Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać488
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać3
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Nowa Fantastyka 502 (07/2024)

- czasopisma
- Nowa Fantastyka
- 2024-06-27
- 2024-06-27
- 0867132X
- Agnieszka Hałas, Alicja Janusz, Natalia Pola Miscioscia, Łukasz Hajdrych
Motywem przewodnim wydania są odmienne stany świadomości. Narkotykom w literaturze i kinie science fiction poświęcone są artykuły Radka Pisuli i Marcelego Szpaka, a o używkach w starożytności pisze w swoim felietonie Ola Klęczar. Wątki związane z tą tematyką znajdziecie także w dziale opowiadań, w tekstach Algernona Blackwooda, Andrei Franco i Pawła Wącławskiego.
Najbardziej obszernym tekstem działu publicystyki jest jednak wywiad z legendarnym scenarzystą komiksowym i pisarzem Alanem Moore'em, którego zbiór opowiadań „Iluminacje” został w tym roku wybrany Zagraniczną Książką Roku w Nagrodach NF. Oprócz tego proponujemy Wam kolejny odcinek Fantastyki z lamusa, felietony, recenzje i nowe przygody Lila i Puta.
W dziale opowiadań oprócz wymienionych wcześniej tekstów znajdziecie też opowiadania Pawła Majki, A.J. Mordtmanna, Valentiny Schiaffini i Garetha D. Jonesa. Jak widać, jest w czym wybierać.
Proza polska:
Paweł Majka – „Imperium”
Paweł Wącławski – „Ciepło jej dłoni”
Proza zagraniczna:
Algernon Blackwood – „Modlitwa” („The Prayer”)
A. J. Mordtmann – „Zatonięcie »Karnatyka«” („Der Untergang der »Carnatic«”)
Valentina Schiaffini – „Chłopiec” („Un ragazzo”)
Gareth D Jones – „Wenus z Wenus” („Venus of Venus”)
Andrea Franco – „Czasojady” („Mangiatempo”)
Proza polska:
Paweł Majka – „Imperium”
Paweł Wącławski – „Ciepło jej dłoni”
Proza zagraniczna:
Algernon Blackwood – „Modlitwa” („The Prayer”)
A. J. Mordtmann – „Zatonięcie »Karnatyka«” („Der Untergang der »Carnatic«”)
Valentina Schiaffini – „Chłopiec” („Un ragazzo”)
Gareth D Jones – „Wenus z Wenus” („Venus of Venus”)
Andrea Franco – „Czasojady” („Mangiatempo”)
Kup Nowa Fantastyka 502 (07/2024) w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Nowa Fantastyka 502 (07/2024)
51 użytkowników ma tytuł Nowa Fantastyka 502 (07/2024) na półkach głównych- Przeczytane 43
- Czasopisma 5
- 2024 4
- Fantastyka 2
- Nowa Fantastyka 2
- Popularnonaukowa 1
- Czytane w 2024 1
- Miesięcznik Fantastyka 1
Tagi i tematy do książki Nowa Fantastyka 502 (07/2024)
Mokosz. Pieśni z serca ziemi Grzegorz Gajek, Justyna Hankus, Witold Jabłoński, Wiktoria Korzeniewska, Marta Krajewska, Monika Maciewicz, Paweł Majka, Łukasz Malinowski, Franciszek M. Piątkowski, Aleksandra Seliga, Marcin Sindera, Magdalena Wolff
Ku gwiazdom. Antologia Polskiej Fantastyki Naukowej 2025 Łukasz Borowiecki, Łukasz Marek Fiema, Magdalena Hoczyk-Banda, Daniel Kordowski, Paweł Majka, Marcin Podlewski, Marek Rzewuski, Przemysław Sadownik, Marta Sobiecka, Agata Suchocka, Jakub Turkiewicz, Mateusz Wyszyński, Wiktor Żwikiewicz
Głębie Sabina Bacior-Chadryś, Agnieszka Bar, Zuzanna Barczyk, Paweł Dybała, Agnieszka Fulińska, Izabela Grabda, Ewa Grzybowska, Katarzyna Klakla, Katarzyna Ophelia Koćma, Gaja Wiktoria Królikowska, Małgorzata Lewandowska, Paweł Majka, Agnieszka Osikowicz-Chwaja, Krzysztof Rewiuk, Magdalena Anna Sakowska
Weles. Opowieści z podziemia Grzegorz Gajek, Wiktoria Korzeniewska, Marta Krajewska, Monika Maciewicz, Paweł Majka, Łukasz Malinowski, Franciszek M. Piątkowski, Aleksandra Seliga, Marcin Sindera, Magdalena Wolff
Epidemie Paweł Dybała, Agnieszka Fulińska, Wojciech Gunia, Agnieszka Hałas, Paweł Majka, Mikołaj Maria Manicki, Andrzej Miszczak, Tadeusz Oszubski, Krzysztof Rewiuk, Magdalena Anna Sakowska, Marta Sobiecka, Jacek Sobota, Wojciech Szyda, Marek Żelkowski

Paweł Majka
Książka Pawła Majki "Niebiańskie pastwiska" została nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Sci-fi.
