Płetwa rekina i syczuański pieprz. Słodko-kwaśny pamiętnik kulinarny z Chin

- Tytuł oryginału:
- Shark's fin and Sichuan pepper. A sweet-sour memoir of eating in China
- Data wydania:
- 2011-03-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2011-03-01
- Liczba stron:
- 356
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324723775
- Tłumacz:
- Joanna Hryniewska
- Wydawnictwo:
- Świat Książki
- Tagi:
- Chiny kuchnia chińska Syczuan kulinaria przepisy
- Tytuł oryginału:
- Shark's fin and Sichuan pepper. A sweet-sour memoir of eating in China
- Kategoria:
- biografia, autobiografia, pamiętnik
- Data wydania:
- 2011-03-01
- Liczba stron:
- 356
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324723775
- Tłumacz:
- Joanna Hryniewska
- Tagi:
- Chiny kuchnia chińska Syczuan kulinaria przepisy
Niezwykłe połączenie książki kulinarnej, podróżniczej i obyczajowej. Autorka, miłośniczka i znawczyni kuchni chińskiej, uchodzi za prawdziwego eksperta w tej dziedzinie. Mnóstwo barwnych anegdot, ciekawostek i przepisy: od popularnych makaronów z wieprzowiną i frutti di mare po... pieczonego węża. Jak pisze autorka: to także opowieść o młodej Brytyjce, która wyjechała do Chin i jadła wszystko, niekiedy z zaskakującymi konsekwencjami...
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Oficjalne recenzje
Chiny... od kuchni!
Kiedyś usłyszałam, że „Chińczycy zjedzą wszystko co ma nogi oprócz stołów i krzeseł” przyznam szczerze, że na dłuższy czas zniechęciło mnie to do próbowania chińskich potraw.
Jednak los tak chciał, że Chiny zawładnęły całym moim światem i postanowiłam poznać je również od strony kulinarnej. Oczywiście niezbędna w tym poznawaniu była książka Fuchsi Dunlop „Płetwa rekina i syczuański pieprz” czyli „Słodko kwaśny pamiętnik kulinarny z Chin”
Jak się okazało kuchni chińskiej lekceważyć nie można, zajmuje ona bardzo ważne miejsce w kulturze chińskiej „Stulecie po stuleciu literaci tworzyli eseje i poematy o rozkoszach podniebienia. Shu Xi, żyjący za czasów dynastii Jin, napisał rapsod opiewający makarony, zaś za rządów dynastii Tang poeta Du Fu rozpływał się nad rzecznymi rybami Syczuanu”.*
Chińczycy są dumni ze swojej kuchni i mają do tego pełne prawo. Z każdą przeczytaną stroną mój apetyt rósł, a umieszczone pomiędzy rozdziałami przepisy tylko go spotęgowały.
Świadczy to oczywiście o ogromnym talencie pisarskim Fuchsi, gdyż bardzo umiejętnie połączyła swoje wspomnienia z historią Chin oraz niekończącymi się instrukcjami kulinarnymi.
Zwiedziła ona całe mnóstwo zapleczy restauracji, a wszyscy uliczni sprzedawcy jedzenia na sam jej widok już się uśmiechali, bowiem wieść o Brytyjce interesującej się ich kuchnią szybko się rozprzestrzeniła.
Ciekawość autorki zaprowadziła ją niekiedy do bardzo kłopotliwych sytuacji, bo trzeba pamiętać, że obcokrajowiec wiecznie z notatnikiem w dłoni to na pewno spiskowiec przeciwko Chińskiej Republice Ludowej i zdarzało się, że policja dosłownie deptała Fuchsi po piętach. Jednak ona znalazła bardzo zabawne sposoby, aby panowie nie przeszkadzali jej w kulinarnym poznawaniu Chin.
Książka „Płetwa rekina i syczuański pieprz” jest przede wszystkim pamiętnikiem autorki z pobytu w Chinach. Zawiera jej pierwsze zaskoczenie chińską kuchnią w jednej z Hongkońskich restauracji: „Jaja roztaczały nikłą woń siarkowodoru. Z grzeczności skosztowałam, ale nieprzyjemny zapach przyprawił mnie o mdłości, niemal uniemożliwiając przełknięcie.”** aż do pełnej fascynacji kuchnią syczuańską, co zaowocowało wydaniem książki kucharskiej o tejże kuchni.
Zdecydowanie pamiętnik Fuchsi przeczytać powinien każdy kto chociaż w najmniejszym stopniu interesuje się kuchnią chińską.
