Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Głodne Kawałki. Kill Grill 2

Tłumaczenie: Wioletta Lamot
Wydawnictwo: W.A.B.
6,42 (86 ocen i 8 opinii) Zobacz oceny
10
2
9
4
8
14
7
20
6
26
5
15
4
1
3
2
2
1
1
1
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Nasty Bits. Collected Varietal Cuts, Usable Trim, Scraps, and Bone
data wydania
ISBN
978-83-7414-940-2
liczba stron
408
słowa kluczowe
kuchnia,
kategoria
literatura faktu
język
polski
dodała
asia

Autor bestsellerowego Kill Grilla, znany w Polsce gospodarz programów podróżniczo-kulinarnych, powraca w brawurowym stylu! Anthony Bourdain rozwija i kontynuuje rozważania ze swoich poprzednich książek, w tym Kill Grilla, opisuje wyprawy kulinarne i poznawanie potraw regionalnych, krytycznie odnosi się do różnych zjawisk związanych ze współczesną kuchnią. Pisze żywo i ironicznie, swoje teksty...

Autor bestsellerowego Kill Grilla, znany w Polsce gospodarz programów podróżniczo-kulinarnych, powraca w brawurowym stylu! Anthony Bourdain rozwija i kontynuuje rozważania ze swoich poprzednich książek, w tym Kill Grilla, opisuje wyprawy kulinarne i poznawanie potraw regionalnych, krytycznie odnosi się do różnych zjawisk związanych ze współczesną kuchnią. Pisze żywo i ironicznie, swoje teksty i przedstawione w nich wydarzenia traktuje z dużym dystansem. Z szacunkiem wspomina o zwykłych kucharzach oraz ich pracy, ale śmieje się z celebrity chefs, którzy już dawno zapomnieli, na czym polega gotowanie, gani telewizyjną pornografię kulinarną, wyzłośliwia się na temat amerykańskiej gastronomii. Wielbiciele jego programów telewizyjnych mogą szykować się na wspaniały ciąg dalszy!

 

źródło opisu: wab.com.pl

źródło okładki: wab.com.pl

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (227)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 3290
Garbaty-Aniol11 | 2015-04-09
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 09 kwietnia 2015

Tony jak zwykle nie zawodzi, jego pełne osobistych spostrzeżeń, podszytych delikatnym cynizmem, felietony czyta się z wypiekami. Opisuje co niesie branża restauracyjna, jej blaski i cienie, dorzucając swoje przemyślenia, często dość kąśliwe .To powinno być lekturą obowiązkową w każdej szkole gastronomicznej.Czeladniku, wiedz co Cię może czekać.
Jak dla mnie bomba.
Jedyne co mnie razi, to druga część tytułu, która nijak ma się do pierwowzoru i nijak do niego nie nawiązuje.
W zasadzie każda książka Bourdaina mogłaby nosić podtytuł Kill Grill, być może to dobry krok by zmusić czytelnika do sięgnięcia po kolejne, rewelacyjne tomy.Na mnie to zadziałało.

książek: 334
pokropce | 2014-11-22
Przeczytana: wrzesień 2014

Lubię programy pana Bourdain'a, oglądanie ich jest dla mnie świetną zabawą. Tego też spodziewam się po jego książce, a dostałam zbiór felietonów stricte związana ze sposobem gotowania, podziałem pracy na kuchni, kucharzach celebrytach i najdroższym sushi. Jestem rozczarowana, czytanie tej książki nie okazało się być świetną zabawą.

książek: 277
marika3333 | 2013-04-22
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 22 kwietnia 2013

Uwielbiam szczerość z jaką A. Bourdain opisuje swoje życie i życie szeroko pojętej gastronomii. Wreszcie coś autentycznego.
Moim zdaniem lepsza jest pierwsza część "Kill Grill", ale i tak warto przeczytać!

książek: 314
Beata | 2012-01-10
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 08 stycznia 2012

Nie polecam, książka ta jest adresowana na rynek amerykański. Pierwszą część przeczytałam z ogromnym zainteresowaniem, ale druga część jest ciężka i nudna.

książek: 369
macrac1068 | 2013-06-13
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 12 czerwca 2013

Śmiało mogę przyznać się do bycia fanem Anthony'ego-jego ciętego języka,bezkompromisowych opinii, szczerości i samokrytycyzmu, a nawet nienawiści do ignorantów kulinarnych (w tym wegetarian i ich pochodnych). Pierwszą książkę przeczytałem z kolejnym stopniem uwielbienia dla autora, z drugą niestety jest inaczej. O ile KILL GRILL był swego rodzaju autobiografią, tak GŁODNE KAWAŁKI są literacką formą jego programów TV , przeplatanych tylko osobistymi wątkami. Ktoś wcześniej stwierdził, że jest to książka skierowana tylko do Amerykanów. Trudno zupełnie krytykować taką recenzję, gdy wielokrotnie możemy czytać o kulinarnych gwiazdach USA lub lokalach w N.Y. (akurat ciekawy opis). Spotykamy się w tej książce w szczególności z restauracjami i potrawami z całego niemal świata, opisanymi wciąż ze specyficznym komentarzem autora. Ma to swój urok, ale to nie jest to. Ktoś, kto nie ma swoistego fioła na punkcie menu w knajpie, ten będzie na pewno znudzony i pewnie nawet nie doczyta książki do...

książek: 5
Marharytka | 2012-05-20
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 18 maja 2012

Pierwsza część mnie wciągnęła, druga niestety przez większość stronic nużyła... Co prawda znajdzie się parę opisanych zabawnych czy ciekawych historyjek i anegdotek, ale starcza tego ledwo na paręnaście stron. Reszta to takie odgrzewane kotlety, autor powtarza praktycznie to samo co napisał w części 1. No i wiele rozdziałów jest poświęconych opisywaniu knajp i barów Nowego Jorku, co dla polskiego czytacza bywa mało pasjonujące i przydatne... Słabe.

książek: 745
Marcin | 2014-01-09
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

kontynuacja Kill Grilla nadal świetna i pisana w stylu pełnego luzu i podejścia przez autora do swojego życia z duża dozą dystansu i ironii. Swietna tak samo dobra jak jego programy, bez cenzury mówi o tym co myśli !!!

książek: 357
fragola | 2013-03-28
Na półkach: Przeczytane

straszna....

książek: 294
Syl_wina | 2016-10-23
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
książek: 629
missbrodka | 2016-10-04
zobacz kolejne z 217 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd