Polacy w Wehrmachcie

978-83-08-04494-0

Kup Polacy w Wehrmachcie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Polacy w Wehrmachcie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Polacy w Wehrmachcie

Bardzo dobra książka ukazująca niełatwe losy polskich mieszkańców Górnegośląska.

Bardzo interesująca książka i bardzo ciekawie napisana. Godna polecenia każdemu kto interesuje się historią Polski lub historią drugiej wojny światowej.
Byłoby dobrze, aby w świadomości społecznej, w całym kraju a nie tylko, w kilku regionach zaczęto postrzegać służbę w Wehrmachcie nie jako wybór (z pewnymi wyjątkami oczywiście) ale konieczność, zbliżoną do tej przed jaką stawali Polacy w przeddzień wybuchu chociażby powstania styczniowego.

Polacy w armii III Rzeszy i walczący po stronie Hitlera podczas II Wojny Światowej to w dalszym ciągu u nas temat tabu, często spłaszczany do "dziadka z Wehrmachtu" i volksdeutscha-zdrajcy zapatrzonego na narodowosocjalistyczną wizję świata, w którym panuje tylko rasa aryjskich panów. Tymczasem książka obala parę - nadal utrzymujących - mitów. Pierwszym jest w ogóle obecność Polaków w Wehrmachcie, drugim - skala tej obecności. Książkę naprawdę warto przeczytać, tym bardziej, że Autor nie skupił się tylko suchym przytoczeniu faktów, ale podjął się również tematu m.in. postaw Polaków w armii niemieckiej, odwołując się tutaj do listów i wspomnień żołnierzy. Wydaje się jednak, że kilka wątków mogłoby być bardziej rozwiniętych, np. późniejsze losy żołnierzy w okresie PRL, ale z drugiej strony tenże wątek na dobrą sprawę zasługiwałby na osobną publikację. Polecam.

281 użytkowników ma tytuł Polacy w Wehrmachcie na półkach głównych
48 użytkowników ma tytuł Polacy w Wehrmachcie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Polacy w Wehrmachcie

Ryszard Kaczmarek
Ryszard Kaczmarek
historyk, profesor w dziedzinie nauk humanistycznych (tytuł naukowy profesora nadany postanowieniem Prezydenta RP z 30 czerwca 2008) samodzielny pracownik nauki z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, badacz dziejów Górnego Śląska w XIX wieku i XX wieku, a w szczególności ziemi pszczyńskiej. Ukończył III Liceum Ogólnokształcące im. Bolesława Prusa w Sosnowcu. Studia magisterskie ukończył na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Stypendysta Fundacji Friedricha Eberta i Konferenz der Wissenschaftlichen Akademien. W 1991 odbył staż naukowy w Instytucie im. Herdera w Marburgu, w latach 1996–1997 staż naukowy w Institut für Osteuropäische Geschichte Uniwersytetu w Tybindze; w 2004 Fundacja Lanckorońskich – badania naukowe w Archiv der Republik in Wien. Koordynator współpracy w ramach programu Socrates/Erasmus z uniwersytetami w: Bonn (RFN) i Graz (Austria). Pobyt na licznych kwerendach archiwalnych i bibliotecznych oraz konferencjach naukowych w: Niemczech, Francji, Austrii, Słowacji i CSR.

Cytaty z książki Polacy w Wehrmachcie

Dodaj cytat z książki Polacy w Wehrmachcie