Życie towarzyskie mózgu. 21 powodów, by być z ludźmi.

- Życie towarzyskie mózgu. 21 powodów, by być z ludźmi
- Burda Książki
- mózg psychologia społeczna psychologia relacje międzyludzkie ludzie
- Życie towarzyskie mózgu. 21 powodów, by być z ludźmi
- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- mózg psychologia społeczna psychologia relacje międzyludzkie ludzie
Wydaje się, że mózg to nieczuła maszyna do liczenia – biologiczny komputer. Nic bardziej mylnego! Mózg jest bardzo towarzyski, emocjonalny i prospołeczny. Mózg lubi się śmiać, plotkować, spotykać ze znajomymi i budować więzi. Mózg jest w najlepszej formie, gdy otaczają go… inne, życzliwe mózgi. Nauka to potwierdza na wiele sposobów. Lekarze, psychologowie, neuronaukowcy, a nawet ekonomiści są zgodni: człowiek to istota społeczna, empatyczna i altruistyczna.
Z tej książki dowiesz się m.in., że:
- życzliwe kontakty międzyludzkie to klucz do zdrowia, szczęścia i długowieczności,
- przyjaźnie są bezcenne, więzi rodzinne konieczne, a znajomości bardzo pomocne,
- kawa z przyjaciółką to nie strata czasu, ale inwestycja w dobrostan (twój i jej),
- wspólny śmiech, przytulanie i wygłupy to lek na stres od Matki Natury,
- a pomocna dłoń sprawia, że wspinaczka pod górę (prawdziwą i metaforyczną) staje się lżejsza.
Wszyscy to do pewnego stopnia wiemy, ale warto to sobie jeszcze raz jasno powiedzieć: człowiek potrzebuje innych. I nawet jeśli uważasz się za osobę w pełni samowystarczalną i nietowarzyską, twój mózg ma na ten temat zupełnie inne zdanie.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dodaj cytat z książki Życie towarzyskie mózgu. 21 powodów, by być z ludźmi.
Dodaj cytat
Opinie [2]
W gruncie rzeczy to jest ciekawa książka ale napisana tak strasznie nudno... Autorka przytacza po prostu dziesiątki różnych badań - jedne ciekawe, inne mniej ale sam sposób przedstawiania ich - mordęga. Wyłącznie dla wytrwałych. Mnie ta książka usypiała każdego wieczora kiedy po nią sięgałam. A szkoda, bo temat ciekawy.
Pokaż mimo toAutorka osiągnęła to, co rzadko udaje się twórcom literatury popularnonaukowej - znalazła równowagę między przystępnością treści a rzetelnością naukową. Z jednej strony mamy więc dobrze napisany, angażujący tekst, niepozbawiony przykładów z życia codziennego i humoru, z drugiej zaś solidne opracowanie badań zgłębiających funkcjonowanie mózgu w kontekście biologii, ewolucji,...