Chleby, bułki, bułeczki

Okładka książki Chleby, bułki, bułeczki
praca zbiorowa Wydawnictwo: Weltbild kulinaria, przepisy kulinarne
96 str. 1 godz. 36 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Tytuł oryginału:
Brotbacken brot Brotchen & CO. Die besten Rezepte
Wydawnictwo:
Weltbild
Data wydania:
2012-09-05
Data 1. wyd. pol.:
2012-09-05
Liczba stron:
96
Czas czytania
1 godz. 36 min.
Język:
polski
ISBN:
978-83-7799-588-4
Tłumacz:
Anna Krzemińska
Tagi:
przepisy chleb bułki bułeczki książka kucharska
Średnia ocen

                7,0 7,0 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,0 / 10
5 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
2181
1571

Na półkach: , ,

Każdy ma swoje skojarzenia… Mi jesień kojarzy się z ciastem drożdżowym. Z prostej przyczyny, wtedy rozpoczyna pracę piec, który wybornie nadaje się do „rośnięcia” ciasta znajdującego się w pobliżu. Na polu jest wówczas zimno i wejściu do ciepłego domu pachnącego drożdżowym ciastem, jest jakaś metafizyka. To synonim domu-przystani. Zwłaszcza, że drożdżowe ciasto jest ciastem kapryśnym, wymaga uczucia. Kiedy robimy pierwsze lepsze, musimy włożyć w nie dużo uczucia, ciepłych myśli. Naprawdę polecam przygotowanie w jesienne chłodne dni, drożdżowego wypieku. Do herbaty, do książki – idealne!

Ale jak zrobić drożdżowe? Pacholęciem będąc czytałam, że gospodyni która potrafi zrobić drożdżowe, potrafi upiec wszystko. Czy wyrób drożdżowego ciasta jest naprawdę Mount Everestem sztuki cukierniczej?

Niewielka książeczka „Chleby bułki bułeczki” to nie tylko przepisy, jakich tysiące krążą w Internecie. To również ABC wypieków drożdżowych. Od różnych rodzajów wypieków drożdżowych(chlebów, bułeczek), poprzez składniki niezbędne do ich stworzenia, aż po porady dotyczące wyboru maszyny do pieczenia chleba. Pierwszy rozdział, pozwoli Nam poznać istotę ciast drożdżowych, jak najlepiej dobrać składniki. Pomyślicie, że to oczywiste. Niekoniecznie! Pamiętajmy, że nie każdy urodził się w rodzinie w której się piekło, w której można było od kolebki opatrzyć się pieczenia. Nie każdy czuje instynktownie jak piec. Niektórzy się muszą nauczyć. A skąd czerpać taką wiedzę? Ano z książek. Jeśli chodzi o Internet – osobiście jestem sceptyczna.
Warto pamiętać też, że i sztuka wypieków się rozwija, to czego uczyły nas Babcie, jest – nie tyle nieaktualne – co niewystarczające, pojawiają się nowe rodzaje wypieków, kilka lat temu nieznane. W tej książce znalazłam odpowiedzi, na które pytania nie mogła udzielić mi Guru sztuki wypieków – Barbara – moja Mama.

