Najnowsze artykuły
-
ArtykułyDzień Bibliotekarza i Bibliotek – poznajcie 5 bibliotecznych ciekawostekAnna Sierant12
-
Artykuły„Kuchnia książek” to list, który wysyłam do trzydziestoletniej siebie – wywiad z Kim Jee HyeAnna Sierant1
-
ArtykułyLiteracki klejnot, czyli „Rozbite lustro” Mercè Rodoredy. Rozmawiamy z tłumaczką Anną SawickąEwa Cieślik2
-
ArtykułyMatura 2024 z języka polskiego. Jakie były lektury?Konrad Wrzesiński8
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Biblioteczka
Filtry
Książki w biblioteczce
[1998]
Generuj link
Zmień widok
Sortuj:
Wybrane półki [1]:
Średnia ocen:
0,0 / 10
ocen
Na półkach:
Czytelnicy: 67
Opinie: 0
Średnia ocen:
8,5 / 10
17 ocen
Na półkach:
Czytelnicy: 45
Opinie: 15
Średnia ocen:
8,2 / 10
26 ocen
Na półkach:
Czytelnicy: 274
Opinie: 14
Średnia ocen:
8,2 / 10
230 ocen
Na półkach:
Czytelnicy: 1209
Opinie: 56
Średnia ocen:
7,5 / 10
33 ocen
Oceniła na:
8 / 10
Na półkach:
Zobacz opinię (5 plusów)
Czytelnicy: 80
Opinie: 32
Zobacz opinię (5 plusów)
Popieram
5
Średnia ocen:
7,9 / 10
370 ocen
Na półkach:
Czytelnicy: 1302
Opinie: 43
Średnia ocen:
0,0 / 10
ocen
Na półkach:
Czytelnicy: 3
Opinie: 0
Średnia ocen:
8,6 / 10
106 ocen
Na półkach:
Czytelnicy: 199
Opinie: 67
Średnia ocen:
6,7 / 10
131 ocen
Na półkach:
Czytelnicy: 324
Opinie: 20
Średnia ocen:
7,8 / 10
159 ocen
Na półkach:
Czytelnicy: 370
Opinie: 44
Średnia ocen:
7,7 / 10
62 ocen
Na półkach:
Czytelnicy: 153
Opinie: 31
Średnia ocen:
8,0 / 10
104 ocen
Na półkach:
Czytelnicy: 208
Opinie: 52
Średnia ocen:
7,1 / 10
686 ocen
Na półkach:
Czytelnicy: 1365
Opinie: 107
Średnia ocen:
7,8 / 10
37 ocen
Na półkach:
Czytelnicy: 93
Opinie: 10
Średnia ocen:
7,9 / 10
116 ocen
Na półkach:
Czytelnicy: 198
Opinie: 65
Średnia ocen:
7,3 / 10
15 ocen
Na półkach:
Czytelnicy: 40
Opinie: 12
"Gdy piszę te słowa, cisza spowija Paryż."
Tak zaczyna swoją debiutancką opowieść Ewdard Chishom, w której stara się przekazać historię ludzi pracujących po drugiej stronie wahadłowych drzwi, oznaczonych tabliczką PRIVE.
"Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku" autorstwa Edwarda Chishona i pod skrzydłami Wydawnictwa Otwartego, pokazuje nam czytelnikom, tę drugą, mniej znaną twarz Paryż
Jak podpowiada notka od wydawcy:
Edward Chisholm przyjechał do Francji, marząc o przygodzie i znalezieniu swojego miejsca w świecie. Próbując związać koniec z końcem i wybić się jako pisarz, podjął decyzję, która okazała się przełomowa: rozpoczął pracę jako pikolak – asystent kelnera – w jednej z paryskich restauracji. Po drugiej stronie kuchennych drzwi, z dala od oczu gości, poznał oblicze paryskiej gastronomii, które w niczym nie przypomina tego oficjalnego. To świat wyzysku, rywalizacji, klasowości i rasowych uprzedzeń. Świat, z którego tylko nielicznym uda się wydostać.
"Kelner w Paryżu" to która postała na podstawie własnych doświadczeń autor, co z pewnością sprawia, że przekaz trafia do czytelnika w spotęgowany sposób. Reportaż ten jest obrazem codziennego życia, ludzi pracujących w słynnych bardziej lub mniej paryskich restauracjach. Zaskoczył mnie ten kompletny brak czasu na prywatne życie i ciągły brak snu. Ponadto rasizm i ciągle powracająca obawa o to, jak znowu związać koniec z końcem.
Reportaż ten zdecydowanie otwiera oczy i sprawia, że inaczej od tej chwili będziemy postrzegać miejsca znane z pięknych zdjęć paryski restauracyjny. Autor bowiem przedstawia w swojej książce to oblicze Paryża, którego normalnie nie pokazuje się turystom.
Czy polecam Wam tę książkę?
Przyznaję, że ja nie często sięgam po reportaże, ale ten konkretny naprawdę mnie zaintrygował. Nurt tej błyskotliwej fabuły wciągnął mnie bardzo szybko, że pochłaniałam stronę za stroną, niczym rasową sensację.
Cenię sobie to, że autor bez zbędnego koloryzowania przedstawia szarą rzeczywistość w tym wyidealizowanym Paryżu.
Mimo wszystko autor sprawił, że czytelnik nadal czuje ten wyjątkowy klimat jednego z najsłynniejszych miast świata.
Wracając zatem do mojego pytania, czy polecam?
Tak, polecam zdecydowanie i nie tylko pracownikom gastronomi.
Kuchnia francuska słynie z niebanalnych smaków połączonych z elegancją. Czy jednak kiedykolwiek zastanawialiśmy się, jakim kosztem jest osiągnięty ten ów najwyższy splendor?
Ile elementów się na niego składa i kto jest tym ostatnim ogniwem tuż przed podaniem naszego dania na stół.
Zapraszam Cię do świata, który pokazała nam Edward Chisholm w swojej książce "Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku".
Polecam
Zaczytana Joana
https://epilog-zaczytana-joana.blogspot.com/2024/04/kelner-w-paryzu-co-ukrywa-stolica-smaku.html
"Gdy piszę te słowa, cisza spowija Paryż."
więcej Pokaż mimo toTak zaczyna swoją debiutancką opowieść Ewdard Chishom, w której stara się przekazać historię ludzi pracujących po drugiej stronie wahadłowych drzwi, oznaczonych tabliczką PRIVE.
"Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku" autorstwa Edwarda Chishona i pod skrzydłami Wydawnictwa Otwartego, pokazuje nam czytelnikom, tę drugą, mniej...