Urodził się w czerwcu 1972 roku w Krakowie i mieszka w nim dotychczas. Dorastał w czasach, kiedy składając papiery na studia należało wypełniać rubrykę: „pochodzenie klasowe”, a słodycze (wyroby czekoladopodobne) i obuwie przydzielano na kartki. Być może książkom było wówczas łatwiej niż dziś, nie musiały wszak konkurować z armią innych rozrywek, możliwe więc, że właśnie dlatego stosunkowo szybko nauczył się czytać na jednym z tomów „Tytusa, Romka i A’Tomka”. Niedługo później przetrząsając biblioteczkę dziadka w poszukiwaniu książek o muszkieterach i rycerzach (bo takie lubił najbardziej) odkrył „Eden” Lema. Srebrna (albo biała) smukła rakieta z okładki tej powieści trafiła go prosto w serce. Choć nadal lubił opowieści o podróżnikach i awanturnikach rozmaitych czasów, jego wyobraźnią zawładnęła fantastyka. Nie ma więc nic dziwnego w tym, że pierwsze opowiadanie, jakie opublikował dzięki zajęciu trzeciego miejsca w konkursie literackim „Świata Młodych” (gazeta młodzieżowa, bardzo popularna m.in. ze względu na fakt zamieszczania na ostatniej stronie komiksów) było opowiadaniem fantastycznym.
Później publikował w pismach i portalach internetowych: Science Fiction Fantasy i Horror, Fantasy & Science Fiction (edycja polska),Nowa Fantastyka Wydanie Specjalne, Nowa Fantastyka, Czas Fantastyki, Fahrenheit, Esensja, Creatio Fantastica. Jego opowiadania znaleźć można w antologiach: „Nowe Idzie”, „Science Fiction”, „Kanon Barbarzyńców”, „Tempus Fugit”, „Rok po końcu świata”. Obecnie najłatwiej znaleźć go na forum Drugi Obieg Fantastyki, gdzie pojawia się pod nickiem „agrafek” oraz na stronie gikz.pl, gdzie pisuje jako „bosman plama”.
Ciągle lubi czytać, choć obecnie książki rywalizują z grami video (przede wszystkim z cRPG) oraz filmami i serialami. Gdyby miał stworzyć listę swoich ulubionych autorów fantastyki z pewnością znaleźliby się na niej: Roger Zelazny, Dan Simmons, Neal Stephenson i Glen Cook. Oraz wielu innych, bo byłaby to długa lista.

Opinie i dyskusje o książce Nowa Fantastyka 502 (07/2024)
Zaskakująco bardzo dobry i równy numer.
Z publicystyki wyróżnia się Rafał Kosik z pułapką luksusu, genialny tekst.
Proza polska
Imperium, Pawła Majki - 8/10 świetne opowiadanie z perspektywą na dobrą książkę. Cyberpunk Rosja imperium...Chciałbym więcej.
Ciepło jej dłoni, Paweł Węcławski, 6/10 dobrze skrojony tekst, szybko się go zapomina.
Impreza zagraniczna.
Modlitwa, A.Blackwood. perła z lamusa grubo ponad 100 lat, trochę mistyczne 6/10
Tonięcie Karanatyka, Mordtmanna, 7/10 druga perła z lamusa, poprawnie napisana aczkolwiek przewidywalna kolejna wariacja na temat latającego Holendra.
