Wszyscy jesteśmy nomadami

Okładka książki Wszyscy jesteśmy nomadami autorstwa Małgorzata Dzieduszycka-Ziemilska
Małgorzata Dzieduszycka-Ziemilska Wydawnictwo: Świat Książki literatura podróżnicza
literatura podróżnicza
2012-08-29
2012-08-29
Autorka spędziła w Mongolii pięć tygodni, przemierzając tysiące kilometrów: majestatyczne góry, magiczne doliny, pustynię Gobi, miasteczka i miasta, z Ułan Bator na czele. Podróż do Mongolii to jak podróż w przeszłość. Moje wrażenia dotyczą jednak nie cywilizacji, lecz wszystkiego razem – pejzażu, natury, zwierząt i obecności ludzi, skromniej, ale jakoś intensywniej – czytamy. Opowieść o polsko-francuskiej wyprawie kilku niedobranych osób, dużo ciekawych informacji i ponadczasowych refleksji, puentowanych… poezją, czytaną przez Francuzkę Natalie w zaskakujących momentach.

Magiczna podróż przez mongolskie stepy. Zaskakująca, pełna niespodziewanych wrażeń ukazuje pejzaże, ludzi, kulturę, specyfikę życia, przyrodę i metafizykę. Wartka opowieść jest tyleż książką podróżniczą, co znakomitym przewodnikiem, z którym bez kłopotów można by wyprawić się do tego mało znanego kraju. Przez Karakorum, Ałtaj do Jeziora Białego, czarnego wulkanu i Ułan Bator. Obrazki z życia współczesnej Mongolii przerywane są osobistą refleksją i zderzone, często w humorystyczny sposób, z przyzwyczajeniami i oczekiwaniami towarzyszącej autorce, grupie jej europejskich przyjaciół. Na koniec kilka przepisów na mongolskie przysmaki.

Kup Wszyscy jesteśmy nomadami w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oficjalne recenzje książki Wszyscy jesteśmy nomadami i

Opinia społeczności książki Wszyscy jesteśmy nomadamii

Książki 2634 Opinie 218

Oceny książki Wszyscy jesteśmy nomadami

Opinie i dyskusje o książce Wszyscy jesteśmy nomadami

"Wszyscy jesteśmy nomadami"
Autor: Małgorzata Dzieduszycka-Ziemilska

Książka "Wszyscy jesteśmy nomadami" Małgorzaty Dzieduszyckiej-Ziemilskiej to bardziej pamiętnik z podróży niż typowy reportaż. Sama narracja nie wyróżnia się szczególnie, choć autorka opisuje swoje doświadczenia z podróży po Mongolii, w tym interakcje z kierowcą, filmowcem oraz koleżanką. Perypetie te nie zawsze przyciągają uwagę, ale nadrabiają to wyjątkowe fotografie.

I to właśnie zdjęcia stanowią największy atut tej publikacji. Są one nie tylko piękne, ale wręcz hipnotyzujące, oddając w pełni surowość i piękno mongolskich krajobrazów. Po lekturze mam wrażenie, że sama oprawa wizualna mogłaby z powodzeniem funkcjonować jako osobny album fotograficzny, bez potrzeby rozwodzenia się nad detalami samej podróży.

Publikacja może być ciekawym uzupełnieniem dla osób już zaznajomionych z tematyką Mongolii, które szukają bardziej artystycznego spojrzenia na ten kraj. Jednak dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z Mongolią, lepiej sięgnąć po bardziej treściwe i informacyjne opracowania.

"Wszyscy jesteśmy nomadami"
Autor: Małgorzata Dzieduszycka-Ziemilska

To niemalże idealna, oczywiście według moich prywatnych standardów, książka podróżnicza. Są w niej opisane obrazki widziane oczami autorki, często wsparte fotografiami. Lecz to nie wszystko. Z reguły za tą relacją nadchodzą fakty. Wyjaśniające dlaczego dzisiaj sytuacja wygląda, jak wygląda. Mogą być to wydarzenia historyczne, mogą być odniesienia socjologiczne, a czasem autorka sięga po geografię lub ekonomię. Te rozwinięcia tematu sprawiają, że mamy poczucie kontaktu z Mongolią a nie jedynie oglądamy obrazki. Bardzo ładne, zresztą. Dużym atutem reportażu jest język. Zdania tak ładnie się toczą, narracja jest wyjątkowo przyjemna w odbiorze. No dobrze, powiecie, to gdzie jest haczyk. Dlaczego niemal ideał? Że względu na odniesienia osobiste. Relacje między podróżnikami nie zawsze były wzorcowe. Zdarzały się scysje i nieporozumienia. I to jest w porządku. Przeszkadzała mi enigmatyczność autorki. Wolałabym aby przemilczała te trudne wspomnienia, niż mówiła o nich w tak lakoniczny sposób. Nie byłoby to wielką stratą dla książki. Mongolia kusi. Jeśli was również - koniecznie sięgnijcie po tę lekturę. Polecam.

