Blondynka na Językach - Włoski
- G+J
- 2011-03-23
- 2011-03-23
- 978-83-62343-61-4
- blondynka języki obce włoski nauka
To nie jest zwykły podręcznik do nauki języka obcego. Jest to kurs rozmawiania w języku obcym. Uczy mówienia i rozumienia. Zero gramatyki, zero wykuwania słówek, zero odmian czasowników, które trzeba na pamięć wbić sobie do głowy.
„Blondynka na językach” to kurs nauki języków obcych, oparty o zupełnie nową metodę uczenia. Powstała ona w oparciu o moje doświadczenia w nauce języków obcych. Bo pewnego dnia zorientowałam się, że języka obcego można się uczyć na zasadzie logicznej układanki.
Języka obcego można się nauczyć instynktownie – najpierw zapamiętać dane wyrażenia i zdania poprzez systematyczne powtarzanie ich na głos, a potem zgodnie z zasadą logiki budować z nich własne przykłady. Pomoże Ci w tym specjalnie zaprojektowana książka oraz płyta CD. Powodzenia!
Kurs inny niż wszystkie.
Mówiąc na głos nie mamy oporu przed rozmawianiem.
Bardzo dobrze opracowana płyta lektor mówi po polsku a my mamy czas żeby odpowiedzieć w innym języku, w drugiej części odwrotnie, najpierw słyszymy w języku obcym a później w ojczystym.
Słuchając systematycznie płyty bardzo szybko nowe zwroty wchodzą nam do głowy.
Miałam wiele kursów językowych ale ten moim zdaniem jest najlepszy dla ludzi chcących szybko i na podstawie logiki nauczyć się języka obcego. Raczej polecam go ludziom którzy znają już trochę język, maja jednak opory z mówieniem .
SŁUCHAJ często i regularnie, odpowiadaj na GŁOS a język sam zagości na stale w twojej głowie :)
Kurs inny niż wszystkie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUczymy się na zasadzie logicznej układanki (specjalnie zaprojektowana książka i płyta cd)
Mówiąc na głos nie mamy oporu przed rozmawianiem.
Słuchając systematycznie...
Książka do języków "inaczej" - autorka wyszła z założenia, że możemy nauczyć się danego języka intuicyjnie, pomijając tradycyjne "zakuwanie" słówek i uczenie się gramatyki. W książce występuje wiele zdań w obcym języku, które są przetłumaczone obok na polski. Te same zdania odtwarzane są z nagrania na płycie.
Ten tryb nauki nie przypadł mi do gustu. Zakuwałam całe zdania zamiast słówek. I mimo, że istnieją pewne wyrażenia w danych językach, które wymagają zapamiętania - i mam tego świadomość - to jednak wolę wiedzieć, gdzie konkretnie jest czasownik, a gdzie rzeczownik. Osobiście preferuję dokładnie wypisaną gramatykę, bo wiem potem, w jaki sposób mogę tworzyć inne zdania. Myślę, że kurs nadaje się bardziej dla ludzi, którzy z danym językiem są już dobrze zapoznani.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTen tryb nauki nie przypadł mi do gustu. Zakuwałam całe zdania...
Jak piszą, to nie jest zwykła książka do nauki języków. Mają rację.
Osobiście dopiero zaczynam przygodę z tym wspaniałym językiem, a książka jest dużą pomocą i urozmaiceniem, przy wkuwaniu regułek gramatyki.
Jak piszą, to nie jest zwykła książka do nauki języków. Mają rację.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ nim łatwo idzie mi zapamiętywanie nowych słów, zwrotów, całych zdań. Idealna dla osób początkujących, jak i zaawansowanych, które chcą popracować nad doskonaleniem języka włoskiego.
Nauka musi trwać :-)
Nauka musi trwać :-)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo pomocna...
A.
Bardzo pomocna...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA.
Niewielkich rozmiarów książka przeznaczona dla osób chcących nauczyć się języka włoskiego.
Kupiłam aby nauczyć się i poznać język włoski. Jestem kompletnym laikiem,jeżeli chodzi o te włoskie sprawy :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWedług mnie przyjazna dla czytelnika,pozbawiona "formalnej sztucznośći" i wszędobylskich zasad,czasów przeszłych/przyszłych etc.