Chłopiec, Valentina Schiaffini, zaskakujące dobre opowiadanie, niby proste, niby gdzieś to było ale czyta się świetnie. 7/10
Wenus z Wenus, G.D. Jones, chyba najlepsze opowiadanie z prozy zagranicznej, akurat jestem po obejrzeniu Micke'a 17 i dostrzegam wiele podobieństw. Wyprawa kondensatorów na inną planetę zamieniona w wielkie reality show... 8/10
Czasojady, A.Franco, narkotyki i cofanie się w czasie, ciekawy koncept. Trochę wnerwia lesbijski wątek trochę brak spójności ale całość bardzo poprawna. 6/10
Zaskakująco bardzo dobry i równy numer.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ publicystyki wyróżnia się Rafał Kosik z pułapką luksusu, genialny tekst.
Proza polska
Impreza zagraniczna....
Imperium
Ciekawy świat przedstawione, takie dark fantasy inspirowane głównie rosyjskim imperializmem. Podoba mi się forma w postaci scen przeplatanych fragmentami książek. Największy minus to otwarte na oścież zakończenie.
Ciepło jej dłoni
Opowiadanie stoi ciekawym pomysłem - tajemniczą amnezją i handlarzami wspomnień. Fabuła z początku średnia, bo oparta na typowych historiach o bandyterce i gangsterce. Za to puenta super, budzi niepokój.
Zagraniczne:
Modlitwa
Taki krótki prosty tekst. Nic specjalnego, jak to starocie, które pojawiają się w NF…
Zatonięcie „Karnatyka”
Znowu staroć i znowu nic do zapamiętania. Okręt ginie i w nim straszy.
Chłopiec
Tu już coś nowszego, ale nadal banalna historia o ludzkiej zawiści. Na razie proza polska zdecydowanie wygrywa z zagraniczną.
Wenus z Wenus
A to całkiem sympatyczne opowiadanie o podróżach kosmicznych finansowanych przez zyski z reality show.
Czasojady
Tutaj pomysł wyjściowy na zagadkę z podróżami w czasie w tle wyszedł niezły, ale zabrakło rozwinięcia. Puenta bardzo szybka i mało klarowna.
Polskie:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toImperium
Ciepło jej dłoni
Przyzwoity numer, choć chyba nic nie zapadło mi jakość szczególnie w pamięć, zarówno w zakresie publicystyki czy prozy, może poza gorzkim wywiadem z Moorem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNumer ok ale tylko dzięki prozie. Publicystyka tym razem nie porywa.
A mogła.
Do zakupu i lektury zachęcił mnie wywiad z Alanem Moorem. Jest wielkim twórcą.
Proza bardzo dobra:
Paweł Majka "Imperium" - trafnie ujęte mechanizmy zachodzące we wschodniim imperium stale dążącym do podboju tłumaczonego jako wyzwalanie. I pojawia się ktoś specjalny. Ktoś kto może zmienić imperium. Ale czy imperium można zmienić? Czy to imperium zmienia tych co chcą je zmienić? Czy próba zmiany tego imperium kończy się zmianą czy tym że nic się nie zmienia? 9/10
Paweł Wącławski "Ciepło jej dłoni" opowiadanie współczesne ciekawie wplatające wątki na czasie jak teorie spiskowe, wszczepy, narkotyki w historie wyczekanej i zaplanowanej zemsty w półświatku. Jest w nim i zagadka i niepewność co do rzeczywistych wydarzeń czy wspomnień jak z Dicka i pewne ciepło jakiego bym się nie spodziewał w takim opowiadaniu. Wszystko razem gra bardzo dobrze. 9/10
Proza zagraniczna:
Valentina Schiaffini "Chłopiec" interesujące opowiadanie o przetrwaniu dzięki wzajemnej ludzkiej życzliwości oraz o braku życzliwości i nietolerancji. 7/10
Gareth Jones "Wenus z Wenus" to bardzo śmieszne opowiadanie o misji kosmicznej gdzie dużą rolę odgrywa pewna geolożka ale jeszcze większa rolę programy tv. Wszyscy tu odgrywają jakąś rolę. Nie ma przed tym ucieczki😀 7/10
Andrea Franco "Czasojady" oparte na bardzo ciekawym pomyśle (igranie z czasem),niestety nie do końca wykorzystanym. 6/10
Algernon BlackWood "Modlitwa" to opowiadanie niepotrzebne. Nie jest źle ale pamiętając choćby Wierzby czy inne opowiadania tego autora, to jest wielkim rozczarowaniem. 5/10
AJ Mordtmann - kolejne starodawne opowiadanie pseudo grozy, kolejne które można przeczytać, można nie czytać 🤷♂️4/10
Numer ok ale tylko dzięki prozie. Publicystyka tym razem nie porywa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA mogła.
