Pasja smaku
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Passion for Flavour
- Wydawnictwo:
- Publicat
- Data wydania:
- 2011-11-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2011-11-01
- Liczba stron:
- 192
- Czas czytania
- 3 godz. 12 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324518821
- Tłumacz:
- Regina Mościcka
Gordon Ramsay jest uważany za największy brytyjski talent kulinarny.
W Pasji smaku znalazło się ponad 100 przepisów, charakteryzujących się niezwykłą lekkością i intensywnością smaku. Wykorzystując wyłącznie najświeższe składniki, minimalne ilości masła i śmietany oraz najbardziej klarowne, nasycone intensywnym smakiem buliony, Ramsay przyrządza wysublimowane potrawy, dostarczające podniebieniu wspaniałych wrażeń. Wiele jego znanych przepisów - m.in. zupa cappuccino z langust i soczewicy, tortellini z ratatouille z warzywami w sosie gazpacho czy rabarbarowy cre`me brulée - zostało dostosowanych do możliwości kuchni domowej i podzielonych na łatwe do zrealizowania etapy.
Czy wiesz, że... Gordon Ramsay rozpoczął swą barwną karierę jako zawodowy futbolista w drużynie Glasgow Rangers. Obecnie jest jedynym brytyjskim kuchmistrzem, który może się poszczycić aż czterema gwiazdkami przyznanymi przez prestiżowy gastronomiczny Przewodnik Michelin. Pasja smaku autorstwa Gordona Ramsaya zdobyła nagrodę Glenfiddich za Najlepszą Książkę Kulinarną.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 58
- 14
- 13
- 4
- 3
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Ostatnimi czasy moje codzienne życie to naprzemiennie praca, szkoła, sprzątanie i całe szczęście gotowanie. Nic nie zastąpi mi jednak tego cudownego uczucia, kiedy po całym dniu na nogach, wchodzę do domu, styrana, zziajana, a już w progu czuje zapach potrawy przyrządzonej przez mojego osobistego szefa kuchni. Stoi umorusany jakimś sosem, z dumą i uśmiechem na twarzy zaprasza do stołu mówiąc: Usiądź kochanie już wszystko gotowe. Chwila konsternacji, czekam… Zabrakło mi słów. Mniam. Po dłuższej chwili pytam, a skąd masz ten przepis? Było wyśmienite. -No jak to skąd, z Twojej książki.
No tak, już wszystko jasne. Pasja smaku autorstwa Gordona Ramsaya od jakiegoś czasu leży na mojej półce, ale jakoś nie miałam, kiedy wypróbować tych jakże wyrafinowanych przepisów. Postanowiłam to koniecznie zmienić i odwdzięczyć się za tą cudowną niespodziankę.
Gordon Ramsay uważany jest za największy brytyjski talent kulinarny, potrafi stworzyć danie, które połechta podniebienie i pozwoli cieszyć się niebanalnym smakiem potraw. Stawia na najwyższą, jakość spożywanego posiłku, a co za tym idzie dużą uwagę skupia na doborze składników. Mogłoby się wydawać, że dostępność produktów będzie sprawiać kłopoty, ponieważ lista składników jest przeważnie dość długa, a w jej skład wchodzą między innymi takie produkty jak: szalotki, ostrygi, małże, kawior, szafran czy trybula. Uważam jednak, że obecnie nawet w średniej wielkości miejscowości bez problemu otrzyma się wymagane składniki.
Książka składa się z 10 działów tematycznych, takich jak np. przystawki, makarony i risotta, ryby i owoce morza, czy mięso, dziczyzna i drób. W mojej opinii rozdział: Składniki bazowe jest genialny. Znalazłam tam kilka porad, dzięki którym moja codzienna kuchnia zyskała na smaku. Domowy makaron tortellini, pesto czy sos antiboise mogę polecić z czystym sumieniem, sprawdziłam i wypróbowałam na własnej skórze. Pychotka.
Gdyby tylko nikt nie patrzył, każdy posiłek zaczynałabym od deseru. Na samą myśl o gruszkach w czerwonym winie, kokosowym tui les, czy tarcie czekoladowej leci mi ślinka. Zgadzam się ze stwierdzeniem, że „deser stanowi ukoronowanie obiadu, dlatego też powinien być efektywny i oryginalny. To od niego w dużej mierze zależy, w jaki sposób goście zapamiętają cały posiłek”. Mając książkę pasja smaku nic nie stoi na przeszkodzie, aby we własnym domu stworzyć klimat niczym z najlepszej restauracji, a co najważniejsze rezerwacji nie trzeba dokonywać z miesięcznym wyprzedzeniem.
Nie jest to z całą pewnością książka kucharska dla początkującego adepta sztuki kulinarnej. Są to przepisy wyszukane, można by rzec idealne na wykwintną kolekcję czy uroczysty obiad. Wszystko jednak napisane jest w przystępny sposób, każdy z przepisów podzielony jest na łatwe do zrealizowania etapy. W dodatku książka jest bogato ilustrowana, jeżeli można by jeść oczami, nikt nie wyszedłby głodny. Mam jednak wrażenie, że książka jest mało osobista, niewiele jest anegdot czy prywatnych wtrąceń, świadczy to o profesjonalizmie, ale przyzwyczajona do dynamizmu Gordona Ramsaya z programów telewizyjnych czułam się troszkę zawiedziona.
Myślę, że książka byłaby idealnym prezentem dla bliskiej osoby, która ceni sobie wyszukane smaki potraw i chce doskonalić się w sztuce kulinarnej.