Zdjęcia dobre ale tekst to można sobie darować .Oglądamy ale nie czytamy.

Zdjęcia dobre ale tekst to można sobie darować .Oglądamy ale nie czytamy.

195 użytkowników ma tytuł Wszyscy jesteśmy nomadami na półkach głównych
77 użytkowników ma tytuł Wszyscy jesteśmy nomadami na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wszyscy jesteśmy nomadami

Małgorzata Dzieduszycka-Ziemilska
Małgorzata Dzieduszycka-Ziemilska
Publicysta, krytyk teatralny, dyplomata. Ukończyła polonistykę na Uniwersytecie Wrocławskim. Jej praca magisterska o Teatrze Jerzego Grotowskiego ukazała się drukiem i była pierwszą książką o Grotowskim wydaną w Polsce. W latach 1974–1981 stała współpracownica tygodników ITD, Kultura, Polityka oraz miesięcznika Dialog. Autorka reportaży (także w wydaniu książkowym). W latach 1981–1990 kierownik literacki teatru „Kalambur” we Wrocławiu oraz Teatru „Studio” w Warszawie. Prowadziła dział zagraniczny w miesięczniku Teatr. Organizatorka międzynarodowych festiwali teatru awangardowego we Wrocławiu. W roku 1990 objęła funkcję doradcy ministra kultury w pierwszym niekomunistycznym rządzie RP i została reprezentantem Polski w Komitecie Kultury Rady Europy, a także sekretarzem generalnym polskiej filii Fundacji Kultury Europejskiej. W roku 1992 mianowana konsulem generalnym Polskim wyjeżdża do Montrealu, gdzie funkcję tę sprawuje do jesieni 1996 r. Współzałożycielka Polish-Canadian Committee for Dialogue, koncentrującego się przede wszystkim na współpracy polsko-żydowskiej.

