Kto nam podkłada świnię?
- Kategoria:
- poradniki
- Tytuł oryginału:
- Wer hat das Rind zur Sau gemacht? Wie Lebensmittelskandale erfunden und benutzt werden
- Wydawnictwo:
- Znak Literanova
- Data wydania:
- 2016-04-18
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-04-18
- Liczba stron:
- 288
- Czas czytania
- 4 godz. 48 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324036219
- Tłumacz:
- Paulina Filippi-Lechowska
- Tagi:
- zdrowie dieta żywność
Pierwsza antydietetyczna książka w Polsce!
Przestałeś jeść frytki i czipsy, bo uwierzyłeś, że dostaniesz od nich raka?
Znów wydałeś kupę pieniędzy na jajka z eko hodowli, bo są zdrowsze od tych ze sklepu?
Stosujesz się do wszystkich rad speców od zdrowego żywienia, a wcale nie jesteś ani zdrowszy, ani szczęśliwszy?
Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na któreś z powyższych pytań, ta książka jest dla ciebie.
Udo Pollmer i jego team biorą na cel największe skandale żywnościowe ostatnich lat. Przyglądają się produkcji żywności, bio-certyfikatom, szczepionkom, chorobie szalonych krów i ptasiej grypie. Bazując na rzetelnych wynikach badań, które inni usiłują zamieść pod dywan, wyjaśniają, w jaki sposób wielkie koncerny manipulują informacjami i wykorzystują naszą niewiedzę.
To, że wszyscy płacimy za to zdrowiem, się dla nich nie liczy. Z pełną premedytacją podkładają nam świnię – i to bynajmniej nie taką, którą chcielibyśmy przerobić na schabowe.
Na szczęście Udo Pollmer - dyrektor Europejskiego Instytutu Żywienia i ceniony dietetyk - staje w naszym imieniu do walki o zdrowy rozsądek. A do tego uświadamia, że czasem lepiej i zdrowiej zjeść frytki z ketchupem, niż liść sałaty z eko upraw.
Bo nie ma nic złego w tym, że czasem zjemy coś, co lubimy!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 142
- 97
- 40
- 5
- 5
- 3
- 3
- 2
- 2
- 2
Opinia
Wiadomo od dawna, że wiedza stanowi ogromną wartość. Czy jednak w każdym przypadku jej nadmiar jest dla nas korzystny? Udo Pollmer, autor książki „Kto nam podkłada świnię?”, bezwzględnie rozprawia się z mitami na temat żywności i tak zwanego „zdrowego jedzenia”. Bierze także na warsztat największe afery żywnościowe ostatnich dekad.
Niestety, wniosek z lektury jest przerażający – wszyscy kłamią. Mimo swojego naukowego charakteru, książkę czyta się jak thriller medyczny. Autor wyciąga na światło dzienne liczne żywieniowe afery i dotyczące ich niepublikowane fakty, które miały miejsce na przestrzeni ostatnich lat. Włos jeży się na głowie przez cały czas czytania. Każda strona obfituje w prawdziwe „rewelacje” i nagle okazuje się, że, jak to w życiu bywa, każda branża ma swoje ciemne strony, a obracający się w niej ludzie dążą przede wszystkim do chronienia własnych interesów.
Książka „Kto nam podkłada świnię?” to z pewnością obowiązkowa pozycja dla wszystkich tych konsumentów, którzy pragną żyć świadomie. Zalecałabym jednak dużą dozę zdrowego rozsądku i „niepopadanie w paranoję”. W końcu, żeby żyć, trzeba jeść.
Słabą stroną książki jest jej mocne zakorzenienie w niemieckich realiach. Z jednej strony jest to naturalne, autor jest przecież Niemcem. Ale dla czytelników z innych krajów niektóre fragmenty mogą być niewiarygodne lub zwyczajnie mało interesujące. Wynika to pewnie z faktu, że niektóre niemieckie dyrektywy czy standardy dotyczące żywności mają się nijak do „naszych” i nie wszystkie „afery” miały u nas jednakowo mocny wydźwięk, przez co nie do końca jesteśmy w stanie faktycznie znaleźć jakieś odniesienie do sytuacji, jaką znamy. Dla niemieckiego czytelnika książka ta jest więc pewnie dużo bardziej szokująca.
Pozycja „Kto nam podkłada świnię?” wręcz zalewa czytelnika niewesołymi informacjami, nie daje żadnej recepty, za to pozostawia nas w niemym przerażeniu…
Wiadomo od dawna, że wiedza stanowi ogromną wartość. Czy jednak w każdym przypadku jej nadmiar jest dla nas korzystny? Udo Pollmer, autor książki „Kto nam podkłada świnię?”, bezwzględnie rozprawia się z mitami na temat żywności i tak zwanego „zdrowego jedzenia”. Bierze także na warsztat największe afery żywnościowe ostatnich dekad.
więcej Pokaż mimo toNiestety, wniosek z lektury jest...