Mniej mięsa
Nie od dziś wiadomo, że nadmiar mięsa w diecie zwyczajnie nam szkodzi. Jak zmienić swoje nawyki żywieniowe i gdzie szukać inspiracji? W książce Mniej mięsa znajdują się fleksitariańskie przepisy dla całej rodziny. Autorka podkreśla, że warto we wszystkich działaniach zachować umiar i do ograniczania mięsa w diecie podchodzić zdroworozsądkowo. W kuchni Sylwii Majcher nikt nie zatęskni za schabowym czy mielonym – tu królują strączki, świeże warzywa i zioła. Znajdziesz tu także mnóstwo tipów i rozwiązań zero waste. Czy wiesz, że z wody po ciecierzycy możesz przygotować pyszny majonez? A skórki banana wykorzystać do pastowania butów? Przygotuj fleksitariański jadłospis dla siebie i swoich bliskich, by przekonać się, że częściowa rezygnacja z mięsa jest o wiele prostsza, niż ci się wydaje.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 35
- 27
- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Opinia
Takie pitu pitu.
Cały długi wstęp jest o mięsie. Najpierw długo o tym jakie mięso, kiedy i gdzie jadała rodzina autorki, i sama autorka, jakie mieso kupować, jak je przechowywać, jak je wybierać, jakie zamienniki kupować. Mięso mięso mięso.
O warzywach jest ledwo wspomniane. Warzywa i owoce są dobre, trzeba je jesć, ale to bardzo trudne, jak twierdzi autorka, więc opowiada o mięsie.
We wstępie wyjaśnia, że jej przepisy są proste i wystarczą do nich podstawowe sprzety kuchenne czyli piekarnik i blender kielichowy. Po czym od razu w pierwszym przepisie okazuje się, że potrzebna jest tez gofrownica.
Przepisy też są takie pitu pitu. To nie są przepisy roslinne, tylko przepisy z dodatkiem warzyw czy roslin. Np bierzemy troszke marchewki, tak na smak, mleko, mąkę, olej itd i robimy gofry, ktore przyozdabiamy plastrami szynki lub dzemem. Co w tym roslinnego?
Robimy mleko z wiorków kokosowych, kupujemy czarną sól i rozne dziwne rzeczy itd.
Ma to sens? Nie lepiej byłoby przede wszystkim stosować polskie/tutejsze warzywa i owoce i przyprawy/zioła.
Można zastosować czasem kumin czy paprykę, lubie i stosuję różne przyprawy -ale skoro, teoretycznie, w tej ksiązce "odchodzimy od mięsa w kierunku warzyw i owoców" i jest tu tyle napisane o śladzie węglowym -to może zamiast mleka z wiorków kokosowych (czasem konserwowanych siarką i przywozonych z daleka) zaproponować sok z marchewki, czy po prostu marchew z jabłkiem zblendowaną w tym blenderze kielichowym ze wstepu. Pyszne, proste, roślinne, polskie.
Takie pitu pitu.
więcej Pokaż mimo toCały długi wstęp jest o mięsie. Najpierw długo o tym jakie mięso, kiedy i gdzie jadała rodzina autorki, i sama autorka, jakie mieso kupować, jak je przechowywać, jak je wybierać, jakie zamienniki kupować. Mięso mięso mięso.
O warzywach jest ledwo wspomniane. Warzywa i owoce są dobre, trzeba je jesć, ale to bardzo trudne, jak twierdzi autorka, więc ...