Do zakupu i lektury zachęcił mnie wywiad z Alanem Moorem. Jest wielkim twórcą.
Ale wywiad jest taki jakiego nie chciałbym czytać. Świadectwo zgorzknienia i rozczarowania. Przykre. Bardzo. Alan jest bardzo inteligentny i w wielu miejscach ma rację ale i tak ciężko to czytać, taki ton dominuje....
Nawet Blackwood taki nijaki
Nawet Blackwood taki nijaki
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNumer nie zachwyca, ale i tak jest lepszy niż poprzedni. Stałe elementy bez niespodzianek, poza „Limuzyną śmierci” Agnieszki Haski i Jerzego Stachowicza – całkiem ciekawy tekst z elementem historycznym. A refleksja po wywiadzie z Alanem Moore’em jest taka, że to kolejny nudny marksista, który nie ma nic sensowego do powiedzenia (nie polecam).
Polskie opowiadanie nudne i bez polotu. Trochę lepiej ma się sprawa z zagranicznymi – zdecydowanie na plus „Modlitwa” Algernona Blackwooda i „Chłopiec” Valentiny Schiaffini. Fajne też było „Zatonięcie »Karnatyka«” A. J. Mordtmanna, ale motyw tego opowiadania jest tak stary, jak moment, kiedy człowiek po raz pierwszy wsiadł na statek. Reszta była średnia. A główny motyw opowiadań, jakim miały być narkotyki, jest słabo zauważalny.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolskie opowiadanie nudne i...
Kolejny numer bez szału.
Kolejny numer bez szału.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedynie "Ciepło jej dłoni" z opowiadań oraz wywiad z Alanem Moorem warte odnotowania.
Tematem przewodnim numeru są substancje psychoaktywne, ich udział w fantastyce. Publicystyka zawiera genialny wywiad z Alanem Moore'm, kilka w miarę ciekawych tekstów o książkach i filmach, w których twórcy eksperymentowali z narkotykami i podobnymi środkami, jak zawsze ciekawy felieton Kosika, garść recenzji, no i opowiadania.
Polskie:
"Imperium" Paweł Majka - wojna, kościeje naprawiający ludzi i ten jeden, inny, mocniejszy, czy zmieni losy imperium? Można, a nawet trzeba doszukiwać się analogii. Wciągnęło mnie na tyle, że chętnie sięgnę po inne teksty autora.
"Ciepło jej dłoni" Paweł Więcławski - bohaterem jest Jasiek, diler wspomnień, opowiadanie łamigłówka, kto kogo przechytrzył. Podobało mi się.
Zagraniczne:
"Modlitwa" Algernon Blackwood - wizje na prochach, banalne, trącące myszką, ale nie powiedziałabym, że złe.
"Zatonięcie Karnatyka" A. J. Mordtmann - kolejne opowiadanko retro o nawiedzonym statku, ograny motyw, ale ok., dobrze się czytało.
"Chłopiec" Valentina Schiaffini - bardzo ciekawe, mistyczne opowiadanie z przesłaniem. Do rozkminki. Bardzo dobre.
"Wenus z Wenus" Gareth D Jones - dobrze się czytało, ale szybko wypadło z głowy, ciekawa sceneria, statek - skała, kosmos, błahe programy telewizyjne, zabrakło fabuły.
