Cudnów 1660

- Historyczne Bitwy
- Bellona
- 2008-01-01
- 2008-01-01
- wojskowość staropolska wojny z Rosją
"Padł sygnał do ataku i wszystkie oddziały polskie, zarówno jazda, jak i piechota, ruszyły natychmiast pod górę w stronę taboru kozackiego. Armaty nieprzyjaciela zagrzmiały ze zdwojona siłą, żłobiąc wyrwy w oddziałach koronnych. Piechota kozacka zasypywała żołnierzy gradem pocisków, powodując spore ubytki w szeregach polskich. Zapał i determinacja atakujących była jednak tak duża, że nawet lżej ranni nie chcieli wycofać się z walki i na równi ze zdrowymi wdzierali się pod górę." Prezentacja działań wojennych pod Cudnowem, trwających od 27 września do 3 listopada 1660 r., podczas wojny polsko-rosyjskiej w latach 1654-1667. W wyniku kapitulacji Kozaków pod Cudnowem podpisano z nimi ugodę (tzw. cudnowską).
Wielki plus dla autora to brak historii konfliktów polsko-moskiewskich w pierwszych rozdziałach książki, a jedynie krótkie omówienie konfliktu z lat 1654-60 na ukraińskim froncie i skupienie się od na wyprawie cudnowskiej.
Bardzo dobre pióro, szczegółowy przebieg kampanii i najważniejszych bitew. Książka zakończona jest merytorycznym podsumowaniem i oceną operacji Lubomirskiego bez dodatkowych rozważań o późniejszych wydarzeniach.
więcej Pokaż mimo toBardzo dobre pióro, szczegółowy przebieg kampanii i najważniejszych bitew. Książka zakończona jest merytorycznym podsumowaniem i oceną operacji...
Bardzo przyjemny, łatwy w odbiorze język autora. Opis zmagań pod Lubarem-Cudnowem-Słobodyszczami bardzo plastyczny i bogaty w szczegóły. Jedyną większą wadą tej pozycji to fatalne mapy, nie tylko bardzo "umowne", co wręcz zupełnie nie korespondujące z treścią książki.
Pokaż mimo toDobrze się czyta. Autor przedstawił temat w przystępny sposób. Mamy również teksty źródłowe co jakiś czas. Zwięźle i konkretnie napisany epilog.
Polecam zainteresowanym tematem.
Pokaż mimo toPolecam zainteresowanym tematem.
Zwycięstwo w bitwie pod Cudnowem to wydarzenie o którym powinien wiedzieć każdy fan historii Polski. W 1660 na polach Cudnowa i Słobodyszcz 30 000 armia koronna, wspierana przez kilkanaście tysięcy Kozaków i Tatarów, osaczyła 50 000 armię moskiewską. Kiedy głównodowodzący polskimi siłami hetmani Potocki i Lubomirski dowiedzieli się o przybyciu 40 000 armii kozackiej, podzielili swoje siły i osaczyli obie armie, zmuszając je do kapitulacji. O tym niezwykłym wyczynie skoncentrowana jest książka R. Romańskiego. Autor nie rozdrabnia się zbytnio w kontekst polityczny, od razu rzucając czytelnika w wir walki. Tekst ten jest jasny, ciekawy i bogato uzupełniony tekstami źródłowymi. Brakuje w nim jednak dobrego opisu walczących armii. Wprawdzie czytanie po raz kolejny o uzbrojeniu i taktyce armii koronnej nie miałoby sensu, ale dokładne rozpisanie składu pułków, najlepiej w formie aneksu, jest już standardem w pozycjach tego typu. Jeszcze większym niedopatrzeniem jest brak opisu, choćby skróconego, strony moskiewskiej, który w tej pozycji ogranicza się do kilku zdań. Jeszcze większym problemem jest brak mapy Ukrainy, co znacznie utrudniało zrozumienie przebiegu odwrotu Szeremietiewa i jego armii.
Reasumując, książka ,,Cudnów 1660" to pozycja przyzwoita, jednak w serii ,,Historyczne bitwy" jest wiele lepszych książek poświęconych bardzo podobnej tematyce.
więcej Pokaż mimo toPorządnie i ciekawie napisana. Czytanie takich książek to przyjemność.
Porządnie i ciekawie napisana. Czytanie takich książek to przyjemność.