Intuicja. Wiedza wykraczająca ponad logikę

- 2013-07-17
- 2013-07-01
- Magdalena Stefańczuk
- Czarna Owca
- ezoteryka sennik horoskopy intuicja mistycyzm
Gdyby intuicja przepływała promieniami lub falami, to bylibyśmy w stanie stworzyć narzędzie, które mogłoby ją odbierać. Ale tak nie jest, ponieważ intuicja nie jest falą, nie jest zjawiskiem; to skok z nicości w istnienie. Tym jest intuicja - dlatego rozum zaprzecza jej istnieniu. Zaprzecza, ponieważ nie jest w stanie jej spotkać. On może jedynie spotkać zdarzenia, które da się podzielić na przyczynę i skutek.
Zgodnie z rozumem istnieją dwa wymiary egzystencji: znany i nieznany. Nieznanym nazywamy to, co jest niepoznane teraz, ale zostanie poznane któregoś dnia. Mistycyzm mówi, że są trzy wymiary: znany, nieznany i niemożliwy do poznania. Przez niemożliwy do poznania mistycy rozumieją wymiar, którego nigdy nie da się poznać.
Intelekt jest związany z tym, co znane i nieznane, i nie ma nic wspólnego z niepoznawalnym. A intuicja związana jest z niepoznawalnym, z tym, co niemożliwe do poznania. Czas nie ma z tym nic wspólnego - niemożliwość poznania to główna cecha niepoznawalnego. Nie chodzi o to, że narzędzia nie są wystarczające, logika przestarzała, matematyka prymitywna; nie o to chodzi. Podstawową cechą niepoznawalnego jest niepoznawalność; tego nigdy nie da się poznać.
Tak wygląda wymiar intuicji.
Opinie [6]
Czyta się lekko i przyjemnie. Otwiera oczy na wiele spraw i mam ochotę szukać czegoś dalej. Polecam.
Pokaż mimo toPrecyzyjnie zgłębiony temat intuicji. Jak dla mnie super i godna polecenia pozycja.
Pokaż mimo toByła to moja pierwsza książka osho, wbrew pozorom nie taka łatwa jak się by mogło wydawać, choć trochę mnie rozczarowała. Spodziewałam się bardziej efektu „wow” po tych wszystkich opisach. Ale czytając ją, w tym samym czasie czytalam „listy starego diabła do młodego” być może dlatego to wytworzyło we mnie takie psychiczne zmęczenie. Warta przeczytania, zwłaszcza dla osób...
więcejKsiążka nie jest aż tak ciekawa jak "księgi" Osho. To znaczy nie ma w niej nic rewolucyjnego co mogłoby zaskoczyć - zwłaszcza po przeczytaniu poprzednich pozycji. No ale to wciąż Osho i fajnie się go czyta.
Pokaż mimo toMimo, że książka jest naprawdę cienka i wydaje się krótka czytałam ją ponad dwa tygodnie.
więcejNie przeczytałam jej po to, aby zgadzać się z poglądami jej autora, lub też nie. Chodziło o to, żeby poznać inny sposób myślenia.
Myślę, że ta lektura w pewien sposób otwiera oczy i może dużo namieszać w głowie.
Jestem osobą szukającą właśnie takich książek, ponieważ 'szukam...
Bardzo motywująca i odkrywcza książka. Pokazuje jak wejrzeć w siebie. Tą pozycję trzeba przeczytać, żeby zrozumieć. Także chcieć zmiany i zrozumieć przede wszystkim.