Uczta naszego życia

Tłumaczenie: Zofia Grudzińska
Wydawnictwo: Świat Książki
6,14 (29 ocen i 3 opinie) Zobacz oceny
10
1
9
1
8
2
7
11
6
6
5
4
4
1
3
1
2
1
1
1
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Keeping the feast
data wydania
liczba stron
256
język
polski
dodała
marpil

Paula Butturini i John Tagliabue, amerykańscy dziennikarze włoskiego pochodzenia, koniec lat 80. spędzili w Polsce, Czechosłowacji i Rumunii. Ona została pobita w Pradze podczas Aksamitnej Rewolucji, on został postrzelony w Bukareszcie, przygotowując materiał o upadku Ceausescu. Przeżył, lecz popadł w ciężką depresję. Paula wywiozła wówczas Johna do Rzymu, gdzie leczyła go czułością i......

Paula Butturini i John Tagliabue, amerykańscy dziennikarze włoskiego pochodzenia, koniec lat 80. spędzili w Polsce, Czechosłowacji i Rumunii. Ona została pobita w Pradze podczas Aksamitnej Rewolucji, on został postrzelony w Bukareszcie, przygotowując materiał o upadku Ceausescu. Przeżył, lecz popadł w ciężką depresję. Paula wywiozła wówczas Johna do Rzymu, gdzie leczyła go czułością i... dobrym jedzeniem – z pozytywnym skutkiem. Wzruszająca opowieść o wydobywaniu z rozpaczy, miłości, kuchni i kojącej atmosferze Włoch.

 

źródło opisu: Świat Książki, 2011

źródło okładki: www.swiatksiazki.pl

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 6520
allison | 2012-09-10
Przeczytana: 10 września 2012

Opowiedziana z pasją historia walki autorki o zdrowie męża, dziennikarza rannego w Rumunii i ciężko doświadczonego przez depresję.
Balsamem na rany duszy okazuje się wyjazd do Włoch - kraju, w którym małżonkowie poznali się i przeżyli najpiękniejsze lata na początku swojego związku.
Walka z chorobą nie jest jednak łatwa. Wymaga od żony wielu zabiegów, pomysłowości, a przede wszystkim cierpliwości.

Paula Butturini pięknie i przekonująco opowiada o przygotowywaniu i celebrowaniu posiłków, których smak, aromat i systematyczność wprowadzają powoli w życie jej mężczyzny ład i spokój. Jej samej także pomagają zmierzyć się z problemem, gdyż - jak pisze autorka - depresja pochłania nie tylko chorego, ale zamyka w więzieniu również jego bliskich.

"Uczta naszego życia" to nie tylko opowieść o walce z chorobą i szukaniu pocieszenia oraz szczęścia w codzienności i jej urokach. To również wielka pochwała prostej, ale smacznej kuchni, która zbliża ludzi do siebie i przypomina czasy dzieciństwa, gdy zapamiętuje się pierwsze charakterystyczne smaki i zapachy.

Autorka sporo miejsca poświęciła także swoim rodzicom i dziadkom oraz ich wpływie na własne życie. Niektóre wspomnienia są dramatyczne i bardzo smutne (np. relacje z matką, która również cierpiała na depresję), inne są pełne optymizmu i radości oraz humoru (np. opowieści o rodzinnej kuchni, pełnej tradycji włoskich oraz będącej nie zawsze udanym połączeniem italskich i amerykańskich smaków).

Polecam wszystkim miłośnikom południowych klimatów, a także tym, którzy lubią literaturę faktu. Proszę jednak pamiętać, by nie sięgać po tę książkę z pustym żołądkiem, bo opisy potraw, ich kuszącego wyglądu i zapachu bardzo pobudzają apetyt:).

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Abubaka

Książkę nabyłem w serwisie aukcyjnym za 6, 90 zł. w stanie idealnym (cena z okładki 35), w zestawie z brelokiem do kluczy - t.j. brelok był po pr...

zgłoś błąd zgłoś błąd