Okładka książki Toksyczna pozytywność. Jak zachować zdrowy rozsądek w świecie ogarniętym obsesją bycia szczęśliwym autorstwa Whitney Goodman
Whitney Goodman Wydawnictwo: Filia Seria: Filia na faktach poradniki
poradniki
Filia na faktach
Toxic positivity: keeping it real in a world obsessed with being happy
2022-05-18
2022-01-01
9788381959872
Agnieszka Kalus
Czasami coś może wydawać się trudne, bo po prostu jest TRUDNE. A nie dlatego, że jesteś słaby lub zbyt wrażliwy.
Whitney Goodman @sitwithwhit

JAK ZACHOWAĆ ZDROWY ROZSĄDEK W ŚWIECIE OGARNIĘTYM OBSESJĄ BYCIA SZCZĘŚLIWYM.

TOKSYCZNA POZYTYWNOŚĆ TO NIE LISTA CYTATÓW. TO MODA NA UŚMIECHY I POZYTYWNE MYŚLENIE ZA WSZELKĄ CENĘ, WBREW TEMU, CO CZUJEMY.

Masz dość wszechobecnej presji bycia nieustannie szczęśliwym czy porad w stylu „spróbuj znaleźć coś pozytywnego w swojej sytuacji”? Nie możesz już patrzeć na memy typu „strefa dobrych wibracji” i „życie jest piękne”?
Chcesz po prostu być autentycznym? Ta książka jest dla Ciebie!
Każdego dnia jesteśmy poddawani presji, aby być pozytywnymi. Nieustannie wmawia się nam, że kluczem do szczęścia jest wyzbycie się negatywnych emocji. Nawet w obliczu choroby, straty, rozstania czy innych trudności, nie ma miejsca na wyrażanie prawdziwych uczuć.
A co, jeśli to właśnie ta wszechobecna pozytywność u wielu z nas jest przyczyną niepokoju, przygnębienia czy wypalenia?
W tym pokrzepiająco szczerym przewodniku uznana terapeutka Whitney Goodman przybliża najnowsze badania i zestawia je z konkretnymi przykładami oraz historiami pacjentów, które ukazują, jak szkodliwa dla nas jest toksyczna pozytywność.

POZWÓL SOBIE DOŚWIADCZAĆ TEGO, CO CZYNI NAS LUDŹMI – DOBREGO I ZŁEGO.

Kup Toksyczna pozytywność. Jak zachować zdrowy rozsądek w świecie ogarniętym obsesją bycia szczęśliwym w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Toksyczna pozytywność. Jak zachować zdrowy rozsądek w świecie ogarniętym obsesją bycia szczęśliwym

Opinie i dyskusje o książce Toksyczna pozytywność. Jak zachować zdrowy rozsądek w świecie ogarniętym obsesją bycia szczęśliwym

„Toksyczna pozytywność” to praktyczny przewodnik i poradnik, który zawiera przykłady z życia i badania. Dzięki nim można podjąć próbę zmiany podejścia do trudnych emocji i relacji. Autorka próbuje wyjaśnić, dlaczego wymuszone optymistyczne podejście do życia szkodzi. Książka uczy, jak akceptować trudne uczucia, wspierać innych i budować autentyczną odporność psychiczną. Zainteresował mnie ten temat i polecam.

Sięgnęłam z ciekawości jednak nie porwała mnie. Jakoś nie dowiedziałam się niczego nowego chociaż może komuś pomoże w dniu codziennym.

Książkę kupiłam bez większego przekonania, ale ostatecznie zrobiła na mnie dobre wrażenie. To wszystko prawda. Nie możemy odcinać się od siebie, od tego, co czujemy i udawać, że wszystko jest ok, jeśli nie jest. Wychodzenie z problemów nie polega na śmianiu się beztrosko i wmawianiu sobie setek afirmacji, które często wywołują efekt przeciwny do zamierzonego. Jesteśmy tylko ludźmi, przeżywamy zarówno dobre, jak i złe chwile i książka ta doskonale to pokazuje.

623 użytkowników ma tytuł Toksyczna pozytywność. Jak zachować zdrowy rozsądek w świecie ogarniętym obsesją bycia szczęśliwym na półkach głównych
79 użytkowników ma tytuł Toksyczna pozytywność. Jak zachować zdrowy rozsądek w świecie ogarniętym obsesją bycia szczęśliwym na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Toksyczna pozytywność. Jak zachować zdrowy rozsądek w świecie ogarniętym obsesją bycia szczęśliwym

Czytelnicy Toksyczna pozytywność. Jak zachować zdrowy rozsądek w świecie ogarniętym obsesją bycia szczęśliwym przeczytali również

