Nowa Fantastyka 438 (03/2019)

Okładka książki Nowa Fantastyka 438 (03/2019) autora Charlie Jane Anders, Karolina Cisowska, Magdalena Kucenty, Filip Laskowski, Piotr Mirski, Redakcja miesięcznika Fantastyka, 0867132X
Okładka książki Nowa Fantastyka 438 (03/2019)
Magdalena KucentyFilip Laskowski Wydawnictwo: Prószyński Media Seria: Nowa Fantastyka czasopisma
czasopisma
Nowa Fantastyka
2019-02-21
2019-02-21
0867132X

Kup Nowa Fantastyka 438 (03/2019) w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nowa Fantastyka 438 (03/2019)

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nowa Fantastyka 438 (03/2019)

W stanie nieważkości - Magdalena Kucenty
Softporno w anturażu SF, z jakąś sfrustrowaną, sztuczną chyba, inteligencją w roli głównej. Wtórne i miałkie niemożebnie. Przede wszystkim nuda i trochę fatalnej psychologii. Porażka.

Nieważność - Filip Laskowski
Kompletnie z sufitu wzięta koncepcja. Wydumane postacie i takież relacje. Rzecz zupełnie nieprzekonująca. Tanie i płytkie.
2/10

Baba Jagna - Piotr Mirski
Wyjątkowo kuriozalna dystopia. Na dodatek na granicy jakichś obrzydliwości pomieszanych z horrorem czy thrillerem. Niby o człowieczeństwie, ale w koncepcji tak nieprawdopodobnej, że kompletnie niewiarygodnej. Choć początek wydaje się przyzwoity to wraz z rozwojem fabuły rzecz zamienia się w gniota. Zamysł był, wykonanie nędzne.
2,5/10

Gasząc motyle - Karolina Cisowska
Przepoetyzowane (w sensie coelhizmów) pensjonarskie romansidło, pełne waty i pustosłowia. Ledwie dotrwałem do końca coraz szybciej przebiegając akapity wzrokiem. Chała.

Nie pozwę cię, jeśli mnie nie zaskarżysz - Charlie Anders
Dystopijna bliska przyszłość, ekstrapolacja obserwowalnych już teraz trendów społecznych i dążeń części społeczeństwa do zarządzania cudzym życiem. Narracja nieśpieszna, ale przekaz wyjątkowo przejmujący. Rewelacja, najlepszy punkt numeru.
9/10

Kahramana - Anoud
Kolejny jasny punkt numeru. Obnaża fasadowość i bezrefleksyjność zachodniej cywilizacji. Wielkie deklaracje i bezduszność biurokratycznej machiny wspomagana bezmyślną polityczną poprawnością. Dobra rzecz.
8/10

Moje angielskie imię- R. S. Benedict
Niby historia obcego, ukrywającego się wśród ludzkości, wspomagającego się bardzo daleko zaawansowanymi zdolnościami mimikry (trochę przypomina mi to opowiadanie Donalda Wollheima "Mimikra", zamieszczone w Fantastyce 10 (13) 1983, tyle że po prostu rozbudowane i przystosowane do dzisiejszego sposobu pisania). W rzeczywistości to głos na temat tolerancji, szacunku dla inności, potrzebie akceptacji.
8/10

Publicystyka:
Marek Starosta pisze o żywności w kosmosie. Łukasz Wiśniewski zaś o jakichś grach, które mnie nie interesują, więc ledwie przebiegłem wzrokiem. Witold Vargas rozwija bestiariusz słowiański, tym razem baranki, jagniątka, itp. Barbara Szeląg przykłada szkiełko i oko do oskarowych mechanizmów nagradzania w kontekście fantastyki. Marta Sobecka rozważa fantastyczne aspekty wynikające z jaźni rozdwojonej czy też wielorakiej. Parowski o nie-tak-bardzo-komunistycznym Żbiku. Haska i Stachowicz przybliżają sylwetkę międzywojennego twórcy pulpy fantastycznej Antoniego Marczyńskiego, takiego ówczesnego Pilipiuka. Kosik pisze w swym felietonie o informacji (dla niektórych Prawdzie czy też prawdzie) i współczesnych z nią kłopotach, natomiast Tomasz Kołodziejczak o zagadkach logicznych w kontekście literackim i nie tylko. Na koniec Łukasz Orbitowski na przykładzie Blair Witch Project rozważa zmiany percepcji wynikające ze zmieniającego się wieku (doświadczenia? życiowej mądrości?) obserwatora.

Recenzje:
Może jedna pozycja ma sens, reszta to pulpa, szmelc i chała.

Komiks:
Kur i Bednarczyk, Lil i Put. Brzydko jak zwykle 3/10, tudzież marnie fabularnie. 3/10

W tym numerze proza zagraniczna zostawia dział polski kilkaset lat świetlnych w tyle. Polskie opowiadania to jakiś kubeł wymiocin zebranych z podłogi szufelką.

Gdyby wywalić dział polski byłoby 8,5/10, a tak tylko 5/10.

W stanie nieważkości - Magdalena Kucenty

Nieważność - Filip Laskowski

Na półkach: , , , , , , , ,

Nie powiedziałbym, że ten numer jest słaby – jest inny. Tym razem redakcja postanowiła umieścić w nim teksty niejednoznaczne, podejmujące tematy trudne i wywołujące w dzisiejszych czasach sporo emocji. Dla mnie ta edycja to taka zapowiedź tego „tęczowego numeru” NF, który ma się pojawić jako reakcja na niesławne opowiadanie Jacka Komudy.

