Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom 1
- Kategoria:
- zdrowie, medycyna
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Naukowe PWN
- Data wydania:
- 2004-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2004-01-01
- Liczba stron:
- 513
- Czas czytania
- 8 godz. 33 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 8301139471
Kompendium wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu i dietetyki. Część pierwsza przedstawia cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju, fizjologię trawienia i przyswajania pokarmu, potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie, szczegółowo charakteryzuje składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i jakość zdrowotną produktów spożywczych, omawia normy żywienia oraz genetyczne, kulturowe i praktyczne aspekty racjonalizacji wyżywienia. Książkę uzupełnia prezentacja problemów żywieniowych świata i organizacji międzynarodowych zajmujących się ich rozwiązywaniem oraz metod oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia. Okładka: miękka; Rok wydania: 2004;
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 167
- 65
- 15
- 9
- 7
- 3
- 3
- 3
- 2
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom 1
Dodaj cytat
Opinia
Przeczytałem tą książkę w całości. Żywienie człowieka jest dynamicznie rozwijającą się dziedziną wiedzy, więc niestety niektóre informacje zawarte tutaj mogą być już przestarzałe (np. piramida żywienia w książce jako podstawę stawia pieczywo, kaszę , płatki zbożowe, makarony itp. a zgodnie z najnowszymi wytycznymi Instytuty Żywienia i Żywności jako podstawę przyjmuje się warzywa i owoce). Niepodważalnym faktem jest jednak to, iż książka zawiera bardzo szeroką bazę danych o żywieniu człowieka. Każde zagadnienie opisane jest w tej książce obszernie i wyczerpująco . Po każdym rozdziale jest podana literatura uzupełniająca , która jest podstawą do rozszerzenia wiedzy.
Książka jest niestety napisana językiem trudnym do zrozumienia dla laika, więc nie polecam jej komuś kto nie zaznał się z rozszerzoną chemią.
Plusem tej książki jest przedstawienie przez autorów historii rozwoju nauk o żywieniu w sposób ciekawy.
Dla kogoś kto chce poszerzyć wiedzę dla siebie i jest sportowcem polecam książkę Anity Bean "Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik" która jest napisana przystępnym dla laika językiem. Dla kogoś kto jest studentem np. dietetyki albo chce nim być polecam przeczytanie tej książki. Tematów poruszonych głównie z tej książki, student uczy się pierwsze dwa semestry :)
Przeczytałem tą książkę w całości. Żywienie człowieka jest dynamicznie rozwijającą się dziedziną wiedzy, więc niestety niektóre informacje zawarte tutaj mogą być już przestarzałe (np. piramida żywienia w książce jako podstawę stawia pieczywo, kaszę , płatki zbożowe, makarony itp. a zgodnie z najnowszymi wytycznymi Instytuty Żywienia i Żywności jako podstawę przyjmuje się...
więcej Pokaż mimo to