Stulecie detektywów

- 1971-01-01
- 1968-01-01
- Karol Bunsch, Wanda Kragen
- Znak
- Karol Bunsch Wanda Kragen kryminalistyka kryminologia przestępstwo zbrodnia morderstwo
- Das Jahrhundert der Detektive
- Stulecie detektywów (tom 1)
- literatura faktu
- 2019-03-25
- Karol Bunsch, Wanda Kragen
Nowe wydanie kultowej książki o początkach nowoczesnej kryminalistyki.
Stulecie detektywów przedstawia jedną z najbardziej fantastycznych, a zarazem prawdziwych historii, jakie zna świat – dzieje nowoczesnej kryminalistyki. Jej początki sięgają drugiej połowy ubiegłego wieku, kiedy to po raz pierwszy wykorzystano badanie odcisków palców w ustalaniu tożsamości podejrzanych, zastosowano fotografię kryminalistyczną i wprowadzono inne nowości w skomplikowanym procesie wyświetlania zbrodni. Jest to również epoka, w której medycyna sądowa wydarła zmarłym ich tajemnice, toksykologia stała się skuteczną bronią przeciw truciznom i trucicielom, a balistyka osiągnęła pewną metodę identyfikowania broni palnej na podstawie wystrzelonych z niej pocisków.
Stulecie detektywów to bez wątpienia jedna z najważniejszych i najlepiej napisanych książek spoza literatury pięknej. Została ona nominowana w 1966 roku do nagrody im. Edgara Allana Poe.
Opinie [102]
Mega ciekawa książka! Autentyczne wątki kryminalne w połączeniu z historią rozwoju metod rozpracowywania i udowadniania zbrodni. Niesamowite jak rozwój nauki zależy od wytrwałej pracy pojedynczych osób, od przekazania zdobytej wiedzy dalej, ale też czasami po prostu od przypadku.
Pokaż mimo toPrzesłuchałem audiobook zaraz po lekturze Stulecia chirurgów i Triumfu chirurgów.
więcejTa książka mnie zmęczyła. To jest dwadzieścia sześć godzin słuchania (ponad 800 stron) i jest to niezwykle pasjonująca opowieść o tym jak wiele historii wielu ludzi utworzyło nam dzisiejszy obraz detektywów, pracy służb specjalnych, policji, medycyny sądowej i wielu innych.
W tej książce...
Ciekawa książka, ale trochę mniej pasjonująca niż "Stulecie chirurgów" i "Triumf chirurgów".
więcejNajbardziej podobała mi się część o toksykologii i daktyloskopii, a dopiero w dalszej kolejności o medycynie sądowej.
Najmniej przypadła mi do gustu część o balistyce.
Plusem książki są liczne i dokładnie opisane przypadki morderstw i relacje z rozpraw sądowych. To taka gratka dla...
Świetna książka, czyta się jak dobry kryminał, a przecież to historia kryminalistyki.
Pokaż mimo toFascynująca! Dla miłośniczki kryminałów i thrillerów takiej jak ja to była pozycja obowiązkowa.
Pokaż mimo toBardzo interesuje mnie tematyka kryminalna, ale momentami niezwykle trudno było mi przebrnąć przez tę książkę. Dygresja w dygresji i czytelnik się gubi. Autor zaczyna jakąś historię, wspomina jeszcze kogoś, opowiada o tym kimś i już zapomina się o czym wcześniej była mowa. Mimo tego szacunek dla autora za dotarcie do tych wszystkich historii.
więcejSzacunek również dla...
Niezwykle ciekawa historia o początkach współczesnej kryminalistyki. Autor przedstawia dążenia naukowców, szczególnie z przełomu XIX i XX wieku do maksymalnego zobiektywizowania procesów karnych, poprzez analizę dowodów rzeczowych. Oczywiście droga nie byłą łatwa, mnóstwo w niej zakrętów, nawrotów i wypadów w ślepe uliczki, ale ogólny kierunek okazał się prawidłowy....
więcejŚwietna pozycja dla osób zainteresowanych kryminalistyką. Oprócz suchej teorii pojawiają się opisy spraw, które miały miejsce naprawdę. Zdecydowanie polecam!
Pokaż mimo toUwielbiam Pana Thorwald Jurgen, wcześniej przeczytałam "Ginekologów" oraz "Stulecie chirurgów", więc jak trafiłam na "Stulecie detektywów" liczyłam, że znowu będzie świetnie. Niestety jest dobrze, ale nie świetnie ani nie jest źle.
więcejKsiążka jest gruba, wiele dokładnych opisów, sporo przypisów - słuchałam w audiobooku, przez co czytane przypisy mnie drażniły, ale za to nie...
Fascynująca , chciaż miejscami makabryczna, historia imponujacego rozwoju medycyny sądowej.
więcejAutor w niesamowicie interesujący sposób przedstawia rozwój medycyny, w bardzo szerokim znaczeniu, medycyny, która z każdym odkryciem i z każdym kolejnym badaniem i badaczem umożliwia w sytuacjach, gdy nie było świadków zbrodni, nie tylko odkrycie kto był mordercą , ale tez...