Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Meksyk od kuchni. Książka niekucharska

Wydawnictwo: Universitas
6,83 (18 ocen i 3 opinie) Zobacz oceny
10
0
9
2
8
4
7
7
6
2
5
1
4
1
3
1
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
83-7052-786-8
liczba stron
200
słowa kluczowe
Meksyk kuchnia aztekowie
kategoria
popularnonaukowa
język
polski
dodała
Lady_B

W tej książce opowiadamy o gastronomii meksykańskiej w wymiarze historycznym. O tym, jakie są specyficzne cechy kuchni meksykańskiej. O geografii Meksyku i jego rdzennych surowcach. O tym, jak żyli mieszkańcy wielkich metropolii prehiszpańskich i jaki wpływ miała konkwista hiszpańska na ich kuchnię. Trudno sobie wyobrazić kuchnię europejską bez pomidorów, czekolady i wanilii, albo kuchni...

W tej książce opowiadamy o gastronomii meksykańskiej w wymiarze historycznym. O tym, jakie są specyficzne cechy kuchni meksykańskiej. O geografii Meksyku i jego rdzennych surowcach. O tym, jak żyli mieszkańcy wielkich metropolii prehiszpańskich i jaki wpływ miała konkwista hiszpańska na ich kuchnię.
Trudno sobie wyobrazić kuchnię europejską bez pomidorów, czekolady i wanilii, albo kuchni arabskiej i wschodniej bez chili i orzeszków ziemnych. Kukurydza, fasola, dynia, awokado, pinia, guajawa i indyk, wszystkie pochodzenia meksykańskiego, są spożywane na całym świecie.
Nieprawdą jest, jakoby nie była to książka kucharska, gdyż kilkanaście przepisów w niej znajdziemy (choćby na Pijane kurczaki), natomiast zamiarem autorki nie było uporczywe kolekcjonowanie przepisów. Za to możemy naczytać się do woli o ludożerstwie obrzędowym i sposobach przyrządzania ofiar, które wpierw myto, dzielono na kawałki i dopiero gotowano, ale za to nieodzownie z kukurydzą! Pozycja bogato ilustrowana, nie tylko dla zagorzałych wielbicieli "chilijskich" (morderczych) wrażeń podniebienia.

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 2211

Bardzo lubię tą książkę. W jasny i ciekawy sposób przedstawia zwyczaje kulinarne samych Azteków, ale także nowości jakie stosowali na tych terenach napływający mieszkańcy Starego Kontynentu.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Którędy pójdziesz? Trzy drogi życia

Szokuje szczególnie fakt, że te trafne i wartościowe spostrzeżenia zostały spisane już w dwudziestoleciu międzywojennym! Takie trzeźwe spojrzenie na w...

zgłoś błąd zgłoś błąd