Wiedeń 1814. Jak pogromcy Napoleona, bawiąc się, ustalali kształt Europy

Okładka książki Wiedeń 1814. Jak pogromcy Napoleona, bawiąc się, ustalali kształt Europy autora David King, 9788375103083
David King Wydawnictwo: Rebis historia
historia
Vienna 1814 : how the conquerors of Napoleon made love, war, and peace at the Congress of Vienna
2009-01-01
2009-01-01
Norbert Radomski

Kup Wiedeń 1814. Jak pogromcy Napoleona, bawiąc się, ustalali kształt Europy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wiedeń 1814. Jak pogromcy Napoleona, bawiąc się, ustalali kształt Europy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wiedeń 1814. Jak pogromcy Napoleona, bawiąc się, ustalali kształt Europy

Książka ma tak naprawdę 420 stron, reszta to spis bardzo bogatej bibliografii. Muszę przyznać, że sięgałem po nią będąc laikiem w problematyce kongresu wiedeńskiego. Szczątkowo znałem losy Napoleona, jednak zaciekawiło mnie, jak faktycznie był ustalany porządek świata i przede wszystkim Europy po pokonaniu go. Ku mojemu zaskoczeniu w rytmie biesiad, intryg i romansów ustalano kształt przyszłych mocarstw i mniejszych państwa. Zupełnie też nie posiadałem wiedzy - nie wiem dlaczego - o kolejnych wojażach Napoleona po powrocie z pierwszej wyspy. Książka jest aktualnie chyba droga, ale warto kupić. Mi udało się wypożyczyć z biblioteki wojewódzkiej.

Muszę napisać o dwóch książkach jednocześnie . Poza "Paryżem"..podobne odczucia mam po lekturze "Wiednia 1814". Świetnie napisane- dziś styl sensacyjno-powieściowy gwarantuje masowych czytelników ( któż przeczytał REWELACYJNĄ trylogię Barudela " Kultura materialna gospodarka i kapitalizm XV-XVII wiek" :). Wracając, mam dwa spostrzeżenia: zadziwiające jak losami świata mogą kierować ludzkie ułomności- zauroczenie księżną Żagańską w Wiedniu, czy grypa Wilsona , który zleca coś sekretarzowi, który nie lubi sekretarza z innej delegacji itp.... Drugie: podczas tych konferencji jeszcze "grube trójki i czwórki" musiały się liczyć z innymi państwami dopuszczając je do negocjacji. Od czasów II wojny trzech smutnych panów rządziło światem a dziś? Dla historyków obowiązkowe lektury. Historia się niby nie zmienia ale okazuje się , że odkrywając nowe źródła widać sprawy z innej perspektywy.

Rewelacyjna książka. Długo leżała na mojej półce zanim zdecydowałem się na jej przeczytanie, tak trochę przez przypadek – akurat swoim rozmiarem pasowała do czasu jaki mogłem poświęcić na czytanie. Zacząłem i natrafiłem na „miłość od pierwszej strony”.
Nie jest to książka typowo naukowo-historyczna, ale jest to akurat jej ogromnym plusem, ponieważ z poszanowaniem źródeł próbuje zrekonstruować wydarzenia jakie działy się na Kongresie Wiedeńskim i wokół niego. A działo się naprawdę wiele. Wielka polityka prowadzona na niezliczonych nieformalnych spotkaniach, balach, kolacjach, polowaniach, gdzie niedomówienia zastępowały precyzję negocjacji, a celem był zwyczajny podział łupów po pokonanym Napoleonie.
Książka kapitalnie charakteryzuje sylwetki głównych negocjatorów, ich siłę i słabostki. Stanowi dla mnie potwierdzenie jak wielką rolę w polityce i szerzej w sprawach zawodowych ogrywają motywy personale. Ile decyzji jest podjętych z miłości i zazdrości. Po lekturze zostałem wielkim admiratorem francuskiego ministra spraw zagranicznych Talleyranda – reprezentował mocarstwo, które przegrało, ale potrafił przekuć to na zwycięstwo i gdyby nie powrót Napoleona z Elby i jego słynne 100 dni cieszyłby się w pełni z owoców swojego sukcesu.

161 użytkowników ma tytuł Wiedeń 1814. Jak pogromcy Napoleona, bawiąc się, ustalali kształt Europy na półkach głównych
56 użytkowników ma tytuł Wiedeń 1814. Jak pogromcy Napoleona, bawiąc się, ustalali kształt Europy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wiedeń 1814. Jak pogromcy Napoleona, bawiąc się, ustalali kształt Europy

Cytaty z książki Wiedeń 1814. Jak pogromcy Napoleona, bawiąc się, ustalali kształt Europy

Ciekawostki historyczne