Historia smaku. Jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo

Bryan Bruce Wydawnictwo: Carta Blanca literatura faktu
Tytuł oryginału:
A Taste of History. The Stories Behind Our Favourite Foods
Data wydania:
2012-11-07
Data 1. wyd. pol.:
2012-11-07
Język:
polski
Tłumacz:
Ewa Kleszcz
Wydawnictwo:
Carta Blanca
Tagi:
Historia smaku przyprawy ilustrowana potrawy warzywa owoce
Tytuł oryginału:
A Taste of History. The Stories Behind Our Favourite Foods
Wydawnictwo:
Carta Blanca
Kategoria:
literatura faktu
Data wydania:
2012-11-07
Język:
polski
Tłumacz:
Ewa Kleszcz
Tagi:
Historia smaku przyprawy ilustrowana potrawy warzywa owoce
Średnia ocen
7,2 / 10

Oceń przeczytaną książkę
i
Dodaj książkę do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Poczekaj, szukamy dla Ciebie najlepszych ofert

Pozostałe księgarnie

Informacja

Reklama
Reklama

Książki autora

Podobne książki

Więcej
więcej

Oceny

Średnia ocen
7,2 / 10
6 ocen
Twoja ocena
0 / 10
Reklama

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
574
205

Na półkach: , ,

Bardzo przyjemna lektura do kotleta. Nie wszystkie smaki okazały się równie ciekawe, ale teraz chcę sobie zamówić oryginalny torcik Sachera, a jak dorosnę - zostać Cebulowym Johnnym.

Pokaż mimo to

32
7

Na półkach:

Napisana prostym i latwym językiem

Pokaż mimo to

2036
222

Na półkach: ,

Gdybym chciała popisać się erudycją na jakimś towarzyskim spotkaniu książka ta niewątpliwie by mi w tym pomogła. Ale ponieważ mam zbyt krótką pamięć, a i chęci do towarzyskich popisów niewiele, nie będzie to dla mnie podręcznik ciekawostek. Za to lektura była... smaczna. Mam jednak lekki niedosyt, bo przyjęta tu forma może i sprawdza się w odcinkowym serialu dokumentalnym,...

więcej Pokaż mimo to

Reklama
522
343

Na półkach: ,

Fajna książka. Ciekawe opowieści - krótkie opowiadania o smakach. Dla mnie zaczyna się od wysokiego C - opowieść o czekoladzie.
Do tego spójna z poprzednimi lekturami, w moim przypadku opowieść o kawie A. Fiedlera :)
Polecam

Pokaż mimo to

68
15

Na półkach:

Zwykle jedzenie z niezwykłą historią. Warto przeczytać.

Pokaż mimo to

165
5

Na półkach: ,

Bardzo fajna, posiadam wydanie ilustrowane

Pokaż mimo to

266
18

Na półkach:

Sceptycznie podchodzę do pisania recenzji, kiedy opadną już emocje a książkę zdąży pokryć kurz, ale zaryzykuję. Jedna z lepiej i lżej napisanych książek z tego gatunku. Bez natłoku liczb, nazwisk i miejsc, co zwykle zabija przyjemność z czytania. Anegdoty z serii: "gdzieś już to słyszałam", np. dot. festiwalu La Tomatina - ciekawe, zabawne i zwięzłe. Podróż po świecie...

więcej Pokaż mimo to

435
88

Na półkach:

Bardzo przyjemna opowieść historyczno-kulinarno-przyrodnicza, pachnąca niezliczoną ilością ziół i smakującą ulubionymi owocami świata. Kakao, banany, pieprz, kawa, ziemniaki... To tylko nieliczne produkty, których historia wbrew pozorom nudna, okazuje się niezwykle frapującą!

Pokaż mimo to

124
14

Na półkach:

Przeczytałam z ogromnym zainteresowaniem.Pasjonująca i pouczająca! Dodatkowym atutem są przepisy pod koniec każdego z rozdziałów i piękne ilustracje. Warto sięgnąć po tę pozycję.

Pokaż mimo to

427
131

Na półkach:

Osobiście bardzo lubię tego typu książki, które zbierają historie i anegdoty na temat jakiegoś sektora naszego życia. Właśnie dlatego "Myć się czy wietrzyć?" mimochodem została jedną z najbardziej obdarowanych przeze mnie sympatią książek :D Tutaj natomiast mamy właśnie takie rzeczy... na temat jedzenia. Autor nie sili się na opisywanie wszystkiego - w krótkiej (ok. 200...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    392
  • Przeczytane
    237
  • Posiadam
    78
  • Ulubione
    10
  • Chcę w prezencie
    10
  • Teraz czytam
    9
  • 2013
    6
  • 2018
    5
  • 2014
    5
  • Kulinaria
    3

Cytaty

Więcej
Bryan Bruce Historia smaku. Jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo Zobacz więcej
Reklama
Więcej

Mogą Cię zainteresować

Reklama

Przeczytaj także

zgłoś błąd