Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Storia della pasta in dieci piatti: Dai tortellini alla carbonara
- Wydawnictwo:
- Znak Koncept
- Data wydania:
- 2022-06-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2022-06-01
- Liczba stron:
- 304
- Czas czytania
- 5 godz. 4 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324084159
- Tłumacz:
- Mateusz Kłodecki
- Tagi:
- historia kuchni włoskiej kulinaria
Szczegóły
„Rozmowa o kuchni nie jest dziś we Włoszech czynnością ani niewinną, ani pozbawioną ryzyka”.
Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragu. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o „tradycyjnych” włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą?
Nakarmieni „jedynymi słusznymi” przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą.
Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino?
Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej.
Rozsiądź się wygodnie z talerzem pełnym pasta al pomodoro i posłuchaj historii o tym, dlaczego dozwolone jest jedzenie spaghetti z sosem bolońskim i co wspólnego z włoskimi daniami ma Meksyk.
Palce lizać!
Książka uhonorowana Premio Bancarella della Cucina.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 119
- 54
- 12
- 6
- 4
- 3
- 3
- 3
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary
Dodaj cytat
Opinia
Książka nie przypadnie do gustu tym, którzy pomylili ją z kolejnym kucharskim poradnikiem. To wręcz akademicka przeprawa przez tysiącletnie włoskiej podanej historii makaronu, pełna anegdot, opowieści i zaskakujących zwrotów akcji. A przede wszystkim piękny dowód na to, że kuchnia to żywy organizm i nie można jej zamknąć w zbiorze przepisów!
Książka nie przypadnie do gustu tym, którzy pomylili ją z kolejnym kucharskim poradnikiem. To wręcz akademicka przeprawa przez tysiącletnie włoskiej podanej historii makaronu, pełna anegdot, opowieści i zaskakujących zwrotów akcji. A przede wszystkim piękny dowód na to, że kuchnia to żywy organizm i nie można jej zamknąć w zbiorze przepisów!
Pokaż mimo to