Szwedzka sztuka kochania. O miłości i seksie na Północy Katarzyna Tubylewicz
Szwedzka sztuka kochania. O miłości i seksie na Północy
Katarzyna Tubylewicz
„Szwedzka sztuka kochania” okazuje się być nie aż tak bardzo odmienna od tego, jak kochają ludzie w innych częściach świata. To, co zdecydowanie odróżnia Szwecję i tak naprawdę jest, moim zdaniem, największą wartością tej książki, to pojawiająca się mimochodem, na drugim planie, opowieść o szwedzkiej tolerancji, dyskrecji i akceptacji prawa do wolności. Jakikolwiek mielibyśmy stosunek do zjawisk, które autorka przedstawia czytelnikowi w kolejnych wywiadach z przedstawicielkami i przedstawicielami różnych miłosnych konstelacji to również naszą akceptację, a nawet pewien podziw może budzić podkreślany przez wszystkich rozmówców przyjazny, a przynajmniej naturalny stosunek Szwedów do ich czasami bardzo niestandardowych związków. Rozmowy o tantrze, poliamorii, queerowych czy tęczowych rodzinach nie są w mojej opinii w najmniejszym stopniu kontrowersyjne. Za to największe zdziwienie i wewnętrzny opór wzbudził we mnie ostatni wywiad, z najbardziej standardową parą osób heteroseksualnych, które poznały się po prostu dość późno – w piątej i szóstej dekadzie życia. W wywiadzie zacytowane zostały ich... listy miłosne. Nie, nie, nie! Tego żadną miarą nie da się zaakceptować! Cała moja pracowicie wypielęgnowana tolerancja dla wszelakiej inności zniknęła w jednej chwili! Listów miłosnych publikować nie wolno! Kropka. :) A reportaże interesujące, zdjęcia trochę banalne, Pani Katarzyna Tubylewicz znakomita jako taktowna, zainteresowana i przyjazna rozmówczyni-wywiadowczyni.
Iksja - awatar Iksja
oceniła na610 dni temu
Polscy miliarderzy. Ich żony, dzieci, pieniądze Monika Sobień-Górska
Polscy miliarderzy. Ich żony, dzieci, pieniądze
Monika Sobień-Górska
Książka „Polscy miliarderzy. Ich żony, dzieci, pieniądze” odsłania kulisy życia najbogatszych Polaków – multimilionerów i miliarderów, którzy często pojawiają się w zestawieniach publikowanych przez „Forbes” czy „Wprost”. Choć autor nie ujawnia ich nazwisk, czytelnik może dowiedzieć się, jak wygląda codzienność tych ludzi, co ich motywuje do nieustannej ciężkiej pracy oraz jakie wartości są dla nich najważniejsze. Szczególny nacisk położono na relacje rodzinne – wiele wypowiedzi pochodzi od małżonek lub partnerek, co nadaje książce osobisty i często anegdotyczny charakter. Warto pamiętać, że przy tego typu reportażu należy brać poprawkę na subiektywizm przedstawionych historii. Narracje bywają wykrzywione przez emocje osób bliskich najbogatszym, które często zmagają się z trudnymi relacjami i uczuciami. Mimo to wyłania się z książki obraz osób niezwykle ambitnych, pochłoniętych przez chęć zarabiania i funkcjonujących w środowisku o wysokim poziomie konkurencji. Dla wielu z nich otwieranie i prowadzenie kolejnych biznesów stanowi sposób realizacji własnego ego oraz pasji. Jednym z najbardziej poruszających aspektów tej opowieści jest motyw samotności, która dotyka rodziny najbogatszych Polaków. Pomimo zapewnionego bytu materialnego na wiele pokoleń, często brakuje im czasu i obecności najbliższych, co w ostatecznym rozrachunku decyduje o jakości i szczęściu wspólnego życia. Książka skłania do refleksji nad tym, co tak naprawdę jest ważne w życiu oraz jak wielki wpływ na codzienność mają zarówno sukcesy, jak i ich cena.
Arek - awatar Arek
Czułość. Poradnik pozytywnego egoizmu Sophie Mort
Czułość. Poradnik pozytywnego egoizmu
Sophie Mort
Książka została napisana przez psycholożką z doświadczeniem, która dzieli się z czytelnikami metodami i technikami, które mają na celu wzmocnienie poczucia własnej wartości oraz nauczenie się asertywności. W przystępny sposób wprowadza w tematykę pozytywnego egoizmu, zachęcając do zadbania o siebie, swoje emocje i potrzeby, co w dzisiejszym świecie, pełnym stresu i zabiegania, jest niezwykle istotne. 🌱 Książka jest podzielona na kilka części, z których każda koncentruje się na innym aspekcie pozytywnego egoizmu. Dr Sophie nie tylko definiuje, czym jest pozytywny egoizm, ale także pokazuje, jak można go wdrożyć w codzienne życie. Jej podejście jest empatyczne i pełne zrozumienia, co sprawia, że czytelnik czuje się wysłuchany i zrozumiany.