Kolejny świetny kurs Pawlikowskiej, na który niecierpliwie czekałam. Idealny sposób na samodzielną powtórkę podstaw po latach i rozwinięcie swoich umiejętności. Stopień trudności jest stale podnoszony i składa się z pięciu poziomów. Integralną częścią książki jest płyta, podzielona zgodnie z rozdziałami w książce, dzięki której możemy poznać i ćwiczyć również wymowę, co podczas nauki języka obcego jest niezbędne! Rozdziały podzielone są tematycznie.
Książka zbudowana jest w ciekawy sposób - po lewej stronie znajdują się zdania polskie, a ich włoskie odpowiedniki po stronie prawej. Nauka polega na zakrywaniu prawej strony i głośne tłumaczenie zdań polskich na włoskie. Ja natomiast lubię w ramach powtórki po każdym rozdziale przerobić wszystkie zdania również w drugą stronę.
Na samym końcu znajduje się podręczny niezbędnik gramatyczny, w przypadku języka włoskiego niezbędny, np. ze względu na rodzajniki, z którymi trzeba uczyć się rzeczowników.
Gorąco polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUbolewam strasznie nad programem nauczania języków w szkole, bo uczy się nas gramatyki, nie rozmawia, a jedynie ciągle czegoś wymaga. Zamiast uczyć nas myśleć w danym języku strofuje się ciągłymi pracami klasowymi z kolejnych gramatycznych zagadnień. A przecież znanie choć jednej języka obcego to teraz podstawa. Nie tylko przydaje się w podróżach, ale też otwiera możliwości pracy za granicą.
Kiedy sięgałam po "Blondynkę na językach" nie sądziłam, że nauka może pójść tak sprawnie i przyjemnie. Beata Pawlikowska stworzyła cykl, który idealnie odzwierciedla to, jak chciałabym się uczyć języka - na logikę. Bo wkuwanie słówek i zasad gramatycznych nic nie daje, po jakimś czasie zapominamy. Jednak, kiedy mamy odpowiednie postawy możemy sami "tworzyć" w danym języku. A jakie to łatwe!
Przede mną jeszcze wiele pracy. Nie martwię się tym, bo kurs pani Pawlikowskiej sprawia, że z przyjemnością uczę się nowych słówek, próbuję tworzyć zdania i myśleć po włosku. Ten kurs językowy zasługuje na duże uznanie i warto po niego sięgnąć. Nie trzeba poświęcać dużo czasu na kolejne rozdziały. Jeśli masz dobrą pamięć każde 20 słówek zapamiętasz w 10 minut. Wystarczy powtarzać każdego dnia. Kiedy skończysz naukę pierwszego poziomu przed Tobą jeszcze cztery kolejne, każdy trochę trudniejszy. Książka zawiera załączoną płytę, z którą ćwiczyć będziesz wymowę. Nagrania skonstruowano tak, że między słówkami masz czas na wypowiedzenie go, a potem porównanie z lektorem. Dla tych, którzy chcą poznać gramatykę autorka stworzyła "Niezbędnik gramatyczny".
Zachęcam i polecam, bo warto! Nauka jest przyjemna, a efekty zadziwią niejednego z was!
Ubolewam strasznie nad programem nauczania języków w szkole, bo uczy się nas gramatyki, nie rozmawia, a jedynie ciągle czegoś wymaga. Zamiast uczyć nas myśleć w danym języku strofuje się ciągłymi pracami klasowymi z kolejnych gramatycznych zagadnień. A przecież znanie choć jednej języka obcego to teraz podstawa. Nie tylko przydaje się w podróżach, ale też otwiera możliwości...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka proponuje czytelnikowi naukę całych zdań na pamięć.Do książki dołączono płytę z nagraniami native speakera (Autorka czyta wersje polską).Osoby, które chcą opanować słownictwo ogólne, znajdą tu wiele dla siebie, a to co uznają za niepotrzebne, po prostu pominą. Należy jednak podkreślić, że zdecydowana większość materiału to uniwersalne, przydatne wyrażenia. Brawa dla Autorki!
Książka jest godna polecenia osobom początkującym. Niech jednak nikt nie da sie zwieść, że nauczy się z niej włoskiego bez solidnego wkuwania :)
Autorka proponuje czytelnikowi naukę całych zdań na pamięć.Do książki dołączono płytę z nagraniami native speakera (Autorka czyta wersje polską).Osoby, które chcą opanować słownictwo ogólne, znajdą tu wiele dla siebie, a to co uznają za niepotrzebne, po prostu pominą. Należy jednak podkreślić, że zdecydowana większość materiału to uniwersalne, przydatne wyrażenia. Brawa dla...