
Był to na pewno człowiek wyjątkowy, a takich ciężko zrozumieć.
Trudno na przykład było mi zaakceptować jego osobiste wybory: życie w oddaleniu od rodziny, wieloletni romans, angażowanie się w niezupełnie przejrzyste interesy.
Biografia jest interesująca, ale czegoś tu jednak zabrakło. Im dalej się ją czyta, tym bardziej staje się nużąca. Ginie gdzieś geniusz i osobowość Escoffiera.
Historia szefa kuchni, który dla sztuki kulinarnej poświęcił szczęśliwe życie rodzinne i małżeńskie. I to już jego wybór. Wydaje się, że nie mógł inaczej. Po prostu byłby bardziej nieszczęśliwy.
Jego spuścizna jest olbrzymia i pewnie inspiruje do dziś.

Po przeczytaniu notki wydawniczej i początkowych stron wydawało mi się, że trafiłam na wyjątkową książkę.
Nie zmieniłam zdania. Książka N.M. Kelby na pewno wyróżnia się na tle innych.
Jedynie mój entuzjazm nieco osłabł.
Książka ma mnóstwo zalet: piękne opisy przyrody, smakowite przepisy, wyśmienite potrawy, czary odprawiane w kuchni.
Autorka dobrze nakreśliła też tło...

więcej Pokaż mimo to

avatar
206
13

Na półkach: , ,

Piękna opowieść o sztuce jaką jest gotowanie i o ludziach, których połączyła miłość, smak i wspólna pasja.
W książce pokazane są różne odcienie miłości i namiętności.
Czy można kochać kogoś całe życie, stworzyć z nim rodzinę, ale żyć całkiem oddzielnie? Każda podejmuje decyzje, a każda z nich ma swoje konsekwencje.
Historia opowiedziana przez autorkę wciąga i czyta nie przyjemnie. Chwilami chciało by się być obok i poczuć ten zapach roznoszący się po kuchni... skubnąć choć odrobinę dzieła, które stworzył sam Escoffier.

Piękna opowieść o sztuce jaką jest gotowanie i o ludziach, których połączyła miłość, smak i wspólna pasja.
W książce pokazane są różne odcienie miłości i namiętności.
Czy można kochać kogoś całe życie, stworzyć z nim rodzinę, ale żyć całkiem oddzielnie? Każda podejmuje decyzje, a każda z nich ma swoje konsekwencje.
Historia opowiedziana przez autorkę wciąga i czyta nie...

więcej Pokaż mimo to

Reklama
avatar

cmentarz-zapomnianych-ksiazek.blog.onet.pl

Opowieść o miłości, jedzeniu i miłości do jedzenia”
Te słowa zdecydowanie oddają najlepiej o czym tak naprawdę są „Białe trufle”. Niezwykła historia szefa kuchni, który kochał co to robi ponad wszystko i całe swoje życie tłumaczył na język kuchni i jedzenia. Kucharz Ritza, który jedzeniem uwodził, wzruszał i zmieniał całe życie swoich gości.

Ta książka jest jak jedzenie – na początku widzimy tylko poszczególne składniki, które pozornie może nieszczególnie się ze sobą łączą, a potem wychodzi z nich coś to jest rajem dla naszego podniebienia. Historia trudnej miłości, takiej, która każe na siebie czekać i przychodzi może nie w porę. Takiej, która się chwieje w posadach, ale ciągle trwa. Nawet zraniona, podeptana, znieważona i na przekór zdrowemu rozsądkowi nie chce odejść i uczestniczy w życiu. A to wszystko okruszone najlepszymi daniami świata podane z francuskim winem. Każde to kulinarne dzieło sztuki ma nie tylko pieścić zmysły, ale też być pamiątką konkretnego wydarzenia, osoby. W końcu nic nie niesie ze sobą lepszych wspomnieć jak dobre jedzenie.

Jaka jest ta książka? Wyróżniająca się. Nie tylko tematyką, ale też formą i tym jak działa na czytelnika. To opowieść, którą się delektuje. Nie przerysowana, życiowa, pokazująca wszystko nie tylko w czerni i bieli, ale całej palecie barw. Bez oceniania, krytykowania – pokazująca, że każdy ma prawo do błędu, ale też do powrotu. Przyjemna, uświadamiające najprostsze rzeczy umykające nam na co dzień, zachęcająca do cieszenia się z małych rzeczy. Jestem na tak :)

cmentarz-zapomnianych-ksiazek.blog.onet.pl

Opowieść o miłości, jedzeniu i miłości do jedzenia”
Te słowa zdecydowanie oddają najlepiej o czym tak naprawdę są „Białe trufle”. Niezwykła historia szefa kuchni, który kochał co to robi ponad wszystko i całe swoje życie tłumaczył na język kuchni i jedzenia. Kucharz Ritza, który jedzeniem uwodził, wzruszał i zmieniał całe życie...