🩷 Jednym z największych atutów tej książki jest jej praktyczność. Autorka nie poprzestaje na teoretycznych rozważaniach, lecz proponuje szereg ćwiczeń i refleksji, które pomagają wprowadzić pozytywne zmiany w życie. Dzięki temu, mamy szansę na realną pracę nad sobą i wkroczenie na ścieżkę osobistego rozwoju ⭐ Książka porusza również ważne kwestie związane z relacjami międzyludzkimi. Autorka podkreśla, jak istotne jest dbanie o siebie oraz jak pozytywny egoizm może poprawić nasze kontakty z innymi ludźmi. Dzięki zrozumieniu swoich potrzeb i granic, możemy lepiej zrozumieć innych i budować zdrowsze, bardziej satysfakcjonujące relacje. 🙏🏻 W tej książce poznałam technikę ,,5.4.3.2.1" którą stosuję w sytuacjach stresowych. 🧘🏻‍♀️
Positive_mind - awatar Positive_mind
Jak być dobrym rodzicem? Małgorzata Gołota
Jak być dobrym rodzicem?
Małgorzata Gołota
W swojej książce „Jak być dobrym rodzicem?” Małgorzata Gołota nie daje gotowych recept, lecz zaprasza do głębokiej refleksji nad fundamentami relacji. Najważniejszą radą, która wybrzmiewa z każdej strony, jest przejście od modelu „tresury” i posłuszeństwa do modelu budowania więzi i zrozumienia. Autorka przekonuje, że zachowanie dziecka to jedynie wierzchołek góry lodowej – sygnał o niezaspokojonych potrzebach lub niedojrzałości układu nerwowego, a nie przejaw złośliwości. Zawartość i kluczowe filary Książka jest starannie skomponowanym przewodnikiem, który prowadzi nas przez najważniejsze aspekty współczesnej psychologii dziecka: Teoria więzi i bliskość: Gołota tłumaczy, jak bezpieczny styl przywiązania w dzieciństwie rzutuje na całe dorosłe życie. Biologia emocji: Fascynujące rozdziały o tym, jak rozwija się mózg dziecka, wyjaśniają, dlaczego maluchy nie potrafią jeszcze regulować swoich emocji i potrzebują w tym „zewnętrznego procesora” – czyli rodzica. Granice bez przemocy: Autorka pokazuje, jak stawiać granice z szacunkiem, rezygnując z kar i nagród na rzecz naturalnych konsekwencji i dialogu. Samoregulacja rodzica: To być może najcenniejszy fragment – analiza tego, jak nasze własne traumy i zmęczenie wpływają na to, jak reagujemy na płacz czy bunt dziecka. Dlaczego 8/10? Moja ocena to solidne 8/10. Gołota odczarowuje duszny klimat presji, w którym żyją współcześni rodzice. Zamiast kolejnego poradnika typu „jak uciszyć niemowlę w 5 minut”, dostajemy rzetelną wiedzę podaną z ogromną empatią. Największym plusem jest tu humanocentryzm – traktowanie dziecka jak pełnoprawnego człowieka, a nie projektu do zrealizowania. Jednak, aby być rzetelnym: te dwa brakujące punkty wynikają z faktu, że dla osób mocno siedzących w tematyce Rodzicielstwa Bliskości, wiele treści może wydać się powtórzeniem znanych już koncepcji. Książka jest raczej świetną syntezą dostępnej wiedzy niż rewolucyjnym odkryciem. Mimo to, sposób, w jaki Gołota łączy kropki, jest niezwykle klarowny i kojący. To lektura, która zamiast wywoływać poczucie winy, daje narzędzia do jego redukcji. Gołota przypomina, że „dobry rodzic” to nie ten, który nigdy nie krzyczy, ale ten, który potrafi wrócić do dziecka, przeprosić i naprawić relację. To książka, która uczy nas, jak być bardziej ludzkimi dla naszych dzieci i dla samych siebie.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na81 miesiąc temu

Cytaty z książki Toksyczna pozytywność. Jak zachować zdrowy rozsądek w świecie ogarniętym obsesją bycia szczęśliwym

Emocje nie mają nic wspólnego z intelektem. Nie da się ich przegnać siłą myślenia ani zaprzeczać ich istnieniu. Emocje nie zawsze mówią prawdę i czasami źle je interpretujemy, ale pojawiają się z jakiegoś konkretnego powodu. Wmawianie sobie, że nie powinieneś czegoś czuć, nie zmieni rzeczywistości.

Rozwiń
Whitney Goodman Toksyczna pozytywność. Jak zachować zdrowy rozsądek w świecie ogarniętym obsesją bycia szczęśliwym Zobacz więcej

Gdybyś nie czuł lęku, już zapewne byś nie żył. Gdybyś nie doświadczał smutku, nie wiedziałbyś, co jest dla ciebie ważne. Gdybyś nie narzekał, nic nigdy nie zmieniałoby się na lepsze.

Rozwiń