Kiedy już zapoznamy się z ABC drożdżowych ciast, możemy przejść do tego co lubimy, prawie najbardziej(oprócz jedzenia) czyli wypieku.
Rozdział z przepisami podzielony jest na następujące kategorie
- receptury tradycyjne – czyli: różne rodzaje chleba i tradycyjnych bułek.
- pieczywo pełnoziarniste – czyli smaczne i zdrowe wypieki z pełnego ziarna, które słynie tym iż w błonnik bogate jest, między innymi.
- chleb z pomysłem, czyli nowa odsłona, chleba powszedniego. Oryginalnie z pomysłem. Sposoby na urozmaicenie dnia codziennego.
- słodkie i pikantne wypieki z mieszanek – jeśli nie wiecie to Wam zdradzę, że w sklepach na półkach z mąką mamy gotowe mieszanki do przygotowania konkretnego rodzaju pieczywa np. żytnio-pszennego, żytnio-pszennego z dodatkiem mąki orkiszowej. Nie musimy kupować kilkunastu rodzajów mąk i zabawiać się w małego chemika, mieszając.
- Aromatyczne bułeczki- bułeczki, na widok których ślinka nam cieknie, nie musimy już kupować w piekarni, na drugim końcu miasta, nie musimy w mroźny poranek wędrować przez zaspy do piekarni. Możemy mieć je w domu. Razem z magicznym zapachem.
- słodkie pieczywo drożdżowe – mój ulubiony gatunek. Drożdżowe rogaliczki z marmoladą, drożdżowe ciasto z owocami, leciutkie jak chmurka i rozpływające się w ustach. Do drożdżowego pasuje wybornie wszystko, owoce, czekolada, cukier. Pycha!! Po prostu.
- pikantne przekąski. Różne paluszki z kminkiem, solą. Wypieki z serem. Ciasta, które nie wypalą Nam języka, ale nadadzą charakteru posiadówce z książką, smaku ostrzejszego i wyrazistego. Zaleta przygotowania takiego ciasta, to na pewno fakt, że ten smak możemy dobierać do swoich potrzeb, gdy chcemy ciasta ostrzejszego smaku, sypiemy danej przyprawy – odpowiednio więcej.

Moim zdaniem książka ma wiele zalet. Chociażby cena… przeglądając książki kucharskie w księgarniach, zwykle jestem porażona – kolosalnymi cenami. Oczywiście idzie za tym jakość, twarde oprawy, szycia, piękne fotografie. Tylko, że… w tej książce mamy to wszystko, za cenę trzykrotnie niższą… Druga sprawa… to jednak swoista monografia poświecona wypiekom, zwykle takie publikacje nie są dla laików, zawierają przepisy, które wymagają obycia w kuchni, mniej lub bardziej specjalistycznych produktów, sprzętu, który nie jest obecny w każdej kuchni. Tymczasem w tej książce mamy przepisy, które w większości możemy wykonać ze składników obecnych w każdej kuchni, lub takich które dostaniemy nawet w wiejskim sklepie. I nie musimy mieć pieca chlebowego, robota kuchennego za kilka tysięcy, ani doświadczenia mistrza cukierniczego.


Odczarujmy ciasto drożdżowe. Spróbujcie!! Przepisy w tej książce są tak precyzyjne, że nie musimy mieć doświadczenia wiejskiej gospodyni, która będzie wiedziała ile ciasto „zabierze” mleka, czy mąki. Możemy robić w ciemno.

Niestety, lub stety moje wypieki drożdżowe znikają tuż po wyjęciu z piekarnika, tuż po wystygnięciu. Nie wypróbowałam wszystkich przepisów. Jeszcze!! Bo te które próbowałam…. Palce lizać!

Każdy ma swoje skojarzenia… Mi jesień kojarzy się z ciastem drożdżowym. Z prostej przyczyny, wtedy rozpoczyna pracę piec, który wybornie nadaje się do „rośnięcia” ciasta znajdującego się w pobliżu. Na polu jest wówczas zimno i wejściu do ciepłego domu pachnącego drożdżowym ciastem, jest jakaś metafizyka. To synonim domu-przystani. Zwłaszcza, że drożdżowe ciasto jest ciastem...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    10
  • Przeczytane
    8
  • Posiadam
    2
  • <2015
    1
  • Kuchnia
    1
  • Sekretna półka;)
    1
  • Akcja 52 A.D. 2012
    1
  • Kulinaria
    1
  • Chcę w prezencie
    1
  • Książki kulinarne, które posiadam
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Chleby, bułki, bułeczki


Podobne książki

Przeczytaj także