Na własne ryzyko. Ukryte asymetrie w codziennym życiu

Okładka książki Na własne ryzyko. Ukryte asymetrie w codziennym życiu autorstwa Nassim Nicholas Taleb
Nassim Nicholas Taleb Wydawnictwo: Zysk i S-ka popularnonaukowa
popularnonaukowa
Skin in the Game: Hidden Asymmetries in Daily Life
2020-06-09
2019-06-04
2018-02-27
9788382020229
Alicja Unterschuetz, Maciej Krzak
Intrygująca książka jednego z najbardziej znanych ekonomistów na świecie, która podważa nasze przekonania na temat ryzyka i korzyści, polityki i religii, finansów i osobistej odpowiedzialności

W swojej najbardziej jak dotąd prowokacyjnej książce jeden z czołowych myślicieli naszych czasów definiuje na nowo, co to znaczy zrozumieć świat, odnieść sukces w zawodzie, współtworzyć rzetelne i sprawiedliwe społeczeństwo, umieć wykrywać nonsensy i wpływać na innych. Powołując się na przykłady od Hammurabiego do Seneki, od giganta Anteusza po Donalda Trumpa, Nassim Nicholas Taleb pokazuje, jak gotowość do zaakceptowania ryzyka własnego stanowi niezbędny atrybut bohaterów, świętych i ludzi odnoszących sukcesy we wszystkich dziedzinach życia. Autor, w sposób jak zawsze jednocześnie przystępny i obrazoburczy, rzuca wyzwanie wielowiekowym przekonaniom na temat cnót tych, którzy stoją na czele wojskowych interwencji, dokonują inwestycji finansowych oraz promują religijne wyznania.

„Głos najbardziej proroczy ze wszystkich. . . Taleb jest prawdziwie wybitnym filozofem. . . kimś, kto jest w stanie zmienić nasz sposób postrzegania struktury świata - dzięki sile, oryginalności i prawdziwości swoich idei".

John Gray, GQ

Kup Na własne ryzyko. Ukryte asymetrie w codziennym życiu w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Na własne ryzyko. Ukryte asymetrie w codziennym życiu

1444 1437

Oceny książki Na własne ryzyko. Ukryte asymetrie w codziennym życiu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Na własne ryzyko. Ukryte asymetrie w codziennym życiu

Kolejna pozycja z serii "Incerto". Świetna książka!
Pan Taleb jest współczesnym filozofem. Jak mało kto potrafi w przystępny sposób opisać skomplikowane i złożone zagadnienia.
Przytacza wiele przykładów.
Jeśli ktoś nie czytał wcześniejszych książek tego autora, to ostrzegam. Pan Taleb nie bierze jeńców. Ma cięty język. Nie wszystkim może się to podobać, jednak do mnie trafia całkowicie. Zdecydowanie polecam!

Kolejna pozycja z serii "Incerto". Świetna książka!
Przytacza wiele przykładów.

Taleb w swoim stylu opowiada o swoich przemyśleniach. Nie brakuje grubego Tonego i sztangi.

Kolejna książka w której Taleb puszy się swoim ego i inteligencją nie dochodząc do konstruktywnych dla czytelnika wniosków. Unikać jej.

1044 użytkowników ma tytuł Na własne ryzyko. Ukryte asymetrie w codziennym życiu na półkach głównych
104 użytkowników ma tytuł Na własne ryzyko. Ukryte asymetrie w codziennym życiu na półkach dodatkowych

Nassim Nicholas Taleb
Nassim Nicholas Taleb
(ur. 1960 rok przybliżony) – amerykański ekonomista, filozof i trader pochodzenia libańskiego. Magister nauk przyrodniczych i doktor zarządzania. W swoich pracach skupia się na zagadnieniach prawdopodobieństwa, przypadkowości i niepewności. Obecnie profesor Uniwersytetu Nowojorskiego (NYU)[1]. Autor bestsellerów Czarny Łabędź. O skutkach nieprzewidywalnych zdarzeń oraz Antykruchość. O rzeczach, którym służą wstrząsy.