Czytelnicy Wszyscy jesteśmy nomadami przeczytali również

Raport specjalny: 20 niesamowitych historii praca zbiorowa
Raport specjalny: 20 niesamowitych historii
praca zbiorowa
Szukając w internecie jakiejś książki na temat pilotki - Amelii Earhart, natknęłam się właśnie na tę książkę, która okazała się niesamowicie ciekawa i wręcz porywająca. Z trudem byłam w stanie się od niej oderwać. Opisane tu historie są dosyć krótkie, co jeszcze bardziej rozbudziło mój apetyt na to, aby z kilkoma z nich zapoznać się bardziej szczegółowo, czy to w postaci literatury czy też filmów. Książka opowiada o różnych niezwykłych ludziach, których wspólną cechą było podążanie za marzeniami, zatracenie się w swojej pasji kosztem innych obszarów życia jak rodzina, praca czy dalsze kształcenie, a często na granicy skrajnego ryzyka. Wybór takiego niekonwencjonalnego hobby czy stylu życia jak również przekraczanie granic i możliwości własnego organizmu ktoś może uznać za nieodpowiedzialne ryzykanctwo. Ale czy mamy prawo oceniać wybory innych ludzi? Te osoby to między innymi podróżnicy, wpinacze, himalaiści, pilotka, kapitan statku i poszukiwacze przygód. Niektórzy z nich, prowokując los albo zrządzeniem losu, byli zmuszenie walczyć o przetrwanie, jak na przykład uciekinierzy z sowieckiego łagru. Każda z tych historii jest bardzo ciekawa, niesamowita, ale tak samo jak zapewne innych czytelników, dręczyły mnie pytania o to czy warto dla przygody i adrenaliny podejmować aż tak duże ryzyko i wystawiać się na prawie pewną śmierć? Co innego, gdy kogoś zmusiła do tego sytuacja losowa, jak na przykład katastrofa statku czy samolotu a co innego świadome igranie ze śmiercią. Większość z bohaterów tej książki zapłaciła za swoje hobby najwyższą cenę czyli życie. Ale nie oceniam, a w wielu przypadkach podziwiam i zazdroszczę odwagi, na którą mało kogo byłoby stać. Jest to jakby forma reportaży "National Geographic" o dwudziestu niezwykłych osobach, zebranych w tej jednej książce. Nie tylko treść niesamowita, ale również szata graficzna dopracowana w każdym milimetrze. Piękny, kredowy papier, fantastyczne zdjęcia, rewelacyjna grafika, pasująca do charakteru i tematu książki, od tej strony wszystko dopieszczone na tip-top. Wiele z opisanych tu historii sfilmowano i kilka z nich miałam przyjemność oglądać. Dla mnie osobiście rewelacyjna sprawa. Widać, że ktoś włożył w przygotowanie tej książki wiele serca i postarał się o to żeby była atrakcyjna zarówno w formie jak i w treści. Aczkolwiek historie zamieszczone w pierwszej części książki były znacznie ciekawsze od tych kilku ostatnich, gdzie Słowacki moim zdaniem w ogóle nie pasował i nie wiadomo dlaczego w ogóle się tam znalazł. Nie mniej jednak polecam z całego serca.
Agafitness - awatar Agafitness
Pojechane podróże. Szalone wyprawy Trzech Żywiołów Piotr Trybalski
Pojechane podróże. Szalone wyprawy Trzech Żywiołów
Piotr Trybalski Anna Czerwińska Jarek Sępek Ryszard Czajkowski Marek Tomalik Robert "Robb" Maciąg Marta Owczarek Tomasz Grzywaczewski Andrzej Mazurkiewicz Marcin Obałek Mikołaj Golachowski Arek Ziemba Katarzyna Gembalik Mikołaj Książek Jarosław Kuźniar Katarzyna Mazurkiewicz Claudia Cardenas Dominik Bac Piotr Ganczarski Bartek Skowroński Jacek Szymczak
Było kolorowo, pięknie i zachwycająco nie tylko dzięki opowieściom dyktowanym sercem i pasją, ale i ich licznym ilustracjom tak, jak tylko potrafi być książka o podróżach wydana w formie albumowej, na kredowym papierze, z dołączoną płytą zawierającą 4 filmy je dokumentujące. I chociaż przy tytule tej książki umieściłam tylko jedno nazwisko redaktora, który, zebrawszy te wszystkie pojechanie i szalone wyprawy, pomysłowo ją opracował, to tak naprawdę autorów jest 21, w pełni zaprezentowanych na okładkowych skrzydełkach. To są właśnie wszyscy uczestnicy 17 relacji z podróży do miejsc ludnych w Maroku i bezludnych w Australii, gorących jak Indie i zimnych jak Antarktyka, wiejskich na Madagaskarze i miejskich w Kathmandu, położonych wysoko w górach Kolumbii i ukrytych w głębinach wielkiego błękitu mórz i oceanów. A wszystkie tak różnorodne, wielobarwne, wyjątkowe, jedyne