rozwińzwiń

Historia smaku. Jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo

Okładka książki Historia smaku. Jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo Bryan Bruce
Okładka książki Historia smaku. Jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo
Bryan Bruce Wydawnictwo: Carta Blanca reportaż
Kategoria:
reportaż
Tytuł oryginału:
A Taste of History. The Stories Behind Our Favourite Foods
Wydawnictwo:
Carta Blanca
Data wydania:
2012-11-07
Data 1. wyd. pol.:
2012-11-07
Język:
polski
Tłumacz:
Ewa Kleszcz
Tagi:
Historia smaku przyprawy ilustrowana potrawy warzywa owoce
Średnia ocen

7,0 7,0 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,0 / 10
7 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
325
218

Na półkach: , ,

Bardzo przyjemna lektura do kotleta. Nie wszystkie smaki okazały się równie ciekawe, ale teraz chcę sobie zamówić oryginalny torcik Sachera, a jak dorosnę - zostać Cebulowym Johnnym.

Bardzo przyjemna lektura do kotleta. Nie wszystkie smaki okazały się równie ciekawe, ale teraz chcę sobie zamówić oryginalny torcik Sachera, a jak dorosnę - zostać Cebulowym Johnnym.

Pokaż mimo to

avatar
25
7

Na półkach:

Napisana prostym i latwym językiem

Napisana prostym i latwym językiem

Pokaż mimo to

avatar
1809
239

Na półkach: ,

Gdybym chciała popisać się erudycją na jakimś towarzyskim spotkaniu książka ta niewątpliwie by mi w tym pomogła. Ale ponieważ mam zbyt krótką pamięć, a i chęci do towarzyskich popisów niewiele, nie będzie to dla mnie podręcznik ciekawostek. Za to lektura była... smaczna. Mam jednak lekki niedosyt, bo przyjęta tu forma może i sprawdza się w odcinkowym serialu dokumentalnym, ale w książce pozostawia pewne poczucie niedomknięcia.
Ale, że pomidor to owoc... ^^

Gdybym chciała popisać się erudycją na jakimś towarzyskim spotkaniu książka ta niewątpliwie by mi w tym pomogła. Ale ponieważ mam zbyt krótką pamięć, a i chęci do towarzyskich popisów niewiele, nie będzie to dla mnie podręcznik ciekawostek. Za to lektura była... smaczna. Mam jednak lekki niedosyt, bo przyjęta tu forma może i sprawdza się w odcinkowym serialu dokumentalnym,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
617
469

Na półkach: ,

Fajna książka. Ciekawe opowieści - krótkie opowiadania o smakach. Dla mnie zaczyna się od wysokiego C - opowieść o czekoladzie.
Do tego spójna z poprzednimi lekturami, w moim przypadku opowieść o kawie A. Fiedlera :)
Polecam

Fajna książka. Ciekawe opowieści - krótkie opowiadania o smakach. Dla mnie zaczyna się od wysokiego C - opowieść o czekoladzie.
Do tego spójna z poprzednimi lekturami, w moim przypadku opowieść o kawie A. Fiedlera :)
Polecam

Pokaż mimo to

avatar
60
15

Na półkach:

Zwykle jedzenie z niezwykłą historią. Warto przeczytać.

Zwykle jedzenie z niezwykłą historią. Warto przeczytać.

Pokaż mimo to

avatar
121
5

Na półkach: ,

Bardzo fajna, posiadam wydanie ilustrowane

Bardzo fajna, posiadam wydanie ilustrowane

Pokaż mimo to

avatar
66
20

Na półkach:

Sceptycznie podchodzę do pisania recenzji, kiedy opadną już emocje a książkę zdąży pokryć kurz, ale zaryzykuję. Jedna z lepiej i lżej napisanych książek z tego gatunku. Bez natłoku liczb, nazwisk i miejsc, co zwykle zabija przyjemność z czytania. Anegdoty z serii: "gdzieś już to słyszałam", np. dot. festiwalu La Tomatina - ciekawe, zabawne i zwięzłe. Podróż po świecie smaków, które unoszą się w powietrzu w trakcie czytania. Minus za fotografie, które znajdują się w połowie książki a nie tuż pod opisami (kto wpadł na ten idiotyczny pomysł i go rozpropagował?).