"Czasojady" Andrea Franco - tu też był potencjał, ale najciekawszy wątek cofania w czasie został zbyt mało wyeksponowany, i to bardziej kryminał niż fantastyka
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolskie:
"Imperium" Paweł Majka - wojna,...
Bardzo dobre teksty. A szczególnie opowiadania. Rewelacyjne ciepło jej dłoni Pawła Wącławskiego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUpał…
Globalne ocieplenie?!
Ups, temat strasznie polityczny. Koniec tego tematu, bo skończyć można jak Galileo Galilei albo i Trump.
Wobec tego wolę wypowiedzieć się o zawartości najnowszego numeru.
Proza polska.
„Imperium” Pawła Majki – inspiracja aż nadto wyraźna, ale na szczęście nie jest to opowieść o Złowrogim Imperium. A raczej – jest, ale Autor obudował ją innymi wątkami i przemyśleniami. Mnie zafrapowały dwa: czy do obalenia Imperium potrzebny jest Prorok na Jego miarę? I czy Prorok nie uniknie stania się kolejnym Imperatorem? Świetne opowiadanie, choć otwarte zakończenie niespecjalnie mi tu pasuje.
„Ciepło jej dłoni” Pawła Wącławskiego – kolejne interesujące opowiadanie. Niby fabuła dosyć sztampowa, ale stoją za nią ważkie pytania. Z tym najważniejszym – czy człowiek bez swoich wspomnień byłby tym samym człowiekiem? Fizycznie tak, ale mentalnie?
Bardzo mi się!
Proza zagraniczna.
„Modlitwa” Algernona Blackwooda – staroć. Co widać, słychać i czuć. Dziś już nikt tak nie pisze. Czy to znaczy że mi się nie podobało? Ależ skąd! Uwielbiam takie ramotki, które przypominają nam, że należy być, po prostu, dobrym człowiekiem.
„Zatonięcie „Karnatyka”” A.J. Mordtmanna – kolejny staroć. Ten trochę bardziej pokrył się kurzem. Coś podobnego napisał A.C. Doyle, pogrzebałbym w pamięci to i pewnie coś bym jeszcze znalazł. Ale przeczytałem bez bólu.
„Chłopiec” Valentiny Schiaffini – sprawnie napisane. Natomiast wymyka mi się postać głównego bohatera. Anioł? Diabeł? Mam trochę niedosytu.
„Wenus z Wenus” Garetha D Jonesa – ekstrapolacja ekspansji kultury masowej na zdobywanie przestrzeni kosmicznej. Bywa zabawne, ale jednak bibelocik w sumie!
„Czasojady” Andrei Franco – podstawy naukowe tego opowiadania są rachityczne jak Tripody z Marsa. Ale też i nie o naukę w nim chodzi, a o dość wyświechtaną prawdę: nie ma takiej rzeczy, której nie zrobiłby rodzic dla ratowania własnego dziecka. Bez szału co prawda, ale w sumie porządne opowiadanie.
Publicystyka.
Z wywiadu z Alanem Moorem wylewa się nieznośne przekonanie o własnej nieomylnej wyższości nad innymi. Jak on się ze swoim ego mieści razem w windzie? Żałuję M. Hernesa, przeprowadzającego wywiad. To musiała być orka na ugorze.
„Haj przyszłości” i „Futurotyki” – czyli teksty o narkotykach w kulturze masowej. Jako wielki fan utworu „51” grupy TSA, a także miłośnik innego rodzaju substancji psychoaktywnych (Gallegher Kuttnera górą),twarde dragi omijam szerokim łukiem. Przeczytałem z obowiązku. Ale do galerii postaci używających „kreatywnie” narkotyków dodałbym jeszcze Kapitana Tripsa z cyklu „Dzikie Karty”, redagowanego przez G.R.R. Martina.
Sporo recenzji, za co chwała, ale wiadomość, że istnieje nurt „dark academia” mocno mnie zasmuciła. Czy dojdziemy do wyboru lektury przy pomocy tagów takich jak np. „kosmiczne przygody leworęcznego, biseksualnego orka z uwzględnieniem dylatacji czasu”? Strach się bać!
Upał…
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGlobalne ocieplenie?!
Wobec tego wolę wypowiedzieć się o zawartości najnowszego numeru.
Proza polska.