Pasja smaku
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Passion for Flavour
- Wydawnictwo:
- Publicat
- Data wydania:
- 2011-11-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2011-11-01
- Liczba stron:
- 192
- Czas czytania
- 3 godz. 12 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324518821
- Tłumacz:
- Regina Mościcka
Gordon Ramsay jest uważany za największy brytyjski talent kulinarny.
W Pasji smaku znalazło się ponad 100 przepisów, charakteryzujących się niezwykłą lekkością i intensywnością smaku. Wykorzystując wyłącznie najświeższe składniki, minimalne ilości masła i śmietany oraz najbardziej klarowne, nasycone intensywnym smakiem buliony, Ramsay przyrządza wysublimowane potrawy, dostarczające podniebieniu wspaniałych wrażeń. Wiele jego znanych przepisów - m.in. zupa cappuccino z langust i soczewicy, tortellini z ratatouille z warzywami w sosie gazpacho czy rabarbarowy cre`me brulée - zostało dostosowanych do możliwości kuchni domowej i podzielonych na łatwe do zrealizowania etapy.
Czy wiesz, że... Gordon Ramsay rozpoczął swą barwną karierę jako zawodowy futbolista w drużynie Glasgow Rangers. Obecnie jest jedynym brytyjskim kuchmistrzem, który może się poszczycić aż czterema gwiazdkami przyznanymi przez prestiżowy gastronomiczny Przewodnik Michelin. Pasja smaku autorstwa Gordona Ramsaya zdobyła nagrodę Glenfiddich za Najlepszą Książkę Kulinarną.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 58
- 14
- 13
- 4
- 3
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
Opinia
Ostatnimi czasy moje codzienne życie to naprzemiennie praca, szkoła, sprzątanie i całe szczęście gotowanie. Nic nie zastąpi mi jednak tego cudownego uczucia, kiedy po całym dniu na nogach, wchodzę do domu, styrana, zziajana, a już w progu czuje zapach potrawy przyrządzonej przez mojego osobistego szefa kuchni. Stoi umorusany jakimś sosem, z dumą i uśmiechem na twarzy zaprasza do stołu mówiąc: Usiądź kochanie już wszystko gotowe. Chwila konsternacji, czekam… Zabrakło mi słów. Mniam. Po dłuższej chwili pytam, a skąd masz ten przepis? Było wyśmienite. -No jak to skąd, z Twojej książki.
No tak, już wszystko jasne. Pasja smaku autorstwa Gordona Ramsaya od jakiegoś czasu leży na mojej półce, ale jakoś nie miałam, kiedy wypróbować tych jakże wyrafinowanych przepisów. Postanowiłam to koniecznie zmienić i odwdzięczyć się za tą cudowną niespodziankę.
Gordon Ramsay uważany jest za największy brytyjski talent kulinarny, potrafi stworzyć danie, które połechta podniebienie i pozwoli cieszyć się niebanalnym smakiem potraw. Stawia na najwyższą, jakość spożywanego posiłku, a co za tym idzie dużą uwagę skupia na doborze składników. Mogłoby się wydawać, że dostępność produktów będzie sprawiać kłopoty, ponieważ lista składników jest przeważnie dość długa, a w jej skład wchodzą między innymi takie produkty jak: szalotki, ostrygi, małże, kawior, szafran czy trybula. Uważam jednak, że obecnie nawet w średniej wielkości miejscowości bez problemu otrzyma się wymagane składniki.
Książka składa się z 10 działów tematycznych, takich jak np. przystawki, makarony i risotta, ryby i owoce morza, czy mięso, dziczyzna i drób. W mojej opinii rozdział: Składniki bazowe jest genialny. Znalazłam tam kilka porad, dzięki którym moja codzienna kuchnia zyskała na smaku. Domowy makaron tortellini, pesto czy sos antiboise mogę polecić z czystym sumieniem, sprawdziłam i wypróbowałam na własnej skórze. Pychotka.
Gdyby tylko nikt nie patrzył, każdy posiłek zaczynałabym od deseru. Na samą myśl o gruszkach w czerwonym winie, kokosowym tui les, czy tarcie czekoladowej leci mi ślinka. Zgadzam się ze stwierdzeniem, że „deser stanowi ukoronowanie obiadu, dlatego też powinien być efektywny i oryginalny. To od niego w dużej mierze zależy, w jaki sposób goście zapamiętają cały posiłek”. Mając książkę pasja smaku nic nie stoi na przeszkodzie, aby we własnym domu stworzyć klimat niczym z najlepszej restauracji, a co najważniejsze rezerwacji nie trzeba dokonywać z miesięcznym wyprzedzeniem.
Nie jest to z całą pewnością książka kucharska dla początkującego adepta sztuki kulinarnej. Są to przepisy wyszukane, można by rzec idealne na wykwintną kolekcję czy uroczysty obiad. Wszystko jednak napisane jest w przystępny sposób, każdy z przepisów podzielony jest na łatwe do zrealizowania etapy. W dodatku książka jest bogato ilustrowana, jeżeli można by jeść oczami, nikt nie wyszedłby głodny. Mam jednak wrażenie, że książka jest mało osobista, niewiele jest anegdot czy prywatnych wtrąceń, świadczy to o profesjonalizmie, ale przyzwyczajona do dynamizmu Gordona Ramsaya z programów telewizyjnych czułam się troszkę zawiedziona.
Myślę, że książka byłaby idealnym prezentem dla bliskiej osoby, która ceni sobie wyszukane smaki potraw i chce doskonalić się w sztuce kulinarnej.
Ostatnimi czasy moje codzienne życie to naprzemiennie praca, szkoła, sprzątanie i całe szczęście gotowanie. Nic nie zastąpi mi jednak tego cudownego uczucia, kiedy po całym dniu na nogach, wchodzę do domu, styrana, zziajana, a już w progu czuje zapach potrawy przyrządzonej przez mojego osobistego szefa kuchni. Stoi umorusany jakimś sosem, z dumą i uśmiechem na twarzy...
więcej Pokaż mimo to