więcej Pokaż mimo to

avatar
158
113

Na półkach: ,

Kupując "Białe trufle" spodziewałam się zupełnie innej historii.
Jest to opowieść o prawdziwej miłości, nie tej idealnej miłości tylko o realnej, tak naturalnej. To uczucie odnosi się do drugiej osoby, jak i również do jedzenia.
Może książka nie porwała mnie tak jak myślałam, ale po raz pierwszy miałam przyjemność czytać dzieło w którym było tak wiele pasji..

Kupując "Białe trufle" spodziewałam się zupełnie innej historii.
Jest to opowieść o prawdziwej miłości, nie tej idealnej miłości tylko o realnej, tak naturalnej. To uczucie odnosi się do drugiej osoby, jak i również do jedzenia.
Może książka nie porwała mnie tak jak myślałam, ale po raz pierwszy miałam przyjemność czytać dzieło w którym było tak wiele pasji..

Pokaż mimo to

avatar
4564
4355

Na półkach:

Mogę o sobie powiedzieć,że jedzonko to moja ulubiona potrawa.
A tu jedzonka było,aż po pachy.Najpierw byłem sceptycznie nastawiony, do tej książki.
Bo myślałem,że to będzie jakaś nudna, drętwa biografia.A tego nie lubię.
Kiedy dostałem,możliwość przeczytania e-booka szybko zmieniłem zdanie i oto jestem, po smakowitej lekturze.
Książka przenosi do Paryża, do pewnej restauracji.
Bardzo wysokiej klasy.
Nie jest to jednak, zwykła powiastka o gotowaniu.
To wycieczka w głąb ludzkiej duszy i pasji.Pasji sztuki kulinarnej.
Super się czytało.

Mogę o sobie powiedzieć,że jedzonko to moja ulubiona potrawa.
A tu jedzonka było,aż po pachy.Najpierw byłem sceptycznie nastawiony, do tej książki.
Bo myślałem,że to będzie jakaś nudna, drętwa biografia.A tego nie lubię.
Kiedy dostałem,możliwość przeczytania e-booka szybko zmieniłem zdanie i oto jestem, po smakowitej lekturze.
Książka przenosi do Paryża, do pewnej...

więcej Pokaż mimo to

avatar
898
602

Na półkach: ,

Może nie jestem fanką jedzenia. Książka niesamowicie mnie nudziła. O ile historia Escoffiera jest bardzo ciekawa, to jednak rozwlekły, przeplatany nużącymi opisami powstawania potraw opis jest wyjątkowo nużący. Zapewne znajjdą się czytelnicy zachwyceni, ale niestety ja się do nich nie zaliczam.

Może nie jestem fanką jedzenia. Książka niesamowicie mnie nudziła. O ile historia Escoffiera jest bardzo ciekawa, to jednak rozwlekły, przeplatany nużącymi opisami powstawania potraw opis jest wyjątkowo nużący. Zapewne znajjdą się czytelnicy zachwyceni, ale niestety ja się do nich nie zaliczam.

Pokaż mimo to

avatar
117
102

Na półkach:

bardzo fajna książka. co najważniejsze oparta na faktach, szczerze polecam

bardzo fajna książka. co najważniejsze oparta na faktach, szczerze polecam

Pokaż mimo to

avatar
13
3

Na półkach:

Bardzo przyjemnie się czyta połączenie kuchni z miłością

Bardzo przyjemnie się czyta połączenie kuchni z miłością

Pokaż mimo to

avatar
337
57

Na półkach: , ,

Książka dla miłośników tematyki kulinarnej. Autorka opisała tu historię życia sławnego szefa kuchni, jego niełatwe relacje z kobietami, kuchnie i obyczajowość zmieniające się na przestrzeni czasu.

Książka dla miłośników tematyki kulinarnej. Autorka opisała tu historię życia sławnego szefa kuchni, jego niełatwe relacje z kobietami, kuchnie i obyczajowość zmieniające się na przestrzeni czasu.

Pokaż mimo to


Cytaty

Więcej
N.M. Kelby Białe trufle Zobacz więcej
N.M. Kelby Białe trufle Zobacz więcej
N.M. Kelby Białe trufle Zobacz więcej
Więcej
Reklama
zgłoś błąd