w swoim rodzaju tak, jak tylko potrafi być planeta Ziemia. W tym zachwycie wszystkimi nie miałam jednak problemu, od czego zacząć, a ponieważ formuła publikacji nie narzucała mi kolejności, otworzyłam ją najpierw na stronie 118. Dlaczego, napiszę później, bo to trochę dłuższa historia, a przecież czeka jeszcze pozostałych 16 opowieści, które łączyło jedno – podróżnicza pasja, a wszystko pozostałe było tak odmienne i indywidualne, jak potrafi być sam człowiek. Sposób narracji od ogromnego luzu i stoickiego spokoju miłośników motocykli nawet w obliczu legendarnego ducha górskiego, których nic nie dziwiło i nie zaskakiwało, poprzez przekazywaną miłość, serdeczność i zachwyt dla mieszkańców Madagaskaru, atmosferę niebezpieczeństwa stwarzaną przez lodowe przepaście Antarktyki, kruchy lód na rzecznym szlaku w Czadarze, wojnę w Kongu czy spotkanie z maoistami w Himalajach, aż po kuchenne smaki świata, które zawsze ostatecznie przypominały kurczaka czy zachwyt australijską naturą przypominającą pradawne czasy sprzed tysięcy lat. A każdy z autorów wspomnień przemieszczający się na ulubionych i odmiennych środkach transportu. Zarówno tych tradycyjnych jak własne nogi, samochód, samolot, motocykl, łódka czy rower, jak i mniej tradycyjnych jak koń, i bardzo nietradycyjnych, jak pakistańska ciężarówka, która w nocy świeciła niczym choinka, a także bardzo niekonwencjonalny, jak poczciwy, polski traktor. Można więc podróżować na wszystkim, co tylko myśl podsunie, by dotrzeć tam, gdzie serce dyktowało, przygoda wzywała, zrządził przypadek i sprzyjające okoliczności lub przewidywał plan lub program. Do krajów czasami niebezpiecznych, również tych zniszczonych przez człowieka, gdzie cywilizacja afiszowała się workami foliowymi roznoszonymi przez wiatr, czasami do miejsc nieistniejących, które pozostały już tylko na fotografii tak , jak krater wulkanu Merapi na Jawie,a czasami do krainy jak z bajki, której krajobraz, jak napisał autor - "powalił nas na kolana". Zamarzyło mi się być chociaż raz, przez moment, częścią tego Korytarza Wachańskiego i poczuć to samo albo poczuć jedność z dzikim światem zwierząt tak ufnych, bo jeszcze nieznających drapieżnej, ludzkiej natury. Jedna ze scen jest dla mnie symbolem przesłania prostego przekazu, że żyjemy w ziemskim raju, w którym dzikie zwierzę może przytulić się do największego drapieżnika – człowieka, jeśli tylko mu na to pozwolimy, jeśli tylko damy sobie taką szansę. Zwiedzanie, bo tylko tak mogę określić moją przygodę z tą książką, zaczęłam jednak od wyjątkowej dla mnie wyprawy, o czym wspomniałam na początku. Wyprawy, z powodu której sięgnęłam po tę pozycję. To opowieść Tomasza Grzywaczewskiego, który z dwoma towarzyszącymi mu kolegami, pod wpływem przeczytanej książki "Długi marsz" Sławomira Rawicza, wybrał się szlakiem jej bohatera Witolda Glińskiego. W podobne mapki podróży, pozwalające mi na śledzenie szlaku, wyposażony był każdy rozdział. To dzięki tej wyprawie wzruszyłam się, słysząc niezwykłe pożegnanie polskiej ekipy, z ust rodowitego Jakuta, wypowiadane płynną polszczyzną – "Jeszcze Polska nie zginęła, chłopcy!!!" To tak, jakbym odebrała ustny list przekazany za pośrednictwem tubylców od tych wszystkich Polaków skazanych, wywiezionych i zamordowanych w łagrach sowieckich. Chciało mi się odpowiedzieć – Nie zginęła, jesteśmy, trwamy i nie oddamy! Może usłyszą… Wróciłam do rzeczywistości z innego wymiaru, w którym dzięki różnorodności osobowości autorów i ich sposobu patrzenia na świat, jego przyglądaniu się i pojmowaniu, mogłam nie tylko dotrzeć tam, dokąd nigdy nie wybrałabym się (chociażby na dno morza),ale i zachwycić się, zadumać i po prostu wzruszyć. Ta cząstka świata zamknięta między okładkami to pokłosie Festiwalu Podróżników Trzy Żywioły, który premierę miał w 2004 roku, skupiający znanych i mniej znanych, zawodowców i początkujących globtroterów, chcących podzielić się swoimi przeżyciami na krańcach świata. Autor opracowania miał więc w czym wybierać, by podzielić się z tym ze mną, zapowiadając kontynuację tej formy pokazywania świata. Jego młodszym bratem są Trzy Żywioły Festiwal Filmów Świata prezentujący filmy dokumentalne z wypraw. Cztery z nich dołączono do książki na płycie CD, wśród których jest "Długi marsz 70 lat później". To książka, która inspiruje do ruszenia się z domu, kusząc pięknem widoków i mamiąc radością kontaktu z odmiennym sposobem myślenia ludzi z różnych krajów. Pozwala również uwierzyć, że wędrować każdy może, przestrzegając przed nieodłącznym niebezpieczeństwem i ryzykiem czekającym na podróżniczych żółtodziobów, ale przede wszystkim ukazuje spektrum możliwości, otwierając szeroko bramę świata na oścież. naostrzuksiazki.pl
