Płetwa rekina i syczuański pieprz. Słodko-kwaśny pamiętnik kulinarny z Chin

Okładka książki Płetwa rekina i syczuański pieprz. Słodko-kwaśny pamiętnik kulinarny z Chin
Fuchsia Dunlop Wydawnictwo: Świat Książki biografia, autobiografia, pamiętnik
356 str. 5 godz. 56 min.
Kategoria:
biografia, autobiografia, pamiętnik
Tytuł oryginału:
Shark's fin and Sichuan pepper. A sweet-sour memoir of eating in China
Wydawnictwo:
Świat Książki
Data wydania:
2011-03-01
Data 1. wyd. pol.:
2011-03-01
Liczba stron:
356
Czas czytania
5 godz. 56 min.
Język:
polski
ISBN:
9788324723775
Tłumacz:
Joanna Hryniewska
Tagi:
Chiny kuchnia chińska Syczuan kulinaria przepisy
Dodaj do pakietu
Dodaj do pakietu

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Poczekaj, szukamy dla Ciebie najlepszych ofert

Pozostałe księgarnie

Informacja

Reklama
Reklama

Książki autora

Podobne książki

Reklama

Oficjalne recenzje i

Chiny... od kuchni!


Link do recenzji

644 116 1

Oceny

Średnia ocen
7,1 / 10
118 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
1591
657

Na półkach: ,

Książka znakomita. Autorka sporo czasu spędził w Chinach poznając przede wszystkim kuchnię, ale także kulturę i historię tego kraju. Jestem pełna podziwu dla pasji z jaką to robiła. Książka zawiera niewiele przepisów, za to mnóstwo przemyśleń na temat wpływu uwarunkowań historycznych, geograficznych i społecznych na kuchnię w poszczególnych regionach Państwa Środka. Polecam...

więcej Pokaż mimo to

avatar
864
101

Na półkach:

Smakowity kąsek dla wszystkich tych, którzy lubią podróże kulinarne. Dośkonałe, ciekawe źródło wiedzy o kuchni chińskiej. Ale uwaga: znajdziemy tu również takie przysmaki, o których chyba nie chcielibyśmy wiedzieć :). Chociaż wszyscy wiedzą, z czym się kojarzą Chiny...

Pokaż mimo to

avatar
1104
135

Na półkach: ,

Dogłębne studium kuchni chińskiej. Bardzo ciekawa i barwna lektura dla wszystkich lubujących się w poznawaniu światowych kultur kulinarnych.

Pokaż mimo to

Reklama
avatar
495
76

Na półkach: , ,

Uważam siebie za smakosza, żeby nie powiedzieć wręcz żarłoka, a mimo to nie mam pojęcia, jakim cudem Fuchsii Dunlop udało się zjeść to wszystko, co opisała w książce. To naprawdę jest książka o jedzeniu, każda strona wybucha tu najróżniejszymi smakami, czasem kuszącymi, czasem całkowicie dziwacznymi. Zawsze wiedziałam, że serwowana w Polsce kuchnia chińska ma niewiele...

więcej Pokaż mimo to

avatar
4277
863

Na półkach: , , , ,

To naprawdę smakowita książkę. W głównej mierze zawdzięcza sie to sposobowi opisywania przez znawczynię tematu, osobę z Zachodu rozmiłowaną w kuchniach regionalnych Chin.
To jest dobra książka, bo kto chce poznać system wartości tamtych rejonów musi przede wszystkim zapoznać się z ich sztuką kulinarną. Dla Chińczyka pokarm to nie tylko paliwo dla organizmu. Tam się nie je,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
761
94

Na półkach: , , ,

Jeżeli myślisz, że kuchnia chińska jest monotonna i składa się głównie ze smażonego ryżu lub makaronu, to zapraszam do lektury. Fuchsia Dunlop uczyła się gotować w syczuańskiej szkole, szlifowała swoje umiejętności w innych prowincjach Chin. Każda jej gastronomiczna eskapada obfitowała w nowe przepisy, inny sposób myślenia o kuchni, a także zmuszała do pokonywania własnych...

więcej Pokaż mimo to

avatar
142
71

Na półkach: ,

Jeśli ktoś interesuje się teorią kuchni, technicznymi niuansami, jej wpływem na historię kraju, na rozwój kultury to jest to książka właśnie dla niego. Autorka jest wybitną znawczynią tematu ale przede wszystkim zakochaną w chinach maniaczką. Co jest jak najbardziej na plus dla książki :)

Pokaż mimo to

avatar
143
1

Na półkach: , , ,

Nie spodziewałam się, że można tyle kartek zapełnić tylko rozważaniami o jedzeniu i nie zanudzić czytelnika. Książki okołokulinarne lubię, ale ta poza wzmiankami o burzliwej historii Chin, traktuje tylko o jedzeniu. I jest świetna. Najbardziej przypadła mi do gustu pierwsza część książki- ta o pierwszym spotkaniu z kuchnią chińską i pierwszym nią zachwycie.

Pokaż mimo to

avatar
679
49

Na półkach: ,

O kuchni chińskiej - a raczej należałoby powiedzieć: o kuchniach chińskich - bez stereotypów (więc bez obliczonego na tanią sensację epatowania pieczonymi szczeniaczkami) ale też bez uprzedzeń (czyli o zachwytach nad fakturą gotowanych wołowych ścięgien oraz o tym, czy można zjeść wyciągniętą właśnie z ziemi dżdżownicę).
Dla wszystkich, którzy chcieliby dowiedzieć się...

więcej Pokaż mimo to

avatar
505
15

Na półkach:

Dla kogoś kto interesuje się kulturą Azji, a w szczególności jej kuchnią pozycja obowiązkowa. Zrozumiałem jak niewiele ma wspólnego prawdziwa chińska kuchnia z tym, co spotykamy na co dzień w Polsce.

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    165
  • Przeczytane
    126
  • Posiadam
    82
  • Chiny
    11
  • Teraz czytam
    7
  • Azja
    5
  • Ulubione
    5
  • Chcę w prezencie
    5
  • 2012
    4
  • 2013
    4

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Płetwa rekina i syczuański pieprz. Słodko-kwaśny pamiętnik kulinarny z Chin


Reklama

Mogą Cię zainteresować

Przeczytaj także

zgłoś błąd