Sceptycznie podchodzę do pisania recenzji, kiedy opadną już emocje a książkę zdąży pokryć kurz, ale zaryzykuję. Jedna z lepiej i lżej napisanych książek z tego gatunku. Bez natłoku liczb, nazwisk i miejsc, co zwykle zabija przyjemność z czytania. Anegdoty z serii: "gdzieś już to słyszałam", np. dot. festiwalu La Tomatina - ciekawe, zabawne i zwięzłe. Podróż po świecie...

więcej Pokaż mimo to

avatar
95
14

Na półkach:

Przeczytałam z ogromnym zainteresowaniem.Pasjonująca i pouczająca! Dodatkowym atutem są przepisy pod koniec każdego z rozdziałów i piękne ilustracje. Warto sięgnąć po tę pozycję.

Przeczytałam z ogromnym zainteresowaniem.Pasjonująca i pouczająca! Dodatkowym atutem są przepisy pod koniec każdego z rozdziałów i piękne ilustracje. Warto sięgnąć po tę pozycję.

Pokaż mimo to

avatar
252
132

Na półkach:

Osobiście bardzo lubię tego typu książki, które zbierają historie i anegdoty na temat jakiegoś sektora naszego życia. Właśnie dlatego "Myć się czy wietrzyć?" mimochodem została jedną z najbardziej obdarowanych przeze mnie sympatią książek :D Tutaj natomiast mamy właśnie takie rzeczy... na temat jedzenia. Autor nie sili się na opisywanie wszystkiego - w krótkiej (ok. 200 stron) publikacji zawiera historie oraz anegdoty na temat wybranych przez siebie produktów. Anegdoty są naprawdę ciekawe, a ponadto wydanie zostało wzbogacone przepisami oraz zdjęciami (zwłaszcza to pierwsze mnie cieszy, będzie co gotować i piec). Mam tylko jeden zarzut: bo chociaż to było interesujące, to nieco przyciężkawo to się czytało. Ale jednak zalety to przesłaniają, choć nie potrafią wymazać. Najważniejszą rzeczą jest to, że to bardzo... poszerzająca horyzonty książka :D Po niej chcę pójść do pewnej kawiarni, podróżować pociągiem po Włoszech, przeczytać w końcu "Draculę" i zrobić wiele innych rzeczy. No i jest co opowiadać przy obiedzie :p

Osobiście bardzo lubię tego typu książki, które zbierają historie i anegdoty na temat jakiegoś sektora naszego życia. Właśnie dlatego "Myć się czy wietrzyć?" mimochodem została jedną z najbardziej obdarowanych przeze mnie sympatią książek :D Tutaj natomiast mamy właśnie takie rzeczy... na temat jedzenia. Autor nie sili się na opisywanie wszystkiego - w krótkiej (ok. 200...

więcej Pokaż mimo to

avatar
187
7

Na półkach:

Lekka, łatwa, ale mało przyjemna, przynajmniej intelektualnie. Książka powstała jako papierowa wersja programów dokumentalnych (a raczej dokumentalno-przygodowych) i w takim tonie (lakonicznym) jest utrzymana. Szału brak, niesmak pozostaje.

Lekka, łatwa, ale mało przyjemna, przynajmniej intelektualnie. Książka powstała jako papierowa wersja programów dokumentalnych (a raczej dokumentalno-przygodowych) i w takim tonie (lakonicznym) jest utrzymana. Szału brak, niesmak pozostaje.

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    417
  • Przeczytane
    250
  • Posiadam
    76
  • Chcę w prezencie
    11
  • Ulubione
    10
  • Teraz czytam
    9
  • 2013
    6
  • 2018
    5
  • Historia
    5
  • 2014
    5

Cytaty

Więcej
Bryan Bruce Historia smaku. Jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo Zobacz więcej
Więcej

Podobne książki

Przeczytaj także