Pułapki myślenia. O myśleniu szybkim i wolnym Daniel Kahneman
Pułapki myślenia. O myśleniu szybkim i wolnym
Daniel Kahneman
Nie jest to książka łatwa. Nie jest to książka doskonała. Jest to jednak książka zmieniająca pogląd na siebie samego i ludzi wokół. Ideą książki jest myśl, że ludzie nie są głupi, tylko świat jest złożony. Na codzień wydaje nam się, że jesteśmy w stanie objąć go rozumem, ale to wszystko dzięki budowanej uproszczonej narracji, która ma wiele błędów. Pierwsza część książki jest poświęcona właśnie błędom tej uproszczonej narracji. Wyjaśnione mechanizmy są ciekawe, a czytelnik ma możliwość sprawdzania swojej intuicji na wielu przykładach. Wniosek jest jeden: intuicja mimo ogromnej mocny ma swoje ograniczenia. Druga część poświęcona jest oświeceniu czytelnika, że nie jesteśmy ludźmi o których mówi klasyczna teoria ekonomiczna (autor nazywa ich "ekonami"). Najważniejsze przesłanie jest takie, że nie powinniśmy czuć się z tego powodu źle. To gorzej dla teorii, że nie opisuje prawidłowo ludzkich zachowań. Trzecia część opsiuje trzeci podział: na jaźń doświadczającą oraz pamiętającą. W zasadzie tutaj ta część jest najbardziej filozoficzna, bo dotyka sedna bycia. Co jest ważniejsze: pamięć czy doświadczenie. To krótkie streszczenie zawarte w tej opinii, nie jest spoilerem. Wyjaśniłem ogólny zarys, ale w książce jest wiele szczegółów, przedstawionych błędów poznawczych. Jest to wymagająca lektura, często wymagająca namysłu nad własnym zachowaniem. Jednak to ten mechanizm autorefleksji jest najbardziej wartościowy w tej książce. Odjąłem trochę gwiazdek za momentami dogmatyczne podejście (np. w temacie powrotu do średniej). Część badań naturalnie się zdezaktualizowała od czasu pisania tej książki, jednak duch książki wydaje się być jak najbardziej aktualny.
sillem - awatar sillem
Standard Bitcoina. Zdecentralizowana alternatywa dla bankowości centralnej Saifedean Ammous
Standard Bitcoina. Zdecentralizowana alternatywa dla bankowości centralnej
Saifedean Ammous
Książka dość długo leżała w mojej biblioteczce, czekając na swoją kolej. Przed lekturą miałem obawy, sądząc, że jest poświęcona głównie bitcoinowi, innym walutom elektronicznym czy technologii blockchain, co nie leży w obszarze moich głównych zainteresowań. Tymczasem bardzo pozytywnie się zaskoczyłem – autor skupia się przede wszystkim na fundamentach ekonomicznych systemów pieniężno-płatniczych, które funkcjonowały na świecie od najdawniejszych czasów. Około połowy książki stanowi analiza historii pieniądza, oparta na dychotomicznym podziale na tzw. twardy i słaby pieniądz, z licznymi odniesieniami do klasycznej teorii ekonomii. Druga część publikacji koncentruje się już bezpośrednio na bitcoinie, ale przede wszystkim z perspektywy ekonomicznej, nie technicznej. Autor przekonuje, że bitcoin dzięki swojej zdecentralizowanej naturze i specyficznej strukturze technologicznej, która wymusza ograniczoną i skończoną podaż, może być odporny na techniki inflacyjne i pełnić rolę podobną do tej, jaką kiedyś odgrywało złoto. Książka jest niezwykle wartościowa – pokazuje fundamenty ekonomii, mechanizmy psucia pieniądza, dramatyczne skutki inflacji oraz alternatywne sposoby radzenia sobie z wyzwaniami współczesnych systemów finansowych. Gorąco polecam tę lekturę każdemu, kto chce zrozumieć, jak funkcjonuje pieniądz oraz jakie zagrożenia i możliwości niesie za sobą rewolucja cyfrowa w świecie finansów.
Arek - awatar Arek
ocenił na71 miesiąc temu
Wiek kapitalizmu inwigilacji Shoshana Zuboff
Wiek kapitalizmu inwigilacji
Shoshana Zuboff
Każda osoba mająca jakąkolwiek styczność z Internetem powinna tą książkę przeczytać. W 1998 powstało Google. Początkowo dość niewinne (wbrew pozorom bardzo mało wiemy na temat szczegółów, ale o tym potem),obrało sobie za misję skatalogowanie zasobów w Internecie i dotarcie do informacji każdemu. Za darmo. Kilka lat później powstał Facebook. Wbrew mitowi założycielskiemu, nigdy nie był niewinny: najpierw służył do oceniania która koleżanka na uczelni jest "hot" a która jest "not". I od początku Zuckerberg, twórca, traktował użytkowników jak głupców. Dopóki te serwisy spełniały swoje podstawowe funkcje (Google jako wyszukiwarka, Facebook jako społecznościówka) to było w miarę dobrze. Jednak te firmy zauważyły, że każda interakcja z ich produktami zostawia ślad, nadwyżkę behawioralną, początkowo traktowaną jako śmieci, jednak z czasem okazało się, że to źródło fortuny. Nadwyżka behawioralna, czyli praktycznie wszystko: skąd przybywamy, dokąd zmierzamy w Internecie, czym się interesujemy, w co klikamy, ile czasu jesteśmy, jak się czujemy, czego się boimy, co nam sprawia radość, co nas obrzydza, co nas podnieca, jak żyjemy, co jemy i tak dalej. Każda nasza interakcja z Googlem, Facebookiem, Microsoftem i szeregiem innych stron i aplikacji zostawia ślad będący nadwyżką behawioralną. Po co im to? Słowo klucz: predykcja. Firmy otwarcie przyznają że nie chcą tylko wyświetlać nam reklam, chodzi o ukształtowanie naszych gustów, a więc manipulację, tak byśmy wyświetlili odpowiednią treść i uznali że sami to odkryliśmy. I gdyby jeszcze chodziło o jakieś pierdoły, ale te firmy otwarcie chcą mieć wpływ na to jak mieszkamy, w jakich miastach żyjemy, czym się interesujemy i jakie informacje do nas docierają. Śledzi nas wszystko: telefony, komputery, telewizory, smartpralki, smartlodówki, smartzegarki. YouTube, lajki, komentarz mówi o Tobie więcej niż myślisz i ma wpływ na Ciebie większy niż się spodziewasz. A myślisz że to Ty.
Rafał Stefaniak - awatar Rafał Stefaniak

Cytaty z książki Na własne ryzyko. Ukryte asymetrie w codziennym życiu

Dodaj cytat z książki Na własne ryzyko. Ukryte asymetrie w codziennym życiu

Ciekawostki historyczne