Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Pasja smaku

Tłumaczenie: Regina Mościcka
Wydawnictwo: Publicat
7,83 (6 ocen i 2 opinie) Zobacz oceny
10
1
9
0
8
3
7
1
6
1
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Passion for Flavour
data wydania
ISBN
9788324518821
liczba stron
192
język
polski

Gordon Ramsay jest uważany za największy brytyjski talent kulinarny. W Pasji smaku znalazło się ponad 100 przepisów, charakteryzujących się niezwykłą lekkością i intensywnością smaku. Wykorzystując wyłącznie najświeższe składniki, minimalne ilości masła i śmietany oraz najbardziej klarowne, nasycone intensywnym smakiem buliony, Ramsay przyrządza wysublimowane potrawy, dostarczające...

Gordon Ramsay jest uważany za największy brytyjski talent kulinarny.
W Pasji smaku znalazło się ponad 100 przepisów, charakteryzujących się niezwykłą lekkością i intensywnością smaku. Wykorzystując wyłącznie najświeższe składniki, minimalne ilości masła i śmietany oraz najbardziej klarowne, nasycone intensywnym smakiem buliony, Ramsay przyrządza wysublimowane potrawy, dostarczające podniebieniu wspaniałych wrażeń. Wiele jego znanych przepisów - m.in. zupa cappuccino z langust i soczewicy, tortellini z ratatouille z warzywami w sosie gazpacho czy rabarbarowy cre`me brulée - zostało dostosowanych do możliwości kuchni domowej i podzielonych na łatwe do zrealizowania etapy.
Czy wiesz, że... Gordon Ramsay rozpoczął swą barwną karierę jako zawodowy futbolista w drużynie Glasgow Rangers. Obecnie jest jedynym brytyjskim kuchmistrzem, który może się poszczycić aż czterema gwiazdkami przyznanymi przez prestiżowy gastronomiczny Przewodnik Michelin. Pasja smaku autorstwa Gordona Ramsaya zdobyła nagrodę Glenfiddich za Najlepszą Książkę Kulinarną.

 

źródło opisu: Wydawnictwo Publicat, 2011

źródło okładki: http://selkar.pl/pasja_smaku_ramsay_gordon_p_203923.html

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 652
jusssi | 2011-12-09
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 09 grudnia 2011

Ostatnimi czasy moje codzienne życie to naprzemiennie praca, szkoła, sprzątanie i całe szczęście gotowanie. Nic nie zastąpi mi jednak tego cudownego uczucia, kiedy po całym dniu na nogach, wchodzę do domu, styrana, zziajana, a już w progu czuje zapach potrawy przyrządzonej przez mojego osobistego szefa kuchni. Stoi umorusany jakimś sosem, z dumą i uśmiechem na twarzy zaprasza do stołu mówiąc: Usiądź kochanie już wszystko gotowe. Chwila konsternacji, czekam… Zabrakło mi słów. Mniam. Po dłuższej chwili pytam, a skąd masz ten przepis? Było wyśmienite. -No jak to skąd, z Twojej książki.

No tak, już wszystko jasne. Pasja smaku autorstwa Gordona Ramsaya od jakiegoś czasu leży na mojej półce, ale jakoś nie miałam, kiedy wypróbować tych jakże wyrafinowanych przepisów. Postanowiłam to koniecznie zmienić i odwdzięczyć się za tą cudowną niespodziankę.

Gordon Ramsay uważany jest za największy brytyjski talent kulinarny, potrafi stworzyć danie, które połechta podniebienie i pozwoli cieszyć się niebanalnym smakiem potraw. Stawia na najwyższą, jakość spożywanego posiłku, a co za tym idzie dużą uwagę skupia na doborze składników. Mogłoby się wydawać, że dostępność produktów będzie sprawiać kłopoty, ponieważ lista składników jest przeważnie dość długa, a w jej skład wchodzą między innymi takie produkty jak: szalotki, ostrygi, małże, kawior, szafran czy trybula. Uważam jednak, że obecnie nawet w średniej wielkości miejscowości bez problemu otrzyma się wymagane składniki.

Książka składa się z 10 działów tematycznych, takich jak np. przystawki, makarony i risotta, ryby i owoce morza, czy mięso, dziczyzna i drób. W mojej opinii rozdział: Składniki bazowe jest genialny. Znalazłam tam kilka porad, dzięki którym moja codzienna kuchnia zyskała na smaku. Domowy makaron tortellini, pesto czy sos antiboise mogę polecić z czystym sumieniem, sprawdziłam i wypróbowałam na własnej skórze. Pychotka.

Gdyby tylko nikt nie patrzył, każdy posiłek zaczynałabym od deseru. Na samą myśl o gruszkach w czerwonym winie, kokosowym tui les, czy tarcie czekoladowej leci mi ślinka. Zgadzam się ze stwierdzeniem, że „deser stanowi ukoronowanie obiadu, dlatego też powinien być efektywny i oryginalny. To od niego w dużej mierze zależy, w jaki sposób goście zapamiętają cały posiłek”. Mając książkę pasja smaku nic nie stoi na przeszkodzie, aby we własnym domu stworzyć klimat niczym z najlepszej restauracji, a co najważniejsze rezerwacji nie trzeba dokonywać z miesięcznym wyprzedzeniem.

Nie jest to z całą pewnością książka kucharska dla początkującego adepta sztuki kulinarnej. Są to przepisy wyszukane, można by rzec idealne na wykwintną kolekcję czy uroczysty obiad. Wszystko jednak napisane jest w przystępny sposób, każdy z przepisów podzielony jest na łatwe do zrealizowania etapy. W dodatku książka jest bogato ilustrowana, jeżeli można by jeść oczami, nikt nie wyszedłby głodny. Mam jednak wrażenie, że książka jest mało osobista, niewiele jest anegdot czy prywatnych wtrąceń, świadczy to o profesjonalizmie, ale przyzwyczajona do dynamizmu Gordona Ramsaya z programów telewizyjnych czułam się troszkę zawiedziona.

Myślę, że książka byłaby idealnym prezentem dla bliskiej osoby, która ceni sobie wyszukane smaki potraw i chce doskonalić się w sztuce kulinarnej.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Warkot

Początek lat 50. XX wieku. We Wrocławiu zaczyna panoszyć się seryjny morderca. Przypadkiem w sprawę zostaje wmieszany student, Jan Warkot. Razem ze sw...

zgłoś błąd zgłoś błąd