Mamy zatem teksty o sztucznych inteligencjach, które służą jako sexboty na pokładzie statku kosmicznego („W stanie nieważkości”),o obcych, wcielających się w ludzką postać i żyjących jako gejowski nauczyciel angielskiego w Chinach („Moje angielskie imię”). Mamy brutalny, dystopijny świat (prawie) bez kobiet („Baba Jagna”) oraz pokręcony Irak przyszłości, w którym wszystko jest jak dawniej – gdyby nie ten cholerny śnieg („Kahramana”). Jest też męska część załogi stacji orbitalnej, która wybiła wszystkie kobiety zespołu („Nieważność”). Są wreszcie teksty niejednoznaczne, trudne do zaklasyfikowania („Gasząc motyle” i „Nie pozwę cię...”). Nie wszystkie opowiadania spotkały się z moją aprobatą, tym nie mniej doceniam chęć zapoznania czytelnika z obrzeżami fantastyki.

O publicystyce powiem tym razem mało, bo też niewiele tekstów przypadło mi do gustu. Zainteresował przynajmniej o wiele za krótki artykuł Marty Sobieckiej o rozdwojeniu jaźni i transhumaniźmie. Poza tym zwróciłem uwagę jedynie na felieton Macieja Parowskiego o „Kapitanie Żbiku”.

Facyt: Numer taki sobie, punktujący raczej beletrystyką niż publicystyką.

Mamy zatem teksty o sztucznych...

Najgorszy numer "NF", jaki czytałem od bardzo dawna.
Polecam publicystykę, Cisowską i Anoud.
Resztę (moim, wielce subiektywnym, zdaniem) omijać szerokim łukiem.
Niestety :(!

Najgorszy numer "NF", jaki czytałem od bardzo dawna.
Polecam publicystykę, Cisowską i Anoud.
Resztę (moim, wielce subiektywnym, zdaniem) omijać szerokim łukiem.
Niestety :(!

36 użytkowników ma tytuł Nowa Fantastyka 438 (03/2019) na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Nowa Fantastyka 438 (03/2019) na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Nowa Fantastyka 438 (03/2019)

Okładka książki Oblicza grozy Sylwia Błach, Robert Cichowlas, Tomasz Czarny, Krzysztof T. Dąbrowski, Łukasz Henel, Karolina Kaczkowska, Dawid Kain, Krzysztof Maciejewski, Graham Masterton, Paweł Mateja, Piotr Mirski, Łukasz Orbitowski, Jacek Piekiełko, Łukasz Radecki, Jacek M. Rostocki, Tomasz Siwiec, Michał Stonawski, Paweł Waśkiewicz
Okładka książki Nagroda im. Janusza A. Zajdla 2014: Antologia utworów nominowanych za rok 2013 Michał Cetnarowski, Anna Kańtoch, Paweł Majka, Piotr Mirski, Marcin Podlewski, Wojciech Szyda
Okładka książki Dziedzictwo Manitou Robert Cichowlas, Krzysztof T. Dąbrowski, Dawid Kain, Rob Kayman, Kazimierz Kyrcz jr, Krzysztof Maciejewski, Graham Masterton, Piotr Mirski, Jacek Piekiełko, Piotr Pocztarek, Łukasz Radecki, Jacek M. Rostocki, Michał Stonawski, Paweł Waśkiewicz, Aleksandra Zielińska
Okładka książki Opowiadania nominowane do Nagrody Zajdla za rok 2013 Michał Cetnarowski, Anna Kańtoch, Paweł Majka, Piotr Mirski, Marcin Podlewski, Wojciech Szyda
Okładka książki Produkt #22 (2/2004) Łukasz Chmielewski, Ryszard Dąbrowski, Maciej Jasiński, Karol Kalinowski, Marek Lachowicz, Bartosz Minkiewicz, Tomasz Minkiewicz, Krzysztof Mirowski, Piotr Mirski, Filip Myszkowski, Michał Śledziński, Clarence Weatherspoon
Okładka książki Produkt #21 (1/2004) Łukasz Chmielewski, Ryszard Dąbrowski, Tomasz Kuczma, Marek Lachowicz, Michał Lasota, Krzysztof Mirowski, Piotr Mirski, Filip Myszkowski, Maciej Simiński, Michał Śledziński, Clarence Weatherspoon, praca zbiorowa

Okładka książki Nowa Fantastyka 454 (07/2020) Ina Goldin, Tomasz Kołodziejczak, Jacek Komuda, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Wojciech Szyda, Daniel H. Wilson
Okładka książki Nowa Fantastyka 453 (06/2020) Radomir Darmiła, Andrzej Kaczmarczyk, Silvia Moreno-Garcia, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Marek Starosta, Dominika Tarczoń
Okładka książki Nowa Fantastyka 429 (06/2018) Tadeusz Michrowski, Igor Myszkiewicz, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Barbara Szeląg, Peter Watts
Okładka książki Nowa Fantastyka 449 (02/2020) Eleanor Arnason, Kathleen Kayembe, Ken Liu, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Marcin Rusnak
Okładka książki Nowa Fantastyka 427 (04/2018) Rafał Kosik, Marcin Kowalczyk, Ursula K. Le Guin, Ken Liu, Jacek Łukawski, Tomasz Marchewka, Maciej Parowski, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Peter Watts, Charles Yu
Okładka książki Nowa Fantastyka 443 (08/2019) Orson Scott Card, Justyna Lech, Gabriel Marczak, Marcin Podlewski, Redakcja miesięcznika Fantastyka
Okładka książki Nowa Fantastyka 457 (10/2020) Łukasz Czarnecki, Phenderson Djèlí Clark, Krzysztof Matkowski, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Krzysztof Rewiuk, Vandana Singh, Marta Sobiecka, Witold Vargas

Cytaty z książki Nowa Fantastyka 438 (03/2019)

Dodaj cytat z książki Nowa Fantastyka 438 (03/2019)