Warzywa zjedz, mięso zostaw. Krótka historia wegetarianizmu
- Kategoria:
- popularnonaukowa
- Seria:
- ZROZUM
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Poznańskie
- Data wydania:
- 2022-09-28
- Data 1. wyd. pol.:
- 2022-09-28
- Liczba stron:
- 296
- Czas czytania
- 4 godz. 56 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788367324953
- Tagi:
- wegetarianizm
Czy dieta bezmięsna mogła przydać się Polakom w walce o niepodległość? Kto przywiózł tofu z Azji? Czy Indie rzeczywiście są najbardziej wegetariańskim państwem świata? Kto uważał, że dieta jarska była najlepsza już dla dawnych Słowian? Dla kogo wymyślono płatki kukurydziane?
Wegetarianie są wśród nas. I jest ich coraz więcej! Niejedzenie mięsa staje dziś coraz popularniejsze. Powody są różne: ekologiczne, etyczne czy zdrowotne. Obecnie mięsa nie je się z troski o zdrowie, klimat, dobrostan zwierząt. Ale czy zawsze tak było? Co kierowało pierwszymi osobami, które zdecydowały się przejść na dietę bezmięsną? I czy w ogóle wiadomo, kto był prekursorem wegetarianizmu?
Natalia Mętrak-Ruda, kulturoznawczyni i historyczka kulinariów, prowadzi nas przez zawiłą (a czasem całkiem zabawną) historię roślinnej kuchni, a także jej pierwszoplanowych i epizodycznych bohaterów. Autorka pokazuje, że w przeszłości za ideą niejedzenia zwierząt stały zupełnie inne motywacje niż dziś – nieraz decyzja ta wynikała z czynników religijnych lub ekonomicznych. I choć obecnie popularyzacja wegetarianizmu kojarzy się głównie z duchowością Wschodu i kontrkulturą, to kuchnia ta równie dużo zawdzięcza ruchom protestanckim. A także szalonym pomysłom dietetyków, dziwaków i hipochondryków. Dowiedz się, jaką drogę przebył wegetarianizm – od wysp antycznej Grecji do dzisiejszych najbardziej wykwintnych restauracji.
KSIĄŻKI DOBRE NIE TYLKO W TEORII!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 257
- 86
- 34
- 7
- 6
- 6
- 5
- 5
- 4
- 3
Opinia
„Żyjemy w czasach, w których wybory żywieniowe stały się niezwykle skomplikowane, po pierwsze ze względu na niemal nieskończenie wiele dostępnych nam produktów, po drugie zaś ze względu na ogromne znaczenie przypisywane naszym zwyczajom kulinarnym”, czyli „Warzywa zjedz, mięso zostaw".
Warzywa zjedz, mięso zostaw to już 19 książka z cyklu popularnonaukowego ZROZUM Wydawnictwa Poznańskiego. Jestem na bieżąco z tymi książkami i zawsze chętnie sięgam po kolejne tomy. Tym razem dostajemy powieść polskiej autorki — Natalii Mętrak-Rudej.
Wegetarianie są wśród nas. I jest ich coraz więcej! Niejedzenie mięsa staje dziś coraz popularniejsze. Powody są różne: ekologiczne, etyczne czy zdrowotne. Obecnie mięsa nie je się z troski o zdrowie, klimat, dobrostan zwierząt. Ale czy zawsze tak było? Co kierowało pierwszymi osobami, które zdecydowały się przejść na dietę bezmięsną? I czy w ogóle wiadomo, kto był prekursorem wegetarianizmu?
Natalia Mętrak-Ruda, kulturoznawczyni i historyczka kulinariów, prowadzi nas przez zawiłą (a czasem całkiem zabawną) historię roślinnej kuchni, a także jej pierwszoplanowych i epizodycznych bohaterów. Autorka pokazuje, że w przeszłości za ideą niejedzenia zwierząt stały zupełnie inne motywacje niż dziś – nieraz decyzja ta wynikała z czynników religijnych lub ekonomicznych. I choć obecnie popularyzacja wegetarianizmu kojarzy się głównie z duchowością Wschodu i kontrkulturą, to kuchnia ta równie dużo zawdzięcza ruchom protestanckim. A także szalonym pomysłom dietetyków, dziwaków i hipochondryków. Dowiedz się, jaką drogę przebył wegetarianizm – od wysp antycznej Grecji do dzisiejszych najbardziej wykwintnych restauracji.
Ta książka zapozna Was z początkami wegetarianizmu. Autorka przybliża kwestie kulturalne, ekonomiczne i zdrowotne rezygnacji z mięsa. Przygląda się społeczeństwu Wielkiej Brytanii oraz USA, gdzie coraz więcej osób przechodzi na wegetarianizm. Analizuje także zwyczaje żywieniowe z innych krajów. Książka jest naprawdę ciekawie napisana. Pełna artykułów, ciekawostek, fragmentów książek kucharskich czy też listów. Natalii Mętrak-Rudej udało się pokazać, jak na przestrzeni lat zmieniał się nasz jadłospis i sposób myślenia oraz postrzegania ekologii i zdrowia.
Myślę, że jest to idealna pozycja dla wszystkich zainteresowanych przejściem na wegetarianizm, ale i dla samego wegetarianina będzie również ciekawym kompendium wiedzy. Autorka ma lekki, gawędziarski styl, dzięki czemu książkę czyta się błyskawicznie. Jest ona nie tylko prawdziwą skarbnicą wiedzy, ale i też zbiorem ciekawostek i nieznanych mi dotąd faktów. A to wszystko jest przedstawione w sposób zrozumiały nawet dla osób, które na co dzień nie interesują się danym tematem. Dowiecie się z niej czy dieta bezmięsna mogła przydać się polakom w walce o niepodległość, dla kogo wymyślono płatki kukurydziane czy też które państwo jest najbardziej wegetariańskie.
„Żyjemy w czasach, w których wybory żywieniowe stały się niezwykle skomplikowane, po pierwsze ze względu na niemal nieskończenie wiele dostępnych nam produktów, po drugie zaś ze względu na ogromne znaczenie przypisywane naszym zwyczajom kulinarnym”, czyli „Warzywa zjedz, mięso zostaw".
więcej Pokaż mimo toWarzywa zjedz, mięso zostaw to już 19 książka z cyklu popularnonaukowego ZROZUM...