Jakie wino masz w kieliszku? Rozpoznawanie i degustowanie win
64 str.
1 godz. 4 min.
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Which wine you have in your glass?
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Olesiejuk
- Data wydania:
- 2010-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2010-01-01
- Liczba stron:
- 64
- Czas czytania
- 1 godz. 4 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788376269191
- Tłumacz:
- Hanna Turczyn-Zalewska
- Tagi:
- wino alkohol kuchnia kulinaria poradnik
Odkryjmy różnicę między bordeaux a burgundem, nauczmy się dopasowywać wino do posiłku i wybierać najodpowiedniejsze trunki z restauracyjnej karty win. Oto zabawny, praktyczny przewodnik, dzięki któremu zawsze znajdziemy drogę w tym magicznym świecie.
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 9
- 5
- 5
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Jakie wino masz w kieliszku? Rozpoznawanie i degustowanie win
Dodaj cytat
Opinia
Czytałem wydanie polskie z 2012 roku, natomiast oryginalne anglojęzyczne pochodziło z 2005 roku. Miało format kwadratowy, twardą okładkę, śliskie kartki z kolorowymi zdjęciami – bardzo estetyczne wykonanie.
Główny podział przebiegał na wina białe i czerwone oraz zostały skrótowo przedstawione musujące, słodkie i wzmacniane. Jedną trzecią część książki stanowiły podstawowe porady co do przechowywania, serwowania, dopasowywania do posiłków, zamawiania w restauracji. Na końcu umieszczono krótki słowniczek pojęć i kilka adresów anglojęzycznych stron internetowych.
"Najprościej mówiąc, butelki z winem są jak nietoperze – nie lubią gorąca, światła ani zakłócania im spokoju. Dlatego piwnice są idealne (zarówno dla wina, jak i nietoperzy)".
"Przechowujmy butelki w pozycji leżącej – dzięki temu korek nie wysycha i jest szczelny".
"Idealna temperatura dla wina wynosi około 10 stopni C", natomiast dla czerwonego wina jest to 15 stopni C.
"Duże zmiany temperatury natychmiast zrujnują wino. Już lepiej trzymać je w miejscu nieco zbyt ciepłym, ale o stałej temperaturze, niż narażać je na temperaturowe jo-jo".
"Równie ważne jest podawanie wina w odpowiedniej temperaturze. Wina białe obowiązkowo trzeba schłodzić – ale bez przesady. Jeśli wino jest za zimne, nie będzie miało żadnego smaku, jeśli więc lodówka mocno chłodzi, wyjmijmy wino na pół godziny przed podaniem, żeby trochę się zregenerowało".
To mały, prosty poradnik, który warto mieć pod ręką – bardzo dobry dla początkujących degustatorów.
Do kompletu będą pasować dwie książeczki autorstwa Andre'a Domine:
"Białe wino", moja opinia https://lubimyczytac.pl/ksiazka/314323/biale-wino/opinia/62167821?#opinia62...
oraz "Czerwone wino", moja opinia https://lubimyczytac.pl/ksiazka/202095/czerwone-wino/opinia/62168699?#opini...
Czytałem wydanie polskie z 2012 roku, natomiast oryginalne anglojęzyczne pochodziło z 2005 roku. Miało format kwadratowy, twardą okładkę, śliskie kartki z kolorowymi zdjęciami – bardzo estetyczne wykonanie.
więcej Pokaż mimo toGłówny podział przebiegał na wina białe i czerwone oraz zostały skrótowo przedstawione musujące, słodkie i wzmacniane. Jedną trzecią część książki stanowiły podstawowe...