Ostatnimi czasy moje codzienne życie to naprzemiennie praca, szkoła, sprzątanie i całe szczęście gotowanie. Nic nie zastąpi mi jednak tego cudownego uczucia, kiedy po całym dniu na nogach, wchodzę do domu, styrana, zziajana, a już w progu czuje zapach potrawy przyrządzonej przez mojego osobistego szefa kuchni. Stoi umorusany jakimś sosem, z dumą i uśmiechem na twarzy...
więcej Pokaż mimo toPasja moja… Pasja Ramsaya…
„Pasja smaku” Gordon Ramsay
wyd. Publicat
rok: 2011
str. 192
Ocena: 6/6
Wybitna, zdecydowanie WYBITNA. Ale… po kolei.
Gordon Ramsay to wychowany w Anglii Szkot i, według mnie, to właśnie wybuchowa mieszanka jego wychowania i pochodzenia uwarunkowała, że jest tym, kim jest. A jest genialnym szefem kuchni, utalentowanym i pełnym pasji. Na kucharzeniu jednak nie kończy. Jest właścicielem licznych restauracji, prowadził w swoim życiu kilka o ile nie kilkanaście programów kulinarnych, pisze książki, jest mężem i ojcem. Prawdziwy człowiek orkiestra. Moje pierwsze zetknięcie z tą wielką osobowością miało miejsce kilka lat temu, kiedy to jedna z polskich stacji telewizyjnych zaczęła emitowanie jego programu – Hell’s Kitchen. Program mnie poraził, rozgromił i uzależnił od siebie. Myślę, że nie tylko mnie. Wraz ze mną, z równą pasją, oglądała go moja rodzina. Potem to już jakoś poleciało, kolejne programy, wywiady i przepisy podglądane na antenie i w sieci. A teraz… teraz uśmiechnęło się do mnie szczęście i sprowadziło najnowszą książkę kucharską mistrza w moje skromne progi. Aż się zarumieniłam...
W Pasji Smaku Gordon Ramsay zawarł przepisy na co dzień wykorzystywane w restauracji Aubergine. W tej restauracji Gordon nie musiał długo czekać na sukces. Już po roku od jej otwarcia otrzymała pierwszą gwiazdkę Michelina, a wkrótce potem posypały się kolejne wyróżnienia. Jednak to nie to, a raczej nie tylko to, świadczy o sukcesie Ramsaya. Oczekiwanie na stolik miesiąc – to się dopiero nazywa idealny wyznacznik sukcesu restauracji i szefa kuchni. Przynajmniej według mnie
Swoją Pasję Smaku autor podzielił na dziesięć zasadniczych rozdziałów, które poznajemy po zapoznaniu się z intrygującą Przedmową i Wprowadzeniem, w którym Ramsay pokrótce opisuje swoją drogę do kariery. Pasja Smaku swoją światową premierę miała w 1996 roku, więc już dobrych kilkanaście lat temu, jednak zawarte w niej informacje i przepisy są wciąż jak najbardziej aktualne. We Wprowadzeniu autor zawarł jedną szalenie ważną dla mnie kwestię, mianowicie przeliczniki miar i wag i które bardzo trudno. Dzięki temu moja kuchnia, moje gotowanie, stanie się zdecydowanie o wiele spokojniejsze, bo skończy się obawa, że jednak źle coś przeliczyłam. Pierwszy rozdział poradnika traktuje o Składnikach Bazowych. To prawdziwe kompendium podstaw gotowania. Buliony, sosy oraz dressingi przestają mieć przed czytelnikiem tajemnice. Każdy rozdział traktuje o odrębnej grupie dań, dzięki temu posiadamy coraz i większą i większą wiedzę na temat gotowania. Zupy, Przystawki, Makarony i risotta, Warzywa, Ryby i owoce morza, Mięso, dziczyzna i drób, Desery (mój ulubiony rozdział),Lody i sorbety, Garnirowanie, tak w skrócie, czysto spisowo, przedstawiają się kolejne przedstawiane przez Gordona Ramsaya grupy przepisów. Mnie osobiście zaczarowały „Suszone płatki truskawek”. Przepis na nie można znaleźć w rozdziale Garnirowanie. Nawet nie zdawałam sobie sprawy, jak łatwo zrobić niektóre, wydawałoby się bardzo skomplikowane, dania.
Książka jest doskonale zilustrowana. Każdy przepis poprzedzony jest krótkim wstępem autora. Każdy kolejny krok został precyzyjnie opisany. Znamy wielkości, temperatury i czasy wykonywania poszczególnych czynności. Gdy w jakimś daniu należy użyć jako podstawy innego dania, jest to wyraźnie zaznaczone. Ramsay wskazuje nawet stronę, na której wspomniany przepis można znaleźć. Na końcu poradnika znajduje się Słowniczek, w którym Gordon tłumaczy, co oznaczają poszczególne sformułowania użyte w książce. Dalej zamieszczono Listę dostawców, która dla nas, Polaków, jest raczej nieprzydatna, ale zapewne dla niejednego Anglika stanowi ważny element.
Osobiście jestem zachwycona tą książką kucharską i gorąco polecam Wam jej lekturę, jak i wykorzystanie w praktyce przytoczonych w niej przepisów.
Pasja moja… Pasja Ramsaya…
więcej Pokaż mimo to„Pasja smaku” Gordon Ramsay
wyd. Publicat
rok: 2011
str. 192
Ocena: 6/6
Wybitna, zdecydowanie WYBITNA. Ale… po kolei.
Gordon Ramsay to wychowany w Anglii Szkot i, według mnie, to właśnie wybuchowa mieszanka jego wychowania i pochodzenia uwarunkowała, że jest tym, kim jest. A jest genialnym szefem kuchni, utalentowanym i pełnym pasji. Na...