Kamizelka
- klasyka
- 2012-01-01
- Lektura z opracowaniem
- Śmierć Los Miłość Uczucia
Co zrobić gdy ma umrzeć ukochana osoba. Okłamywać ją czy jej o tym powiedzieć. Żadne rozwiązanie nie będzie idealne, ale na coś trzeba się zdecydować. Krótka nowela mówi nam o sile uczuć i o nieuchronności losu.
Dodaj książkę do biblioteczki
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Człowiek miewa w życiu takie chwile, że lubi otaczać się przedmiotami, które przypominają smutek.
Któż jednak powie, że za tymi chmurami nie ma słońca?
Dziś patrząc na starą kamizelkę widzę, że nad jej ściągaczami pracowały dwie osoby. Pan — co dzień posuwał sprzączkę, ażeby uspokoić żonę, a pa...
RozwińMogą Cię również zainteresować
Opinie [479]
6/10
więcej"Kamizelka" uznawana jest za arcydzieło polskiej i światowej nowelistyki głównie za zastosowanie słynnej teorii sokoła, gdzie tytułowa kamizelka stanowi główny motyw utworu, wokół którego zbudowana jest cała fabuła z puentą.
Wydaje mi się, że jak na tak krótki utwór "Kamizelka" jest dość chaotyczna, bowiem najpierw czytelnik poznaje bezimiennego narratora będącego w...
Nowela opisująca wzruszająca, a jednocześnie przyziemną małżeńską miłość. Ostatnio polubiłem tego typu bardzo krótkie, lecz przepełnione treścią utwory. Polecam.
Pokaż mimo toNowela opisuje pewien etap w życiu ubogiego warszawskiego małżeństwa: mężczyzna ciężko zachorował, jednak zarówno on jak i ona, usiłują przekuć smutek w radość. Okłamują siebie nawzajem w kwestii stanu chorego, mierząc zdrowie za pomocą dopasowania kamizelki do ciała jej właściciela. Opięta oznaczać będzie, że mąż wraca do zdrowia, jednak gdy zrobi się luźniejsza - że...
więcejJeśli ktoś mnie pyta czym jest miłość, odsyłam go do "Kamizelki".
Pokaż mimo toUwielbiam "Kamizelkę".
Pokaż mimo toOdświeżam ją raz w roku i za każdym razem wywołuje we mnie takie same emocje.
Pierwszy raz w życiu przesłuchałam ją w formie audiobooka. To była świetna zabawa.
Krótko. I może dlatego "Kamizelka" to poezja życia.
Pokaż mimo toPo "Kamizelkę" sięgnąłem po wielu latach ponownie, mimo że pamiętałem zakończenie. Chciałem się przekonać, czy inaczej ją zinterpretuję niż wtedy, kiedy byłem dzieckiem
więcejCo mi się podobało:
-każde słowo w tej nowelce ma znaczenie
-czytelnik czuję, że śmierć czai się za każdym zdaniem
-zakończenie. Do teraz nie wiem czy Bolesław Prus wierzył w życie po śmierci ale to...
Krótka nowela, ale jakże wartościowa i piękna. Płakałam jak głupia.
Pokaż mimo toKrótko i na temat, z przekazem trafiającym prosto w serce. Piękna historia miłości dwojga ludzi, wzajemnie się o siebie troszczących. Takie lektury pozostają w pamięci. 8/10
Pokaż mimo toKłamstwo w miłości, nigdy bym nie przystała. Ale po poznaniu tej książki wiem, że zrobiłabym tak samo... książka opowiada o prawdziwej miłości nade wszystko