Maria Akida - awatar Maria Akida
oceniła na74 lata temu
Boliwia Martyna Wojciechowska
Boliwia
Martyna Wojciechowska
OCENA -7/10 BARDZO DOBRA „Kobieta Na Krańcu Świata” to doskonały cykl podróżniczy prowadzony przez dziennikarkę, prezenterkę telewizyjną Martynę Wojciechowską, emitowany przez stację telewizyjną TVN. W oparciu o ten program równolegle powstała bardzo ciekawa mini-seria reportaży pod patronatem National Geographic, na kartach których Martyna relacjonuje sytuację kobiet na różnych kontynentach, wybierając niebanalne historie i takie bohaterki, których los albo mocno doświadczył w życiu, albo osiągnęły szczyt marzeń, spełnienia oraz sprawdziły granicę swoich możliwości. Z pewnością po zapoznaniu się z lekturą będziemy o nich pamiętać, bo są to reportaże fascynujące, niereżyserowane, a tylko takie których scenariusze pisze samo życie… Mając powyższe na uwadze dziś zabieram Was w podróż do Ameryki Południowej i pokrótce nie zdradzając fabuły, napiszę w kilku słowach o ciekawym reportażu, który wpadł mi w ręce po odwiedzeniu Miejskiej Biblioteki pod tytułem „BOLIWIA”. Ten mini – przewodnik i reportaż o Boliwii, to ciekawe spojrzenie oczami kobiety na los kobiet w innym miejscu naszego globu. Muszę przyznać że autorka, w sposób niezwykle ciekawy i plastyczny przedstawiła hitorię Carmen kobiety z plemienia Indian Ajmara, której los i trudy życia nie oszczędzają, a z pewnością budzą zażenowanie zwłaszcza u męskiej części czytelników, że są jeszcze na świecie takie miejsca, gdzie kobieta jest przedmiotem, zmaga się z upokorzeniami, przemocą fizyczną na taka skalę jak ma to miejsce w Boliwii. Z reportażu wynika że na 10 kobiet w Boliwii 7 jest bitych, dręczonych, poniżanych, wykorzystywanych do niewolniczej i ciężkiej pracy, statystyki przerażają, zwłaszcza że męska cześć społeczności boliwijskiej, jest za ten stan rzeczy odpowiedzialna. Martyna Wojciechowska ukazała prawdziwy smutny obraz boliwijskich kobiet, nikogo nie ocenia, nie próbuje oskarżać, relacja ta ma nieść przesłanie dla świata, aby to zmienić i poprawić jakość życia kobiet w tym miejscu. Aby nie postrzegać Boliwii wyłącznie jako okrutnego miejsca na ziemi, autorka napisała też parę słów o samym kraju, skupiła się na jego atrakcjach turystycznych, na bajecznych krajobrazach, czy kulturze i obyczajach Boliwijczyków, to wszystko powoduje, że mamy fascynującą relację z wyprawy którą odbyła, napisaną barwnym językiem, z nutą humoru i obiektywną, wartą przeczytania skierowaną do tych czytelników, którzy są ciekawi świata. POLECAM:) Jack_
Jack_ Mc_sky - awatar Jack_ Mc_sky

Cytaty z książki Wszyscy jesteśmy nomadami

Kobiety wykonują tu ciężkie prace. To one noszą wodę z odległych strumieni, dźwigają bańki z mlekiem, doją krowy i kozy. Już Marco Polo zauważył, że mongolskie kobiety "nie są ciężarem na utrzymaniu mężów, lecz zarabiają na życie własną pracą". Kobiety mają być piękne i użyteczne jak konie.

Rozwiń
Małgorzata Dzieduszycka-Ziemilska Wszyscy jesteśmy nomadami Zobacz więcej

Nomadzi przekazują swoim dzieciom sposoby przeżycia w surowym klimacie, obyczaje, wierzenia i przesądy, czułość dla zwierząt, potrzebę zdobienia przedmiotów, cierpliwość i praktyczną wiedzę o otaczającej ich rzeczywistości. Uczą, jak zabić i rozebrać barana i gdzie może mieć gniazdo sokół lub orzeł. Szczególnie starannie traktowana jest nauka ujeżdżania i pielęgnacji koni, dbania o zwierzęta i wykorzystywania do przeżycia wszystkiego, co daje natura.

Rozwiń
Małgorzata Dzieduszycka-Ziemilska Wszyscy jesteśmy nomadami Zobacz więcej