Ja muszę już niestety kończyć pisanie, bo właśnie zabieram się do zjedzenia „Makaron dandan wg przepisu Laobana Xie”.***
Joanna Wicher
*str 194
**str 9
***strona 52
Popieram [ 9 ]
Oceny
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Płetwa rekina i syczuański pieprz. Słodko-kwaśny pamiętnik kulinarny z Chin
Dodaj cytat
Opinie [16]
Książka znakomita. Autorka sporo czasu spędził w Chinach poznając przede wszystkim kuchnię, ale także kulturę i historię tego kraju. Jestem pełna podziwu dla pasji z jaką to robiła. Książka zawiera niewiele przepisów, za to mnóstwo przemyśleń na temat wpływu uwarunkowań historycznych, geograficznych i społecznych na kuchnię w poszczególnych regionach Państwa Środka. Polecam...
więcejSmakowity kąsek dla wszystkich tych, którzy lubią podróże kulinarne. Dośkonałe, ciekawe źródło wiedzy o kuchni chińskiej. Ale uwaga: znajdziemy tu również takie przysmaki, o których chyba nie chcielibyśmy wiedzieć :). Chociaż wszyscy wiedzą, z czym się kojarzą Chiny...
Pokaż mimo toDogłębne studium kuchni chińskiej. Bardzo ciekawa i barwna lektura dla wszystkich lubujących się w poznawaniu światowych kultur kulinarnych.
Pokaż mimo toUważam siebie za smakosza, żeby nie powiedzieć wręcz żarłoka, a mimo to nie mam pojęcia, jakim cudem Fuchsii Dunlop udało się zjeść to wszystko, co opisała w książce. To naprawdę jest książka o jedzeniu, każda strona wybucha tu najróżniejszymi smakami, czasem kuszącymi, czasem całkowicie dziwacznymi. Zawsze wiedziałam, że serwowana w Polsce kuchnia chińska ma niewiele...
więcejTo naprawdę smakowita książkę. W głównej mierze zawdzięcza sie to sposobowi opisywania przez znawczynię tematu, osobę z Zachodu rozmiłowaną w kuchniach regionalnych Chin.
więcejTo jest dobra książka, bo kto chce poznać system wartości tamtych rejonów musi przede wszystkim zapoznać się z ich sztuką kulinarną. Dla Chińczyka pokarm to nie tylko paliwo dla organizmu. Tam się nie je,...
Jeżeli myślisz, że kuchnia chińska jest monotonna i składa się głównie ze smażonego ryżu lub makaronu, to zapraszam do lektury. Fuchsia Dunlop uczyła się gotować w syczuańskiej szkole, szlifowała swoje umiejętności w innych prowincjach Chin. Każda jej gastronomiczna eskapada obfitowała w nowe przepisy, inny sposób myślenia o kuchni, a także zmuszała do pokonywania własnych...
więcejJeśli ktoś interesuje się teorią kuchni, technicznymi niuansami, jej wpływem na historię kraju, na rozwój kultury to jest to książka właśnie dla niego. Autorka jest wybitną znawczynią tematu ale przede wszystkim zakochaną w chinach maniaczką. Co jest jak najbardziej na plus dla książki :)
Pokaż mimo toNie spodziewałam się, że można tyle kartek zapełnić tylko rozważaniami o jedzeniu i nie zanudzić czytelnika. Książki okołokulinarne lubię, ale ta poza wzmiankami o burzliwej historii Chin, traktuje tylko o jedzeniu. I jest świetna. Najbardziej przypadła mi do gustu pierwsza część książki- ta o pierwszym spotkaniu z kuchnią chińską i pierwszym nią zachwycie.
Pokaż mimo toO kuchni chińskiej - a raczej należałoby powiedzieć: o kuchniach chińskich - bez stereotypów (więc bez obliczonego na tanią sensację epatowania pieczonymi szczeniaczkami) ale też bez uprzedzeń (czyli o zachwytach nad fakturą gotowanych wołowych ścięgien oraz o tym, czy można zjeść wyciągniętą właśnie z ziemi dżdżownicę).
więcejDla wszystkich, którzy chcieliby dowiedzieć się...
Dla kogoś kto interesuje się kulturą Azji, a w szczególności jej kuchnią pozycja obowiązkowa. Zrozumiałem jak niewiele ma wspólnego prawdziwa chińska kuchnia z tym, co spotykamy na co dzień w Polsce.
Pokaż mimo to